Έγκυος και λεχώνα: Τι προβλέπει ο νόμος για απολύσεις και άδειες

Δημήτριος Ν. Αυλωνίτης

Ο 'Ελληνας νομοθέτης προβλέπει μία σειρά από δικαιώματα στην εργαζόμενη γυναίκα κατά τη διάρκεια της κύησης της.

Τα κυριότερα συνοψίζονται ως εξής:

1. Απαγόρευση απόλυσης εγκύου

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία απαγορεύεται και είναι απόλυτα άκυρη η καταγγελία της σύμβασης ή σχέσης εργασίας εργαζόμενης από τον εργοδότη της, τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της όσο και για το χρονικό διάστημα δεκαοκτώ (18) μηνών μετά τον τοκετό, εκτός αν ισχύει σπουδαίος λόγος, ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με τη μειωμένη απόδοσης της γυναίκας λόγω της βιολογικής της κατάστασης. Η προστασία επεκτείνεται και κατά το τυχόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απουσίας, λόγω ασθένειας που οφείλεται στην κύηση ή στον τοκετό. Επίσης, ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να κοινοποιήσει την καταγγελία και στο ΣΕΠΕ. Ως σπουδαίος λόγος, φυσικά, δεν μπορεί να θεωρηθεί η ενδεχόμενη μείωση της απόδοσης της εγκύου που οφείλεται στην εγκυμοσύνη (α. 36 παρ. 1 ν. 3996/2011).

2. Άδεια μητρότητας

Στις εγκύους που εργάζονται χορηγείται άδεια μητρότητας, συνολικής διάρκειας δεκαεπτά (17) εβδομάδων ή εκατόν δέκα εννέα (119) ημερών. Από αυτές, οι 8 εβδομάδες χορηγούνται υποχρεωτικά πριν την πιθανή ημερομηνία τοκετού και οι υπόλοιπες 9 εβδομάδες, χορηγούνται μετά τον τοκετό.

3. Άδεια απουσίας φροντίδας παιδιού

Ακόμα, οι μητέρες εργαζόμενες δικαιούνται για χρονικό διάστημα τριάντα (30) μηνών από τη λήξη της άδειας λοχείας, για το θηλασμό και τις υπόλοιπες φροντίδες ανατροφής του τέκνου, είτε να προσέρχονται αργότερα, είτε να αποχωρούν νωρίτερα κατά μία ώρα κάθε ημέρα. Εναλλακτικά με συμφωνία του εργοδότη, το ημερήσιο ωράριο των μητέρων μπορεί να ορίζεται μειωμένο κατά δύο ώρες ημερησίως για τους πρώτους δώδεκα μήνες και σε μία ώρα για 6 επιπλέον μήνες. Σε περίπτωση που δεν κάνει χρήση του δικαιώματος η μητέρα, είναι δυνατό να χρησιμοποιήσει την παραπάνω άδεια ο πατέρας. Επίσης, σε συνεννόηση με τον εργοδότη, είναι δυνατό το μειωμένο ωράριο να χορηγηθεί και ως ισόχρονη άδεια με αποδοχές.

4. Ειδική 6μηνη άδεια

Τέλος, η μητέρα που είναι ασφαλισμένη στον ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ – ΕΤΑΜ) και εργάζεται με σχέση εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου, μετά τη λήξη της άδειας λοχείας και της ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο άδειας δικαιούται να λάβει ειδική άδεια προστασίας μητρότητας έξι (6) μηνών. Επιπλέον κατά τη διάρκεια της ως άνω ειδικής άδειας, ο ΟΑΕΔ υποχρεούται να καταβάλλει στην εργαζόμενη μητέρα, μηνιαίως, ποσό ίσο με τον κατώτατο μισθό, όπως κάθε φορά καθορίζεται με βάση την ΕΓΣΣΕ, καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας με βάση το προαναφερόμενο ποσό.

Σε επόμενο άρθρο μας θα αναφερθούμε διεξοδικά στα επιδόματα και σε κάθε είδους παροχές μητρότητας που προβλέπει ο νόμος.

Δημήτριος Ν. Αυλωνίτης
Δικηγόρος, LL.B.
κιν. 6972205516
e-mail: info@avlonitislaw.gr
http://www.avlonitislaw.gr

Διαβάστε επίσης

Δικαιώματα των εργαζομένων εγκύων γυναικών και μητέρων: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε!
Είστε εργαζόμενη μητέρα; Τόσο το καλύτερο για το παιδί σας!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved