Φάρμακα στην εγκυμοσύνη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Τα περισσότερα φάρμακα που λαμβάνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, διασχίζουν τον πλακούντα και φτάνουν στο μωρό.
Τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στη χορήγηση φαρμάκων έχει ο γυναικολόγος σας, ο οποίος θα πρέπει να είναι ενήμερος για το αν λαμβάνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή. Ακόμα και να προσπαθείτε να μείνετε έγκυος, είναι απαραίτητο να πείτε στο γιατρό σας τι είδους φάρμακα, πιθανόν, παίρνετε. Αν πάλι σας έχει συνταγογραφηθεί κάποιο φάρμακο είναι πολύ σημαντικό να μην το σταματήσετε από μόνη σας, γιατί μπορεί να βλάψει τόσο εσάς όσο και το μωρό σας.
Εάν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος ή είστε ήδη έγκυος είναι σημαντικό:
-Να ελέγχετε πάντοτε με το γυναικολόγο σας τη συνταγή φαρμάκου που πρόκειται να πάρετε, ακόμα και αν σας το έχει προτείνει άλλος γιατρός για κάποιο πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζετε.
-Να βεβαιωθείτε ότι ο οδοντίατρος, ο παθολόγος ή άλλος γιατρός γνωρίζει ότι είστε έγκυος πριν σας συνταγογραφήσει ένα φάρμακο ή σας δώσει κάποια θεραπεία.
-Να συμβουλευτείτε αμέσως το γιατρό σας εάν ακολουθείτε κάποια φαρμακευτική αγωγή καθημερινά, με το που μάθετε ότι είστε έγκυος ή αν θέλετε να αποκτήσετε παιδί.
Βότανα, ομοιοπαθητικά φάρμακα και αρωματοθεραπεία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν είναι όλες οι «φυσικές» θεραπείες ασφαλείς κατά την εγκυμοσύνη. Ορισμένα προϊόντα που χρησιμοποιούνται ενδέχεται να περιέχουν ουσίες επιβλαβείς για την υγεία και τη δική σας και του μωρού σας, όπως μόλυβδο.
Ενημερώστε το γιατρό σας ή το φαρμακοποιό σας εάν χρησιμοποιείτε θεραπείες με βότανα, αρωματοθεραπείες ή ομοιοπαθητικά.
Εάν αποφασίσετε να ακολουθήσετε αυτές τις θεραπείες, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό ο οποίος ειδικεύεται στις συγκεκριμένες θεραπείες, ώστε να μπορεί να σας ενημερώσει κατάλληλα.
Μπορώ να πάρω φάρμακα κατά του πυρετού στην εγκυμοσύνη;
Ρινικά σπρέι
Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για το αν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως αντιπυρετικά, ρινικά σπρέι ή σταγόνες για τα μάτια.
Αντιισταμινικές ταμπλέτες
Οι αντιισταμινικές ταμπλέτες μπορούν να βοηθήσουν πιο αποτελεσματικά από τις σταγόνες ή τα σπρέι στην ανακούφιση του πυρετού, του φταρνίσματος και όλων των συμπτωμάτων που έχετε. Η υγεία σας συνδέεται άμεσα με την υγεία του εμβρύου σας. Οπότε για οποιαδήποτε θεραπεία ή φάρμακο θέλετε να πάρετε το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να συζητήσετε με το γιατρό σας και να μην ενεργήσετε από μόνη σας.
Διαβάστε επίσης
Προσοχή με τη χρήση φαρμάκων κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης
Αλλεργίες στην εγκυμοσύνη: Προσέξτε τα φάρμακα που παίρνετε