Αιμορροΐδες στην εγκυμοσύνη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Αιμορροΐδες στην εγκυμοσύνη: Αίτια, συμπτώματα και θεραπεία

Αιμορροΐδες στην εγκυμοσύνη: Τι είναι;

Οι αιμορροΐδες είναι διογκωμένα αιμοφόρα αγγεία στην περιοχή του ορθού. Αυτά συνήθως κυμαίνονται σε μέγεθος από όσο μικρότερο από ένα μπιζέλι έως και ένα σταφύλι και μπορούν να αναπτυχθούν μέσα στο ορθό ή να προεξέχουν από τον πρωκτό.

Οι αιμορροΐδες μπορεί να προκαλούν φαγούρα άλλοτε ήπια και άλλοτε πιο έντονη. Μερικές φορές προκαλούν ακόμη και αιμορραγία από το ορθό, ειδικά όταν υπάρχει κινητικότητα του εντέρου.

Αιμορροΐδες στην εγκυμοσύνη: Αίτια

Η μήτρα σας που μεγαλώνει, η δυσκοιλιότητα και η αύξηση της προγεστερόνης καθιστούν πιθανότατα την ανάπτυξη αιμορροΐδων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (καθώς και των κιρσών στα πόδια και μερικές φορές ακόμη και στο αιδοίο).

Η μήτρα καθώς μεγαλώνει, ασκεί πίεση τόσο στις πυελικές φλέβες όσο και στην κατώτερη φλέβα. Μία μεγάλη φλέβα στη δεξιά πλευρά του σώματος που δέχεται αίμα από τα κάτω άκρα. Αυτό μπορεί να επιβραδύνει την επιστροφή αίματος από το κάτω μισό του σώματός σας, πράγμα που αυξάνει την πίεση στις φλέβες κάτω από τη μήτρα σας και τις κάνει να διασταλούν ή να διογκωθούν.

Η δυσκοιλιότητα (ένα άλλο συνηθισμένο πρόβλημα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης) μπορεί επίσης να προκαλέσει ή να επιδεινώσει τις αιμορροΐδες επειδή τείνετε να τεντώνεστε όταν έχετε μια σκληρή κίνηση του εντέρου. Επίσης ένας ακόμη παράγοντας είναι το στρες, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε αιμορροΐδες.

Οι αιμορροΐδες είναι συχνές συνήθως στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Ορισμένες γυναίκες τις αποκτούν για πρώτη φορά ενώ είναι έγκυες. Από την άλλη αν κάποιες γυναίκες τις είχαν και πριν την εγκυμοσύνη, είναι πιθανό τις αποκτήσουν πάλι.

Επίσης οι αιμορροΐδες μπορεί να αναπτυχθούν κατά τον τοκετό από την πίεση (σπρώξιμο) που ασκεί η μέλλουσα μητέρα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ωστόσο, οι αιμορροΐδες που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εξαφανίζονται σύντομα μετά τη γέννα, ειδικά εάν δεν υπάρχει καθόλου δυσκοιλιότητα.

Αιμορροΐδες στην εγκυμοσύνη: Πώς θα τις αποφύγω;

Ορίστε μερικοί τρόποι πρόληψης:

  • Να τρώτε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες
  • Να πίνετε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό την ημέρα
  • Να τρώτε αρκετά φρούτα και λαχανικά
  • Να πηγαίνετε στην τουαλέτα αμέσως μόλις το νιώθετε. Μην καθυστερείτε τις κενώσεις σας
  • Μην κάθεστε στη λεκάνη της τουαλέτας περισσότερο
  • Μην κάθεστε για πολλές ώρες σε μια καρέκλα ή τον καναπέ. Αν εργάζεστε απλά σηκωθείτε και κάντε μια βόλτα μερικά λεπτά ανά μία ώρα.

Αιμορροΐδες στην εγκυμοσύνη: Πώς θα τις ξεφορτωθώ;

Ορίστε μερικοί τρόποι για να τις αντιμετωπίσετε:

  • Θα πρέπει να κάνετε κάθε δυο φορές τη μέρα ζεστό ντους
  • Προσπαθήστε να αποφύγετε την έντονη προσπάθεια (σφίξιμο) κατά τη διάρκεια της κενώσεώς σας
  • Ανακουφίστε την περιοχή με ειδικά κρύα και ζεστά επιθέματα. Τα κρύα επιθέματα μειώνουν το πρήξιμο ενώ τα ζεστά επιθέματα θα χαλαρώσουν και θα απαλύνουν τον πόνο.
  • Ζητήστε από τον γιατρό σας ή ειδικό γαστρεντερολόγο φαρμακευτική αγωγή
  • Προτιμήστε τον ύπνο στο πλάι
  • Αποφύγετε την πολύωρη ορθοστασία
  • Κάντε τακτικά ασκήσεις για να γυμνάσετε τους μυς της λεκάνης σας
  • Μετά από κάθε κένωση, να πλένεστε με χλιαρό νερό και στεγνώστε την περιοχή με πιστολάκι ώστε να μην υπάρχει καθόλου υγρασία

Αιμορροΐδες στην εγκυμοσύνη: Πότε πρέπει αν απευθυνθώ σε ειδικό;

Αν κάνετε όλα τα παραπάνω, αλλά δεν δείτε να υποχωρούν τα συμπτώματα. Αν παρατηρήσετε ότι γίνονται επίπονες ή ακόμη και αιμορραγούν, ζητήστε άμεσα τη βοήθεια από έναν ειδικό γαστρεντερολόγο.

Διαβάστε επίσης:

Αιμορροΐδες στην εγκυμοσύνη: Τι μπορείτε να κάνετε για να τις αντιμετωπίσετε

Αιμορροΐδες και εγκυμοσύνη: Αίτια, θεραπεία, πρόληψη

Αιμορροϊδες στην εγκυμοσύνη: Τι θα πρέπει να προσέξετε

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved