Κατάθλιψη στην εγκυμοσύνη: Αυτά είναι τα σημάδια για να την αναγνωρίσετε
Δείτε πώς θα αναγνωρίσετε τα σημάδια κατάθλιψης στην εγκυμοσύνη και τι μπορείτε να κάνετε.
Το τεστ βγήκε θετικό. Θα γίνεις μανούλα. Το αρχικό ξάφνιασμα αντικαθίσταται από τη χαρά. Ωστόσο, με το πέρασμα των ημερών, η χαρά αρχίζει να ξεθωριάζει και συναισθήματα περίεργα, πάνε να την αντικαταστήσουν.
Ανησυχία, φόβος, αδυναμία να απολαύσεις τις αλλαγές που συμβαίνουν στη ζωή και στο σώμα σου, ένα κενό, είναι κάποια από αυτά. Και τύψεις. Σε κατακλύζουν τύψεις και ρίχνεις ευθύνες στον εαυτό σου. Αλλά δεν θα πρέπει να νιώθεις έτσι. Δεν είσαι η μόνη που σου συμβαίνει. Σύμφωνα με μελέτες, 1 στις 10 γυναίκες υποφέρουν από κατάθλιψη στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.
Πώς θα αναγνωρίσετε την κατάθλιψη
Η αλήθεια είναι ότι τα συμπτώματα διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Και μία έγκυος γυναίκα τη βιώνει διαφορετικά από μία άλλη. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα σημάδια, που σας κρούουν τον κώδωνα. Και αυτά είναι:
- Συναισθήματα, λύπης, θλίψης και απελπισίας
- Έλλειψη ενδιαφέροντος και όρεξης να κάνετε οτιδήποτε
- Διαταραχές ύπνου. Δε μπορείτε να κοιμηθείτε ή θέλετε να κοιμάστε όλη μέρα
- Αισθάνεστε μονίμως κουρασμένες ή αδύναμες
- Ανορεξία ή θέλετε να τρώτε συνέχεια
- Χαμηλή αυτοεκτίμηση ή αισθήματα ενοχής ή αποτυχίας
- Δυσκολία συγκέντρωσης
- Φόβος να βγεις έξω από το σπίτι μήπως πάθεις κάτι
- Άγχος ότι θα συμβεί κάτι σε εσένα ή στο έμβρυο
- Άσχημες σκέψεις
Ωστόσο, κάποια από τα παραπάνω σημάδια είναι και συχνά φαινόμενα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Γι’ αυτό θα πρέπει να δείτε, αν αισθάνεστε κάτι από τα παραπάνω, πόσο διαρκούν. Είναι παροδικά συναισθήματα; Σύμφωνα με τους ειδικούς, αν τα σημάδια επιμένουν για περισσότερες από δύο εβδομάδες, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γυναικολόγο σας και αυτός θα σας κατευθύνει.
Δεν θα πρέπει να κρατάτε για εσάς όσα αισθάνεστε. Μιλήστε με το σύντροφό σας, με φίλες, με το γιατρό σας. Δεν είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει να ντρέπεστε και κυρίως, δεν είστε οι μόνες. Ακόμη και αν δεν είστε σίγουρες για αυτό που σας συμβαίνει, συζητήστε το με το γιατρό σας. Γιατί αν πράγματι πρόκειται για σημάδια κατάθλιψης, είναι σημαντικό να τα αντιμετωπίσετε στο πρώιμο τους στάδιο.
Διαβάστε επίσης
Εγκυμοσύνη και κατάθλιψη: Πότε πρέπει να ανησυχήσετε