Τι ΔΕΝ πρέπει να πείτε σε μία μαμά που γέννησε με καισαρική τομή
Λόγια, φράσεις, ατάκες που πληγώνουν, δημιουργούν ενοχές!
Δεν είναι λίγες οι μαμάδες εκείνες, που ενώ προγραμμάτιζαν να γεννήσουν με φυσιολογικό τοκετό, χρειάστηκε ο γιατρός να προχωρήσει σε καισαρική τομή, για τη διασφάλιση της υγείας τόσο του εμβρύου, όσο και της μέλλουσας μαμάς. Όπως δεν είναι λίγες και οι μαμάδες εκείνες, που οι ίδιες επιλέγουν να γεννήσουν με καισαρική.
Και σίγουρα, δεν είναι λίγες οι φορές που θα ακούσουν (είτε ανήκουν στην πρώτη κατηγορία είτε στη δεύτερη) διάφορα σχόλια, που τις γεμίζουν τύψεις, στεναχώρια, αμφιβολίες, ενοχές. Που τις κάνουν να νιώθουν λιγότερο καλές μαμάδες, σε σχέση με εκείνες, που γέννησαν με φυσιολογικό τοκετό.
Έτσι, λοιπόν, την επόμενη φορά που θα συναντήσετε μια μαμά που έχει γεννήσει με καισαρική τομή ή που πρόκειται να γεννήσει, ΔΕΝ θα πρέπει να της πείτε κάποιες από τις παρακάτω ατάκες:
«Άμα δε νιώσεις τις ωδίνες του τοκετού, είναι σαν να μην έχεις γεννήσει».
«Κουβαλούσες 9 μήνες το παιδί και να μη γεννήσεις στο τέλος φυσιολογικά»;
«Αν δε σου σπάσουν τα νερά, αν δεν σε πιάσουν οι πόνοι, γέννα δεν καταλαβαίνεις».
«Δεν έχεις περιέργεια πώς είναι να γεννάς φυσιολογικά»;
«Γιατί γέννησες με καισαρική; Φοβόσουν»;
«Μήπως, ο γιατρός σου σε έβαλε επίτηδες να γεννήσεις με καισαρική»;
«Η ιδέα της καισαρικής ακούγεται... ανατριχιαστική!»
«Το σημάδι δεν θα φύγει ποτέ; Έτσι, σημαδεμένη θα είσαι για πάντα»;
Ωστόσο, δεν θα πρέπει να ξεχνάτε το σημαντικότερο, είτε γεννήσεις με φυσιολογικό τοκετό είτε με καισαρική τομή, το αποτέλεσμα είναι ένα: καταφέρατε κάτι το μεγαλειώδες, φέρατε στον κόσμο μία ζωούλα, το παιδί σας!