Διατροφή στην εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να προσέξει μια έγκυος στο πρώτο τρίμηνο

Μενέλαος Λυγνός

Διατροφή στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης; Όλα όσα πρέπει να προσέξει μία έγκυος

Ναυτίες: αυτό το βάσανο…

Ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό των γυναικών αναφέρουν ναυτίες ειδικά κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης. Αν και σχετικά πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία υποδηλώνουν, πως οι ναυτίες ίσως και να συνδέονται με καλύτερη έκβαση της κύησης, αυτό μικρή παρηγοριά αποτελεί για την έγκυο, που χρειάζεται να επισκέπτεται συχνά την τουαλέτα και δεν μπορεί να φάει ή να ενυδατωθεί σωστά…

Τελικά στις περισσότερες περιπτώσεις, επιλέγεται να χορηγηθεί στην κυοφορούσα η κατάλληλη για την κύηση φαρμακευτική αγωγή, δια της οποίας θα αντιμετωπισθεί – στο μέτρο πάντα του εφικτού – το δυσάρεστο αυτό σύμπτωμα.

Πέραν όμως της φαρμακευτικής αγωγής, είναι σημαντικό να δίνεται η δέουσα προσοχή και στη διατροφή, αφού υπάρχουν τροφές, που επιδεινώνουν τη ναυτία και τροφές, που περιορίζουν την έντασή της.

Σε γενικές γραμμές η κατανάλωση τροφίμων με πολλά λιπαρά, ή σάλτσες, αλλά και τα τηγανιτά, συνδέεται με πρόκληση ή επιδείνωση της ναυτίας. Αντίθετα τροφές πλούσιες σε άμυλο, πρωτεΐνη και βιταμίνη B6 (π.χ. ζυμαρικά, ρύζι ή κοτόπουλο) ενδέχεται να σας προσφέρουν κάποια ανακούφιση.

Μην ξεχνάτε να ενυδατώνεστε!

Η σωστή ενυδάτωση κατά την εγκυμοσύνη ήδη από το πρώτο τρίμηνο είναι κεφαλαιώδους σημασίας. Η επαρκής ενυδάτωση είναι το πρώτο μέτρο αντιμετώπισης συχνών οχλήσεων της εγκυμοσύνης όπως:

Προσοχή στην παρασκευή των γευμάτων!

Η παρασκευή των γευμάτων είναι εξαιρετικά σημαντική καθ’ όλη τη διάρκεια της κύησης έτσι:

  • Τα λαχανικά πρέπει να είναι καλά πλυμένα ή μαγειρεμένα (ελλοχεύει ο κίνδυνος του Τοξοπλάσματος)
  • Το κρέας και τα πουλερικά πρέπει να είναι καλά ψημένα ή μαγειρεμένα (ελλοχεύει ο κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης από Σαλμονέλα)
  • Ποτέ δεν καταναλώνετε ωμά αβγά
  • Δεν καταναλώνετε τυριά που περιέχουν μύκητες
  • Το γάλα και οι χυμοί είναι πάντα παστεριωμένοι
  • Τα γαλακτοκομικά παρασκευάζονται από παστεριωμένο γάλα
  • Μετριάζετε την κατανάλωση καφέ και αναψυκτικών

Υπάρχουν τροφές, που μπορεί να προκαλέσουν αποβολή;

Τροφές που έχουν «κατηγορηθεί» κατά καιρούς για πρόκληση αποβολής κατά το πρώτο τρίμηνο και καλό θα ήταν να τις αποφεύγετε είναι:

  • Ο ανανάς
  • Η παπάγια
  • Η γλυκόριζα
  • Το σουσάμι
  • Διάφορα αφεψήματα (χαμομήλι, φασκόμηλο, λεμονόχορτο κ.α.)
  • Το συκώτι (περιέχει υψηλές ποσότητες Βιταμίνης Α)
  • Η αλόη

Φυσικά τα επιστημονικά στοιχεία, που συνδέουν την κατανάλωση των τροφών αυτών με την αποβολή 1ου τριμήνου είναι μάλλον ελλιπή, όμως η ασφαλής οδός είναι αυτή της αποχής…

Φυλλικό οξύ: ο προστάτης του νευρικού συστήματος του μωρού

Κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης δημιουργούνται στην αρχική τους μορφή όλα τα συστήματα του εμβρύου. Μεταξύ των συστημάτων αυτών είναι και το νευρικό σύστημα.

Από ετών έχει αποδειχθεί, πως η χορήγηση του Φυλλικού (ή Φολικού) οξέος στην έγκυο μειώνει δραματικά τις πιθανότητες εμφάνισης συγκεκριμένων ανωμαλιών στο νευρικό σύστημα του μωρού (δισχιδής ράχη). Έτσι συστήνεται να λαμβάνετε ποσότητα 400μgr ημερησίως ακόμα και πριν από την έναρξη της κύησης, όσο δηλαδή προσπαθείτε να μείνετε έγκυος.

Το ιχνοστοιχείο αυτό μπορείτε να το βρείτε και από τροφές όπως:

  • Τα δημητριακά
  • Το σπανάκι
  • Τα πράσινα φασολάκια
  • Τα σπαράγγια

Συνήθως όμως το Φυλλικό Οξύ χορηγείται υπό τη μορφή συμπληρώματος διατροφής καθ’ όλη τη διάρκεια της κύησης.

Δείτε ΕΔΩ σε ποιο στάδιο της κύησης βρίσκεστε

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr
email: care@eleftheia.gr

Διαβάστε επίσης:

Συμπληρώματα διατροφής στην εγκυμοσύνη (βιταμίνες και ιχνοστοιχεία)

Διατροφή στην εγκυμοσύνη: Τι μπορεί να τρώει μια εγκυμονούσα και πόσο

Διατροφή στην εγκυμοσύνη: Ποιες είναι οι απαραίτητες τροφές

Διατροφή εγκύου: Μυστικά διατροφής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved