Υπογλυκαιμία στην εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να γνωρίζετε
Υπάρχουν κάποιες ιδιαιτερότητες στον τρόπο αντιμετώπισής της κατά την κύηση;
Σύμφωνα με τα καινούρια κριτήρια διάγνωσης και πρόληψης, κάθε γυναίκα πρέπει να ελέγχεται στο πρώτο τρίμηνο της κύησης με έλεγχο σακχάρου νηστείας (ή γλυκοσυλιωμένης αιμοσφαιρίνης).
Εάν το σάκχαρο νηστείας είναι >92 mg/dl (σε δύο διαφορετικές μετρήσεις) στον πρώτο έλεγχο μετά την επιβεβαίωση της εγκυμοσύνης, η έγκυος θεωρείται ότι πάσχει από σαχκαρώδη διαβήτη και πρέπει να συμβουλευτεί άμεσα ενδοκρινολόγο για την έναρξη κατάλληλης αγωγής.
Εάν το σάχκαρο είναι φυσιολογικό στις πρώτες εξετάσεις, γίνεται επανέλεγχος μεταξύ της 24ης και 28ης εβδομάδας της κύησης. H διάγνωση γίνεται με την «καμπύλη σακχάρου», η οποία αφορά την μέτρηση του σακχάρου πριν και μετά την πόση ενός υγρού με μεγάλη περιεκτικότητα σε γλυκόζη, συνήθως 75 ή 100 γραμμαρίων.
Αν παρουσιάσετε διαβήτη της εγκυμοσύνης θα σας συστηθεί να τρώτε περισσότερους υδατάνθρακες βραδείας καύσης, άφθονα φρούτα, λαχανικά και άπαχες πρωτεϊνες για να μειώσετε τα επεξεργασμένα σάκχαρα. Συνιστάται επίσης άσκηση για να μειώνεται το σάκχαρο του αίματος.
Το σάκχαρο ρυθμίζεται από το «καύσιμο υλικό« του εγκεφάλου, τη γλυκόζη και όταν αυτή δεν είναι σε επαρκείς ποσότητες, ο οργανισμός μας εκκρίνει κάποιες άλλες ορμόνες όπως την αδρεναλίνη, τη γλυκαγόνη και τι κορτιζόλη που δημιουργούν και τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας. Τα συμπτώματα αυτά είναι το τρέμουλο, η εφίδρωση, η έντονη πείνα, η ταχυκαρδία, η ζάλη, ο πονοκέφαλος και η έντονη χλωμάδα.
Για να αντιμετωπιστεί, πρέπει να γίνει άμεση πρόσληψη γλυκόζης στον οργανισμό ώστε το σάκχαρο να επανέλθει στα φυσιολογικά του επίπεδα. Η γλυκόζη βρίσκεται σε αρκετές τροφές, όπως σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, ακόμα και σε όσπρια. Ενδεικτικά λοιπόν μετά από μία κρίση υπογλυκαιμίας μπορείτε να πιείτε ένα ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι ή να φάτε κάποιο άλλο φρούτο, μία κουταλιά μέλι ή λίγα δημητριακά ολική άλεσης.
Αν ωστόσο συμπτώματα δεν υποχωρούν τότε θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας.
Διαβάστε επίσης
Διαβήτης κύησης: Με πόσες ώρες ύπνου είναι προστατευμένες οι γυναίκες
Διαβήτης κύησης: Η σημασία του βάρους της γυναίκας ανάμεσα σε δύο εγκυμοσύνες