Εγκυμοσύνη και πόνοι στην μέση: Πώς να ανακουφιστείτε

Οι πόνοι  στη μέση αλλά και στη πλάτη είναι κάτι σύνηθες στη εγκυμοσύνη.

Συνήθως ο πόνος αυτός εμφανίζεται μετά τον πέμπτο μήνα, χωρίς όμως να αποκλείεται να εμφανιστεί και νωρίτερα.

Υπάρχουν διάφορα αίτια, τα οποία σχετίζονται με την κύηση και προδιαθέτουν για την εμφάνιση οσφυϊκού άλγους, όπως ονομάζεται.

Συνήθως ο πόνος οφείλεται σε δυσλειτουργία των μυών, τη μεταβολή του κέντρου βάρους του σώματος, στην αύξηση του βάρους του εμβρύου και γίνεται πιο έντονος στο τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης ή μετά τον τοκετό από την περιποίηση του νεογνού που απαιτεί δραστηριότητα με συνεχή κάμψη της μέσης (θηλασμός, καθαριότητα κ.λ.π.).

Όπως εξηγεί ο γυναικολόγος του Mothersblog κ. Μενέλαος Λυγνός η αυξημένη σε μέγεθος μήτρα, θέτει υπό τάση τους κοιλιακούς μυς, δηλαδή τους «τεντώνει». Οι μύες αυτοί, όσο κάποιος είναι όρθιος ή περπατά, «λειτουργούν» χωρίς να το καταλαβαίνουμε και σε συνέργεια με τους ραχιαίους μυς συμμετέχουν στη διατήρηση της όρθιας θέσης. Όταν όμως η μήτρα έχει μεγαλώσει και τους «υποβάλλει» σε συνεχή τάση, η λειτουργία των κοιλιακών μυών δυσχεραίνεται. Συνεπώς, το «έργο», που εκτός κύησης θα «μοιραζόταν» μεταξύ ραχιαίων και κοιλιακών, στην κύηση επιβαρύνει περισσότερο τους ραχιαίους μυς. Έτσι οι ραχιαίοι εμφανίζουν συχνά το λεγόμενο μυϊκό κάματο («κουράζονται»), ο οποίος συνδέεται με την οσφυαλγία.

Τι μπορείτε να κάνετε

Κατά την εγκυμοσύνη χρήσιμο είναι να ληφθούν κάποια μέτρα, προκειμένου να προληφθεί ή τουλάχιστον να μειωθεί το οσφυϊκό άλγος. Καταρχήν φαίνεται πως μπορεί να ωφεληθείτε, αν ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα εκγύμνασης, πάντα σε συνεννόηση με τον ιατρό σας. Συνήθως, αν δεν υπάρχουν αντενδείξεις, βοηθητικό μπορεί να είναι το περπάτημα και το κολύμπι. Όσο είστε όρθια ή περπατάτε, καλόν είναι να διατηρείτε σωστή στάση του σώματος, δηλαδή προσπαθείτε να είστε όσο το δυνατόν πιο ευθυτενής. Φυσικά αυτό γίνεται με την πρόοδο της κύησης όλο και πιο δύσκολο.

Αποφύγετε τα τακούνια, ενώ αν χρειάζεται να μεταφέρετε σακούλες με ψώνια για παράδειγμα, μοιράστε το βάρος ισομερώς στα δύο χέρια. Σημαντικό είναι, όταν χρειάζεται να σηκώσετε κάτι, ακόμα και αν το βάρος του φαίνεται μικρό, να μην κάμπτετε τη μέση σας, αλλά τα γόνατά σας. Κατά τον τρόπο αυτό το όποιο βάρος το σηκώνετε με τα πόδια, χωρίς να επιβαρύνετε η μέση.

Οι μαλάξεις των ραχιαίων μυών και η τοποθέτηση επί αυτών χλιαρών ή δροσερών επιθεμάτων, ενδέχεται να είναι μέτρα, που θα σας προσφέρουν ανακούφιση.

Διαβάστε επίσης

Οσφυαλγία στην εγκυμοσύνη: Τι μπορώ να κάνω για να μην πονάει η μέση μου;
Πόνος στη μέση και την πλάτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: Αίτια, συμπτώματα, θεραπεία

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved