Η γέννα διαρκεί περισσότερο τώρα από ό,τι 50 χρόνια πριν
Μπορεί η τεχνολογία να μας έχει βοηθήσει ιδιαίτερα και σε διάφορους τομείς της ζωής μας ώστε να κερδίζουμε χρόνο στην καθημερινότητά μας, όμως στην περίπτωση μίας γέννας, δεν ισχύει το ίδιο σύμφωνα με έρευνες που έγιναν πρόσφατα.
Πιο συγκεκριμένα, σε σύγκριση με τις γέννες που γίνονταν τη δεκαετία του '60, οι γυναίκες τα τελευταία χρόνια χρειάζονται δύο με τρεις ώρες περισσότερες από ό,τι τότε, για να γεννήσουν, σύμφωνα με τις έρευνες του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο περισσότερος χρόνος πλέον σπαταλιέται κατά το πρώτο στάδιο του τοκετού, πριν την τελική ώθηση που δίνει η γυναίκα για να γεννήσει το παιδί της. Οι νέες μαμάδες άλλωστε είναι πολύ διαφορετικές από ό,τι πριν 50 χρόνια και σίγουρα μεγαλύτερες σε ηλικία όμως και τα μωρά τους ζυγίζουν συνήθως πολύ περισσότερο από ό,τι τότε.
Ακόμα και αν δημογραφικά θέσουμε αυτές τις αλλαγές υπόψη όμως, διαδικασία της γέννας συνεχίζει να είναι πολύ πιο χρονοβόρα τώρα. Ειδικοί υποστηρίζουν πως δεν είναι ξεκάθαροι οι λόγοι που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Κάποιοι επιστήμονες όμως υποστηρίζουν πως ο λόγος μπορεί να κρύβεται στην επισκληρίδιο ένεση που βάζουν οι μέλλουσες μαμάδες κατά τη διάρκεια της γέννας ώστε να μην πονάνε. Σύμφωνα με μελέτες, οι συγκεκριμένες ενέσεις καθυστερούν τη γέννα περίπου 40 με 90 λεπτά. Σύμφωνα με μελέτες, σήμερα είναι πολύ περισσότερες οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν επιπλοκές κατά τη γέννα ή αποφασίζουν να κάνουν καισαρική σε σχέση με τις γυναίκες τη δεκαετία του '60. Έτσι, οι γυναίκες που γεννούν φυσιολογικά σήμερα, σίγουρα διαφέρουν από αυτές πριν από 50 χρόνια. Όποιοι και αν είναι οι λόγοι που συμβαίνει κάτι τέτοιο πάντως, ειδικοί υποστηρίζουν πως οι γυναικολόγοι-μαιευτήρες θα πρέπει να επανεξετάσουν τον όρο 'φυσιολογικός τοκετός' γιατί για παράδειγμα, οι γιατροί σήμερα θεωρούν πως πρέπει να καταφύγουν σε καισαρική ή επισκληρίδιο όταν έχουν περάσει δύο ώρες και ο τράχηλος της γυναίκας που γεννά δεν έχει αλλάξει σε ό,τι αφορά τη διαστολή του. Σε αυτό το σημείο, συνήθως χορηγούν στις γυναίκες οξυτοκίνη που διεγείρει τις συσπάσεις ή καταφεύγουν αμέσως σε καισαρική τομή. Με τα νέα ευρήματα των παραπάνω ερευνών ίσως θα πρέπει να επανεξετάσουν το όλο θέμα και να περιμένουν λίγο παραπάνω πριν πάρουν την απόφαση να προβούν σε μία από τις παραπάνω ενέργειες έτσι ώστε η γυναίκα να γεννήσει πράγματι φυσιολογικά. Όλα αυτά βέβαια με την προϋπόθεση ότι τόσο η μητέρα όσο και το παιδί δεν τίθενται σε κίνδυνο. Οι παραπάνω έρευνες είναι βασισμένες σε δύο κυβερνητικές μελέτες που έγιναν με διαφορά αρκετών δεκαετιών. Στη μία συμμετείχαν 39.500 γυναίκες που γέννησαν φυσιολογικά μεταξύ 1959 και 1966 και στην άλλη συμμετείχαν πάνω από 98.000 γυναίκες ανάμεσα στο 2002 και το 2008 στις Ηνωμένες Πολιτείες.