Σεξ στην εγκυμοσύνη ανά τρίμηνο: Όσα θέλετε να μάθετε αλλά ντρέπεστε να ρωτήσετε

Οι φυσιολογικές και ψυχολογικές αλλαγές που εμφανίζονται κατά την διάρκεια της  εγκυμοσύνης μπορεί να έχουν επιπτώσεις στη σεξουαλική λειτουργία και την ικανοποίηση.

Μια έγκυος γυναίκα βιώνει διάφορους φόβους κατά την εγκυμοσύνη που συμπεριλαμβάνουν την υγεία του παιδιού της, το σεξουαλικό ενδιαφέρον του συντρόφου της και την εικόνα του σώματός της (Taylor και Pernoll, 1991).

Σύμφωνα με την έρευνα των Onuh et al (2002) η συχνότητα επαφής μειώθηκε από 3,2 φορές την βδομάδα πριν την εγκυμοσύνη σε 1,8 φορές την βδομάδα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης λόγω αυτών των αλλαγών.

Όπως προκύπτει από παλιότερη έρευνα της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας τμήμα Μαιευτικής Τ.Ε.Ι. Αθήνας, στο 1ο τρίμηνο η ανησυχία για την εγκυμοσύνη και μαζί με τα φυσικά συμπτώματα όπως η ναυτία, ο εμετός, η κούραση, η καούρα, η ευερεθιστότητα του στήθους έχουν σαν αποτέλεσμα την μειωμένη επιθυμία για το αντίθετο φύλο. Επίσης οι Gulsen (2004) αναφέρουν ότι η συχνότητα επαφής κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μειώνεται. Οι λόγοι που βρήκαν στην έρευνά τους που επηρεάζουν την σεξουαλικότητα είναι η κούραση, η εξουθένωση, ο φόβος για να μην προκαλέσουν κακό στο έμβρυο, ο φόβος της αποβολής, η ναυτία και ο εμετός και όλα αυτά κατά την διάρκεια του 1ου τριμήνου.

Οι Orji και συνεργάτες (2002) εντόπισαν ότι οι πλειοψηφία των εγκύων γυναικών 64% πιστεύουν ότι πρέπει να μειώνεται η σεξουαλική δραστηριότητα λόγω ναυτίας και εμετών (30%), φόβο για αποβολή (12%), φόβο ότι θα προκαλέσουν κακό στο έμβρυο (12%) και λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος (10%). Επίσης διαπίστωσαν μείωση της σεξουαλικής ικανοποίησης κατά την εγκυμοσύνη σε ποσοστό 22% στο 1ο τρίμηνο.

Προχωρώντας η εγκυμοσύνη στο 2ο τρίμηνο η πρωινή ναυτία μπορεί να υπάρχει, οι μεταβολές των μαστών, κόλπου και αιδοίου συνεχίζονται. Η μήτρα μεγαλώνει και έχουμε μεγέθυνση της κοιλίας. Γίνονται αισθητά τα πρώτα σκιρτήματα και κινήσεις του εμβρύου, μ’ αυτά ο φόβος και το άγχος λιγοστεύουν και η κυοφορούσα έχει αίσθημα ευεξίας (Miller/Callander, 2001). Στη συνέχεια της έρευνάς τους για το 2ο τρίμηνο αναφέρουν ότι η μείωση της σεξουαλικότητας συνεχίζεται (26%) και αυξάνεται όσο προχωρά η κύηση.

Οι Eryilmaz et al (2000) στη μελέτη τους καθορίζουν τους παράγοντες που επηρεάζουν τη σεξουαλική ζωή κατά την εγκυμοσύνη, διαπιστώνουν ότι το 49,2% των εγκύων γυναικών έχουν πόνο κατά την επαφή, αρχίζοντας από το 2ο τρίμηνο. Στο 3ο τρίμηνο οι μεταβολές των μαστών, του κόλπου, του τραχήλου, του αιδοίου συνεχίζονται. Τα σκιρτήματα, οι κινήσεις του εμβρύου γίνονται πιο αισθητά και είναι ψηλαφητές οι συστολές της μήτρας και τα μέλη του εμβρύου.

Η μεγέθυνση της κοιλιάς φτάνει στο μέγιστο σημείο (Miller/Callander 2001). Σημειώνουν ότι η μείωση της σεξουαλικής ικανοποίησης στο 3ο τρίμηνο φτάνει στο 70%. Σύμφωνα με τον Von Sydow (1999) ο φόβος επαφής που βίωναν οι μητέρες κατά την εγκυμοσύνη και ιδιαίτερα στο 3ο τρίμηνο ήταν αυξημένος. Οι λόγοι που αναφέρθηκαν ήταν η δυσφορία 6%, φόβος ρήξης μεμβρανών, φόβο μόλυνσης 8% και έντονη κούραση 10%. Οι Eryilmaz et al (2000) συμπεραίνουν ότι ο πόνος κατά την σεξουαλική επαφή αυξήθηκε αισθητά κατά το 3ο τρίμηνο, πράγμα που αποφέρει αποστροφή των γυναικών προς αυτό. Επίσης βρήκαν ότι 7 22% δεν εξέθεσαν καμιά σεξουαλική επιθυμία κατά το 3ο τρίμηνο και απείχαν από κάθε σεξουαλική δραστηριότητα .

Διαβάστε επίσης

Στάσεις του σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ποιες να δοκιμάσετε και ποιες όχι!
Σεξ στην εγκυμοσύνη: Πότε είναι επικίνδυνο;

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved