Πρόκληση τοκετού: Τι γίνεται αν δεν πετύχει η πρόκληση τοκετού;
Η πρόκληση τοκετού δεν είναι πάντα αποτελεσματική και σ’ αυτή την περίπτωση δεν πρέπει να στεναχωρηθείτε ή να νιώσετε ότι φταίτε.
Μερικές φορές, χωρίς προφανή λόγο, τα μωρά δεν θέλουν να γεννηθούν φυσικά, κάτι που μπορεί να συμβεί ακόμα και σε γυναίκες που είχαν φυσιολογικούς τοκετούς στο παρελθόν.
Τι συμβαίνει στην πρόκληση τοκετού;
Στην πρόκληση τοκετού χορηγούνται φάρμακα τα οποία μιμούνται τις φυσικές ορμόνες που ενεργοποιούν τον τοκετό. Τα φάρμακα αυτά είναι η ωκυτοκίνη και οι προσταγλανδίνες. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να πραγματοποιηθεί και τεχνητή ρήξη υμένων (σπάσιμο νερών), μόνη ή σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή.
Η ωκυτοκίνη είναι μια φυσική ορμόνη η οποία προκαλεί συσπάσεις της μήτρας. Σε περιπτώσεις που δεν υπάρχουν αυτόματες συστολές της μήτρας χορηγείται ενδοφλέβια (μέσω ορού) ωκυτοκίνη. Η δόση της ωκυτοκίνης μπορεί να αυξηθεί μέχρι την έναρξη επαρκών συστολών και στη συνέχεια μπορεί να συνεχισθεί για να διατηρηθούν συσπάσεις κανονικού ρυθμού και έντασης. Η διαδικασία αυτή μπορεί να διαρκέσει πολλές ώρες και θα πρέπει συνεχώς να υπάρχει παρακολούθηση του εμβρύου με καρδιοτοκογράφο.
Σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να είναι αρκετό μόνο το τεχνητό «σπάσιμο των νερών» για την έναρξη του τοκετού. Αυτό πραγματοποιείται από τον κόλπο με τη βοήθεια ενός μικρού εργαλείου. Βέβαια στις περισσότερες περιπτώσεις θα χρειασθεί και χορήγηση ωκυτοκίνης για την πρόοδο και ολοκλήρωση του τοκετού.
Αποτυχία πρόκλησης τοκετού
Αν λοιπόν η πρόκληση αποτύχει, μπορεί να προγραμματιστεί άλλη, ή να γίνει καισαρική. Ισως η καισαρική να μην είναι η γέννα που περιμένατε, , αλλά ο μαιευτήρας την προτείνει για βάσιμους λόγους και συγκεκριμένα για την ευεξία τη δική σας και του μωρού σας.
Επανειλημμένες προκλήσεις μπορεί να σας εξαντλήσουν και να προκαλέσουν δυσχέρεια στο μωρό – η καισαρική γίνεται για να εξασφαλιστεί ότι το μωρό σας θα γεννηθεί όσο ασφαλέστερα γίνεται και για τους δύο σας.
Διαβάστε επίσης
Προσπαθείτε να προκαλέσετε τοκετό; Δοκιμάστε το σεξ
Πρόκληση τοκετού: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα