Ποιες είναι οι ενδείξεις ενός επικείμενου τοκετού;

Προτού αρχίσουν οι πραγματικές ωδίνες, στο σώμα σας συντελούνται διάφορες αλλαγές.

Για την πλειονότητα των γυναικών αυτές οι προετοιμασίες του οργανισμού γίνονται τρεις εβδομάδες πριν ή δύο εβδομάδες μετά την πιθανή ημέρα τοκετού.

Η ακριβής αιτία της έναρξης του τοκετού παραμένει άγνωστη.

Η κρατούσα θεωρία είναι πώς το μωρό σας παράγει ουσίες που οδηγούν με μεταβολή των ορμονών της εγκυμοσύνης. Εναλλακτικά μπορεί να αναπτύσσετε μια αυξανόμενη ευαισθησία σε κάποιες ουσίες του οργανισμού που προκαλούν συσπάσεις στη μήτρα, κατά το τέλος της κύησης. Πώς λοιπόν, είστε σε θέση να γνωρίζετε ότι ο τοκετός αρχίζει όταν δεν υφίσταται σαφές σημείο αφετηρίας;

Είναι ένα ερώτημα που απασχολεί όλες τις εγκύους αλλά να είστε σίγουρη πως όταν έρθει η ώρα θα το αναγνωρίσετε!

Παρότι η μόνη πραγματική ένδειξη ερχόμενου τοκετού είναι η έναρξη ρυθμικών συσπάσεων, που προκαλούν διαστολή του τραχήλου, υπάρχουν και άλλα συμπτώματα επερχόμενου τοκετού.

Ωδίνες

Οι πραγματικές ωδίνες αναγνωρίζονται όταν ο τράχηλος διαστέλλεται σταθερά, δηλαδή ανοίγει και υπάρχουν συσπάσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα. Οι πρώτες συσπάσεις συχνά αποκαλούνται " ψευτόπονοι" γιατί είναι άτακτες και προετοιμάζουν τη μήτρα για τις πραγματικές, προοδευτικά αυξανόμενες ωδίνες.

Αυτές οι πρώιμες συσπάσεις διατείνουν το κατώτερο μέρος της μήτρας ώστε να να υπάρξει χώρος για το έμβρυο και να διευκολυνθεί η κάθοδός του. Επίσης, μαλακώνουν τον τράχηλο αλλά δεν προκαλούν διαστολή, όπως συμβαίνει με τις κανονικές συσπάσεις. Η φαρμακευτική αντιμετώπιση των ωδίνων με τη χορήγηση ηρεμιστικών μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να χαλαρώσει, επιτρέποντας στη μήτρα να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά.

Κάποια στιγμή, οι σύντομες συσπάσεις αντικαθίστανται από άλλες που έχουν ρυθμό και μεγαλύτερη διάρκεια. Οι συσπάσεις αυτές προκαλούν συστολή στο ανώτερο τμήμα της μήτρας και διάταση στο κατώτερο και οδηγούν σε διαστολή του τραχήλου. Με αυτόν τον μηχανισμό οι ισχυροί μύες του άνω τμήματος της μήτρας εξωθούν το έμβρυο μέσα από το διατεταμένο κάτω τμήμα της μήτρας.

Διαβάστε επίσης

Τα υπέρ και τα κατά του φυσιολογικού τοκετού που δεν θα σας πει κανείς
Κολπικός τοκετός μετά από καισαρική τομή: Κίνδυνοι και οφέλη

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved