Βιοχημική κύηση: Όταν το τεστ είναι θετικό αλλά η εγκυμοσύνη δεν προχωρά

Τι είναι η βιοχημική κύηση και που οφείλεται;

Συχνά, πολλές γυναίκες πριν προλάβουν να χαρούν για το θετικό τεστ εγκυμοσύνης, βιώνουν τη μεγαλύτερη απογοήτευση, καθώς στην πορεία, συνειδητοποιούν ότι η εγκυμοσύνη δεν προχωρά.

Ενώ, δηλαδή επιτυγχάνεται η γονιμοποίηση του ωαρίου από το σπερματοζωάριο, η ανάπτυξη διακόπτεται σε αρκετά πρώιμο στάδιο.

Αυτό μπορεί να συμβεί μεταξύ της 4ης και 5ης εβδομάδος (από την πρώτη μέρα του κύκλου), πριν δηλαδή από τη χρονική στιγμή που ο σάκος κύησης είναι ανιχνεύσιμος με υπερηχογραφικό έλεγχο.

Στην περίπτωση αυτή το τεστ εγκυμοσύνης βρίσκεται θετικό, η κύηση όμως δεν θα προλάβει να προοδεύσει μέχρι την υπερηχογραφική επιβεβαίωση

Οι βιοχημικές κυήσεις ανιχνεύονται συχνότερα σε κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης γεγονός που αποδίδεται καθαρά στο ότι σε αυτούς οπωσδήποτε θα γίνει προσπάθεια ανίχνευσης μιας κύησης σε αρκετά πρώιμο στάδιο, κάτι το οποίο δεν συνηθίζεται εκτός υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Τι προκαλεί μια χημική εγκυμοσύνη;

Περίπου το ήμισυ του συνόλου των αποβολών οφείλεται σε ανωμαλίες στο γενετικό υλικό του εμβρύου. Σε μία τέτοια περίπτωση, η αποβολή είναι ο τρόπος της φύσης να «διακόπτει» μια ανώμαλη κύηση.
Έχοντας μια χημική εγκυμοσύνη δεν σημαίνει ότι μια γυναίκα έχει μια σοβαρή υποκείμενη πάθηση που το προκάλεσε, ούτε σημαίνει ότι θα συμβεί ξανά.
Από έρευνες που έχουν γίνει όμως, έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις που μπορεί να προκαλέσουν μια χημική εγκυμοσύνη, όπως ανωμαλίες της μήτρας, ανεπάρκεια ορμονών, χρωμοσωμικές ανωμαλίες του εμβρύου, ινομυώματα της μήτρας και ανεπαρκής επένδυση της μήτρας.

Συνήθως η βιοχημική κύηση δεν απαιτεί παρέμβαση από τον ιατρό και το ζευγάρι, μπορεί να ξεκινήσει προσπάθειες τεκνοποίησης άμεσα.

Μάλιστα μια βιοχημική κύηση μπορεί να θεωρηθεί και ένα ακόμα βήμα, που φέρνει το ζευγάρι πιο κοντά στο στόχο της απόκτησης παιδιού, διότι η πλειοψηφία των ζευγαριών, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπογονιμότητας, εμφανίζουν δυσκολίες στο να πετύχουν σύλληψη. Επομένως, ένα ζευγάρι, που στο ιστορικό του έχει μια βιοχημική κύηση, γνωρίζει, πως μπορεί να πετύχει σύλληψη.

Διαβάστε επίσης

Τι είναι η «βιοχημική κύηση», συμβουλεύει ο γυναικολόγος του Mothersblog
Βιοχημική κύηση: Πότε συμβαίνει και γιατί

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved