Αναιμία στην εγκυμοσύνη: Μπορεί να προληφθεί;

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συχνά εμφανίζεται η «φυσιολογική αναιμία».

Αυτό συμβαίνει επειδή ο οργανισμός προσπαθεί να αυξήσει την ποσότητα του αίματος ώστε να υπάρχει αρκετό τόσο για τη μέλλουσα μητέρα όσο και για το έμβρυό της.

Μία από τις συχνότερες αναιμίες κατά τη διάρκεια της κύησης είναι η σιδηροπενική αναιμία και προκαλείται από την έλλειψη σιδήρου.

Περίπου το 95% των αναιμιών στην εγκυμοσύνη, είναι σιδηροπενικές. Σύμφωνα με διάφορες μελέτες και έρευνες το 85 % των γυναικών σε ενδιαφέρουσα που δεν λαμβάνουν επαρκή ποσότητα σιδήρου παρουσιάζουν σιδηροπενική αναιμία.

Συνήθως, η σιδηροπενική αναιμία είναι αποτέλεσμα κυρίως της κακής διατροφής της εγκύου και της μειωμένης απορρόφησης σιδήρου από το έντερο.

Συμπτώματα

Μία εγκυμονούσα μπορεί να νιώσει κούραση και αδιαθεσία, ενώ αν γίνει μεγαλύτερο το πρόβλημα τότε να έχει αρκετές ταχυκαρδίες και ζαλάδες. Αν δεν προβλεφθεί έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει σε προεκλαμψία, πρόωρο τοκετό ακόμη και σε θνησιγένεια.

Πώς να την προλάβετε

Επειδή ο σίδηρος που προέρχεται από φυτικές τροφές απορροφάται λιγότερο καλά απ' ότι εκείνος που προέρχεται από ζωικά τρόφιμα, η διατροφή της εγκύου πρέπει να είναι πλούσια σε σίδηρο, όπως σπανάκι και προϊόντα σόγιας.

Συνήθως οι γιατροί, προληπτικά χορηγούν στην εγκυμονούσα από τη 12 εβδομάδα μέχρι και το τέλος της κύησης, σίδηρο.

Η προληπτική αντιμετώπιση περιλαμβάνει χορήγηση από το στόμα σκευασμάτων θειικού, φουμαρινικού ή γλυκονικού σιδήρου σε δοσολογία, κατά την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ), 30 - 60 mg στοιχειακού σιδήρου την ημέρα και η ενθάρρυνση της εγκύου για σωστά ισορροπημένη διατροφή. Ενώ για εγκύους με έλλειψη σιδήρου συνιστάται δοσολογία 120-40 mg την ημέρα.

Είναι σημαντικό να ακολουθείτε πιστά τη δοσολογία, καθώς τόσο η μικρότερη όσο η μεγαλύτερη δοσολογία μπορεί να επηρεάσει τον οργανισμό σας.

Για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, και για να αποφύγετε την αναιμία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, καλό είναι να λαμβάνετε τις προγεννητικές σας βιταμίνες καθώς και οποιοδήποτε συμπλήρωμα ή συμπληρώματα σιδήρου σας προτείνει ο ιατρός σας.

Διαβάστε επίσης

Μεγαλοβλαστική αναιμία στην εγκυμοσύνη. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!
Τι να προσέξετε όταν λαμβάνετε σίδηρο

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved