Νεύρα στην εγκυμοσύνη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ιωάννα Θεοδωρακοπούλου

Εγκυμοσύνη και νευρικότητα: Το ποσοστό των γυναικών που βιώνουν κάποια διαταραχή άγχους κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης κυμαίνεται στο 5 – 16 %. 

Συνήθως η γυναίκα που νοιώθει νευρικότητα και άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να θεωρήσει ότι έτσι πρέπει να νοιώθει ως έγκυος. Η΄ μπορεί να νοιώσει ένοχη και ντροπή για το γεγονός ότι αισθάνεται άσχημα ενώ όλοι περιμένουν να την βλέπουν πολύ χαρούμενη και με καλή διάθεση. Η΄ μπορεί να πιστεύει ότι κάτι κακό της συμβαίνει και δεν απολαμβάνει την εγκυμοσύνη της.

Λόγω της δύναμης του μύθου μιας συναρπαστικής εγκυμοσύνης, πολλοί ιατροί και άνθρωποι που στηρίζουν την γυναίκα και το ζευγάρι δεν δίνουν την απαραίτητη σημασία στην συναισθηματική της κατάσταση, όταν θα ήταν καλό να γνωρίζουν κάποια πράγματα. Υπάρχουν αρκετές αρνητικές συνέπειες λόγω του μη-αντιμετωπισμένου άγχους κατά την κύηση τόσο για την μητέρα όσο και για το μωρό, συμπεριλαμβανομένης της επιλόχειου κατάθλιψης, οπότε είναι απαραίτητο για τις γυναίκες που είναι έγκυες να αναγνωρίζουν το άγχος τους και να ζητούν βοήθεια αν βλέπουν ότι δεν μπορούν να το διαχειριστούν.

Μερικά σημεία στα οποία στέκομαι όταν βλέπω μια γυναίκα ή το ζευγάρι μετά από παραπομπή του ιατρού τους ή λόγω κάποιου προγράμματος υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που ολοκλήρωσαν και οδηγήθηκαν επιτυχώς σε κύηση, αφορούν στα όρια, στον σεβασμό προς τον εαυτό τους, στον χρόνο για ξεκούραση, στον τρόπο αναπνοής τους, στη διατροφή τους, στον τρόπο που ενημερώνονται παρουσία αποριών, στην διαχείριση των δυσφορικών στιγμών τους.

Εγκυμοσύνη και ψυχολογία: Καταπολεμήστε τη στεναχώρια!

Ο τρόπος που θέτει τα όριά της στην καθημερινότητα είναι αυτός που της μαθαίνει να αντέχει να λέει «όχι» με σκοπό να αποφύγει την εξάντληση του εαυτού της και τις επιπλέον υποχρεώσεις που δεν της αναλογούν. Πολλές φορές μου λένε ότι έχουν βάλει τα όριά τους και πριν την εγκυμοσύνη αλλά αυτό που ανακαλύπτουμε είναι ότι στην ουσία επιτρέπουν στον εαυτό τους να κάνει πολλά. Συχνά κάνουν όλες τις δουλειές του σπιτιού λες και θα γίνει κάποιο μεγάλο κακό αν δεν τις προλάβουν. Αυτό που δεν ξέρουν είναι ότι η εγκυμοσύνη είναι υπεραπασχόληση για τον οργανισμό και μάλιστα από τις πιο σημαντικές.

Η ξεκούραση με κάθε αφορμή συχνά συνοδεύεται από αίσθηση ενοχής και επιβολή τιμωρίας με αρνητικές σκέψεις και σενάρια. Εκεί παρατηρούμε και παρεμβάσεις στον ύπνο τους με αποτέλεσμα να αισθάνονται ακόμα χειρότερα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Συχνά πυκνά παρατηρώ ότι δεν γνωρίζουν τον σωστό τρόπο αναπνοής. Και ο σωστός τρόπος απαιτεί και συχνότητα. Αν δεν γίνεται όπως και όσο συχνά πρέπει τότε το άγχος διατηρείται και αυξάνεται καθώς ο υπεραερισμός μειώνει την ροή του αίματος στον εγκέφαλο ιδίως κατά την διάρκεια μιας κρίσης πανικού.

Όσον αφορά τη διατροφή, αυτό που στέκομαι και επισημαίνω είναι ότι είναι σημαντική παράμετρος που ξεκουράζει το σώμα. Γι` αυτό και αρκετοί ιατροί μιλάνε για περιορισμό έως και πλήρη διακοπή κατανάλωσης καφεΐνης, αναψυκτικών και σοκολάτας είτε έχουν παρουσιαστεί συμπτώματα άγχους είτε και όχι.

Ανάμεσα σε όλους τους ειδικούς – διαθέσιμους και μη – πάντα υπάρχει και ο Dr. Google όταν ρωτώ για τον τρόπο που επιλέγουν να καλύψουν απορίες τους. Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν ανακουφίζονται όταν κάνουν αναζήτηση για τα συμπτώματά τους.

Εγκυμοσύνη και νεύρα: 5 τρόποι για να τα καταπολεμήσετε

Τέλος, η ικανότητα να ηρεμούν τον εαυτό τους και μόνες τους είναι κάτι που πρέπει να αναπτύξουν αν δεν την έχουν από την παιδική και εφηβική ηλικία. Να μάθουν να χρησιμοποιούν την δημιουργικότητά τους, να αποσπούν τον εαυτό τους με μουσική, περπάτημα, επιτραπέζια, διάβασμα, γέλιο, ταινίες με χαρούμενο θέμα, ζωγραφική, χορό, παιχνίδι με το κατοικίδιο, κλπ. Όλα αυτά βοηθούν σημαντικά στην μείωση του άγχους.

Το άγχος κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι απολύτως φυσιολογικό μέχρι ένα επίπεδο. Αν θέλετε να προσδιορίσετε το δικό σας αναρωτηθείτε πόσο επηρεάζει την λειτουργικότητά σας. Αν παρατηρείτε ότι σας καθιστά ανήμπορους ή σας δυσκολεύεις σημαντικά να βγάλετε την ημέρα, είναι σε υψηλά επίπεδα και δεν θα καταφέρετε κάτι μόνοι σας.

Είναι απαραίτητο και καθοριστικό να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας για παραπομπή σε ειδικό. Έχετε δικαίωμα στην ανακούφισή σας όπως και σε μια καλή εμπειρία εγκυμοσύνης. Δεν είστε υποχρεωμένοι να αφήσετε τα συμπτώματα να ορίσουν αυτή την σημαντική περίοδο που διανύεται. Αυτό που προέχει περισσότερο από κάθε τί άλλο την δεδομένη στιγμή, είναι να μάθετε να φροντίζετε τον εαυτό σας.

Ιωάννα Θεοδωρακόπουλου, PsyD, MSc
Συμβουλευτικός ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια
Σύμβουλος υπογονιμότητας
Επικεφαλής επιστημονικών υπηρεσιών του www.feelwelltoday.com
e-mail: ioanna.thps@gmail.com / itheodorakopoulou@feelwelltoday.com

Διαβάστε επίσης:

Στεναχώρια στην εγκυμοσύνη: Τι μπορείτε να κάνετε και πότε να ζητήσετε βοήθεια

Στρες στην εγκυμοσύνη: Τι επιπτώσεις μπορεί να έχει στο έμβρυο;

Εγκυμοσύνη και νεύρα: 5 τρόποι για να τα καταπολεμήσετε

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved