Δίαιτα στην εγκυμοσύνη: Επιτρέπεται και πότε;

Η εγκυμοσύνη  δεν είναι η κατάλληλη περίοδος για δίαιτες ή δραστικές αλλαγές στο διαιτολόγιό σας. Αντίθετα, χρειάζεται να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή που να περιέχει επαρκή θρεπτικά συστατικά.

Δίαιτα στην εγκυμοσύνη: Επιτρέπεται και πότε;

Πολλές γυναίκες δεν ελέγχουν το τι τρώνε κατά την εγκυμοσύνη με αποτέλεσμα τα κιλά να έχουν αυξηθεί με γεωμετρική πρόοδο έως τον ένατο μήνα.

Θα πρέπει να θυμάστε ότι η φυσιολογική αύξηση του βάρους της εγκύου είναι 9-12 κιλά ( μέσος όρος). Από αυτά, υπολογίζεται ότι το έμβρυο ζυγίζει 3 κιλά και 400 γρ., ο πλακούντας 453 γρ., το αμνιακό υγρό 900 γρ., η μήτρα 1 κιλό και 140 γρ., ο ιστός μαστών 1 κιλό και 360 γρ., και ο όγκος αίματος 1κιλό και 500 γρ., σύνολο 8 κιλά και 753 γρ.

Ακόμα και αν πιστεύετε ότι αρκετά κιλά θα μπορέσετε να τα χάσετε με το θηλασμό, αν και ισχύει εν μέρει, δεν θα είναι απόλυτα εφικτό, καθώς μετά τη γέννα θα πρέπει να τρώτε για να έχετε αντοχές και γάλα για το μωρό σας.

Είναι σημαντικό λοιπόν να μην παρεκκλίνετε από τις συστάσεις του γιατρού σας έτσι ώστε και να μην πάρετε πολλά κιλά και να νοιώθετε πολύ καλύτερα μετά τη γέννα.

Στην πραγματικότητα χρειάζεται να τρώτε λίγο περισσότερο μόνο κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου και αυτό αν το κρίνει σκόπιμο ο γιατρός σας. Θα υπολογίσετε ότι πρέπει να παίρνετε μόνο 200 θερμίδες παραπάνω, ανά ημέρα, που σημαίνει ότι πρέπει να λαμβάνετε 2.150-2.300 θερμίδες ημερησίως. Αυτές λοιπόν οι επιπλέον θερμίδες περιέχονται σε:

-Ένα μπολ δημητριακών με γάλα με χαμηλά λιπαρά
-Δύο φέτες ψημένο ψωμί με βούτυρο ή μαργαρίνη
-Ένα ποτήρι γάλα και μία μπανάνα
-Ένα ποτήρι χυμό και ένα βραστό αυγό.

Ο μόνος λόγος για να κάνετε δίαιτα είναι για λόγους υγείας, της δικής σας και του παιδιού σας. Σ΄αυτή όμως την περίπτωση, ο γυναικολόγος σας είναι αυτός που θα σας υποδείξει τι θα τρώτε και τι όχι. Γιατί, δεν θα πρέπει να ξεχνάτε ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας είναι σημαντικό να παίρνετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε.

Διαβάστε επίσης

Ειδικές δίαιτες στην εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Διατροφή για εγκύους: Τι αποφεύγουμε, τι προτιμάμε, τι περιορίζουμε

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved