Ψυχολογία εγκύου: Όλα όσα νιώθει μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Οι ορμονικές αλλαγές στην εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσουν τεράστιες διακυμάνσεις στα συναισθήματα και στη διάθεση.
Πρέπει να περιμένετε κάποιες στιγμές μελαγχολίας, αλλά να μην τις παραβλέπετε όταν παρατείνονται.
Ψυχολογία πρώτου τριμήνου
Το πρώτο τρίμηνο της κύησης είναι μια περίοδος απότομων μεταπτώσεων στην διάθεση της γυναίκας. Οι ορμονικές αλλαγές, που εκτυλίσσονται, φαίνεται, πως σε ένα σημαντικό βαθμό ευθύνονται για τις μεταπτώσεις αυτές.
Οι αλλαγές στη διάθεση της γυναίκας είναι συχνά αρκετά απότομες και ενδέχεται να αιφνιδιάσουν τόσο την ίδια την έγκυο, όσο και το σύντροφό της, ενώ ο αιφνιδιασμός συχνά αφορά και τον ευρύτερο περίγυρό της. Εντούτοις, οι διακυμάνσεις αυτές της διάθεσης της εγκύου καλόν είναι να αντιμετωπίζονται σε γενικές γραμμές ως ένα φυσιολογικό φαινόμενο.
Σύμφωνα με τον γυναικολόγο του Mothersblog κ.Μενέλαο Λυγνό, το άγχος είναι ένας σημαντικός παράγων, ο οποίος επηρεάζει την ψυχολογία της εγκύου κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης. Η συνηθέστερη αιτία του άγχους αυτού είναι η επίγνωση του κινδύνου απώλειας του κυήματος. Η ανησυχία αυτή δεν είναι χωρίς βάση, αφού ο κίνδυνος για αποβολή κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου είναι υπαρκτός και μάλιστα σχετικά υψηλός.
Ψυχολογία δεύτερου τριμήνου
Κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου αφενός ο φόβος της αποβολής ελαττώνεται σημαντικά, αφετέρου ενοχλητικά συμπτώματα του πρώτου τριμήνου, όπως είναι οι ναυτία και οι έμετοι κατά κανόνα σχεδόν εξαφανίζονται, πλην ολίγων εξαιρέσεων.
Σημαντικό ορόσημο του δεύτερου τριμήνου είναι και η καταγραφή των πρώτων αισθητών εμβρυϊκών κινήσεων από την έγκυο. Η μέλλουσα μαμά για πρώτη φορά «ακούει» το μωρό της! Έτσι αρχίζει η «επικοινωνία» μητέρας – παιδιού. Η συγκλονιστική αυτή στιγμή φαίνεται, πως είναι καθοριστική για τη σφυρηλάτηση του δεσμού της μητέρας με το μωρό της.
Η ψυχολογία λοιπόν της μέλλουσας μητέρας κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου της κύησης παρουσιάζεται συνήθως σαφώς πιο ανάλαφρη σε σχέση με ό,τι συμβαίνει στο πρώτο τρίμηνο και η βελτίωση αυτή έχει θετικό αντίκτυπο στη σχέση της γυναίκας με το σύντροφό της, αλλά και με το στενό και ευρύτερο περίγυρό της.
Ψυχολογία τρίτου τριμήνου
Το τρίτο τρίμηνο χαρακτηρίζεται από την άρση των αμφιβολιών σε σχέση με την εγκυμοσύνη. Στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν αρθεί οι όποιες αμφιταλαντεύσεις της εγκύου σε σχέση με την πραγματική επιθυμία της να γίνει μητέρα, αλλά και οι όποια αμφισβήτηση του εαυτού της ως προς την καταλληλότητά της και την ικανότητά της να μεγαλώσει ένα παιδί.
Εντούτοις, δεν είναι όλα ρόδινα, καθότι συχνά επανέρχεται το άγχος. Η πηγή του άγχους στο στάδιο αυτό της εγκυμοσύνης σχετίζεται με αυτήν καθεαυτήν τη διαδικασία του τοκετού.Ειδικά μάλιστα σε ό,τι αφορά γυναίκες, οι οποίες ετοιμάζονται να γίνουν μητέρες για πρώτη φορά, ο τοκετός πολλές φορές φαντάζει ως κάτι το «απειλητικό». Πολλά διαβάζουν για τη διαδικασία αυτή και πολλά ακούνε. Έτσι συχνά μεγεθύνεται στο μυαλό τους ο φόβος για τον τοκετό και φτάνουν να τον αντιμετωπίζουν ως κάτι το τρομακτικό.
Στο τρίτο τρίμηνο λοιπόν η με διαφορά σημαντικότερη πηγή ανησυχίας για τη γυναίκα φαίνεται πως είναι η διαδικασία του τοκετού. Ερωτήματα όπως «πότε θα γεννήσω;» και «με ποιον τρόπο θα γεννήσω;» είναι φυσικό να απασχολούν τόσο τη γυναίκα, όσο και το σύντροφό της. Είναι σημαντικό τα ερωτήματα αυτά να εκφραστούν στο θεράποντα ιατρό, ώστε μέσα από τη συζήτηση με αυτόν να κατευναστεί κατά το δυνατόν το όποιο άγχος τους.
Διαβάστε επίσης
Κατάθλιψη στην εγκυμοσύνη: Γιατί δεν νιώθω χαρά για το μωρό που περιμένω;
Στρες στην εγκυμοσύνη: Τι επιπτώσεις μπορεί να έχει στο έμβρυο;
Όλα όσα με έκαναν να κλαίω όταν ήμουν έγκυος