Εγκυμοσύνη και κούραση: Γιατί νιώθω συνεχώς εξαντλημένη;

Νίκη Παπανικολάου
Bigstock

Πολλές γυναίκες εκπλήσσονται με πόσο κουρασμένες νιώθουν κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης τους.

Αυτό όμως είναι απόλυτα φυσιολογικό. Η κόπωση είναι το αποτέλεσμα των συνολικών μεταβολών που λαμβάνουν χώρα, συμπεριλαμβανομένης και της κατακόρυφης αύξησης στα επίπεδα των ορμονών. Θα διαπιστώσετε ότι η εξάντληση θα υποχωρήσει από τη 12η ως την 14η εβδομάδα.

Μήπως νιώθετε διαρκώς κούραση και υπνηλία;

Στο διάστημα αυτό θα αισθανθείτε πιο ενεργητική και σχεδόν φυσιολογική έως την 30ή με 34η εβδομάδα που θα νιώσετε εκ νέου κόπωση. Σε αυτή τη φάση, όμως, η κόπωση, οφείλεται στο παραπανίσιο βάρος που φέρετε.

Προσπαθήστε λοιπόν να ξεκουράζεστε όποτε μπορείτε, περιορίστε τις δραστηριότητές σας και φροντίστε να κοιμάστε περισσότερο.

Εγκυμοσύνη και κούραση: Σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να ξεκουράζεται η εγκυμονούσα

10 tips για να ξεκουραστείτε

  1. Να είστε ρεαλίστριες με τις δυνατότητές σας: Μην πιέζετε τον εαυτό σας να κάνει περισσότερα από όσα μπορεί. Είναι σημαντικό να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες για το τι μπορείτε να κάνετε, χωρίς να αισθάνεστε ενοχές αν δεν τα καταφέρετε όλα.

  2. Ξεκουραστείτε όσο το χρειάζεστε: Απολαύστε στιγμές ξεκούρασης, ειδικά τα απογεύματα. Κρατήστε τα πόδια σας ψηλά για να μειώσετε την καταπόνηση και κοιμηθείτε νωρίτερα το βράδυ για να εξασφαλίσετε επαρκή ύπνο.

  3. Ζητήστε βοήθεια: Από οικογένεια ή φίλους, μην διστάσετε να στηριχτείτε στη βοήθειά τους, ειδικά για τις δουλειές του σπιτιού. Αν έχετε ήδη παιδιά, είναι ακόμα πιο σημαντικό να εξασφαλίσετε χρόνο για ξεκούραση.

  4. Τρέφεστε ισορροπημένα: Αποφύγετε την καφεΐνη και τα γλυκά. Αυτές οι τροφές μπορεί να σας δώσουν προσωρινή ενέργεια , αλλά στη συνέχεια οδηγούν σε μεγαλύτερη εξάντληση όταν πέφτουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

  5. Κάνετε ήπιες ασκήσεις καθημερινά: Η σωματική άσκηση, ακόμα και αν είναι χαμηλής έντασης, όπως το περπάτημα ή η γιόγκα, μπορεί να ενισχύσει τα επίπεδα ενέργειάς σας και να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος.

  6. Καταναλώστε σίδηρο: Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, οπότε εντάξτε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε σίδηρο όπως το κόκκινο κρέας, τα φασόλια, και τα σκούρα πράσινα λαχανικά. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για συμπληρώματα σιδήρου αν χρειάζεται.

  7. Ενυδάτωση: Το νερό είναι ζωτικής σημασίας, καθώς η αφυδάτωση μπορεί να επιδεινώσει την κόπωση και να επηρεάσει τη διάθεσή σας. Έχετε ένα μπουκάλι νερό πάντα δίπλα σας και προσπαθήστε να πίνετε τακτικά, τουλάχιστον κάθε δύο ώρες.

  8. Καλής ποιότητας λιπαρά: Επιλέξτε τροφές πλούσιες σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο , οι ξηροί καρποί και τα ψάρια, καθώς παρέχουν ενέργεια που θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε την κούραση με υγιεινό τρόπο.

  9. Ελαφριά γεύματα συχνά: Προσπαθήστε να καταναλώνετε μικρά και συχνά γεύματα αντί για βαριά και πλούσια. Έτσι, θα διατηρείτε σταθερά τα επίπεδα ενέργειάς σας καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, χωρίς να νιώθετε ξαφνική κόπωση μετά το φαγητό .

  10. Χαλαρώστε: Η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι σωματικά και συναισθηματικά απαιτητική, οπότε φροντίστε να βρείτε στιγμές χαλάρωσης μέσω της μουσικής, του διαλογισμού ή άλλων δραστηριοτήτων που σας ηρεμούν.

Πρώτη δημοσίευση 11/12/2017, ανανεώθηκε

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved