Πώς να αντιμετωπίσετε τις κράμπες στην εγκυμοσύνη
Δεν είναι λίγες οι γυναίκες που ταλαιπωρούνται από κράμπες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.
Οι κράμπες εμφανίζονται συνήθως όταν η μήτρα αναπτύσσεται, κάνοντας τους μυς που την υποστηρίζουν να τεντωθούν. Μπορεί να γίνονται πιο αισθητές όταν φτερνίζεστε, βήχετε ή αλλάζετε θέση.
Κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, μια κοινή αιτία της κράμπας είναι ο πόνος χαμηλά στην κοιλιακή χώρα. Υπάρχουν μερικές κράμπες που συμβαίνουν φυσιολογικά και που δεν θα έπρεπε να σας ανησυχούν. Όπως για παράδειγμα:
- Κράμπες που προκαλούνται από αέρια και φούσκωμα
- Κράμπες που προκαλούνται από δυσκοιλιότητα
- Κράμπες που προκαλούνται κατά τη σεξουαλική επαφή
Κράμπες στα πόδια
Κράμπες όμως μπορεί εμφανίσετε και στα πόδια, ειδικά την ώρα του ύπνου. Είναι μάλιστα συχνότερες και πιο οδυνηρές όσο προχωρά η κύηση. Δεν είναι γνωστή η αιτία που τις προκαλεί- μία από τις θεωρίες τις συνδέει με χαμηλά επίπεδα ασβεστίου και μαγνησίου.
Η κόπωση και η παρακράτηση υγρών στα πόδια στο τέλος της ημέρας ενοχοποιούνται για την πρόκληση του φαινομένου. Μερικοί γιατροί πιστεύουν πώς οι κράμπες σχετίζονται με τη μείωση της κυκλοφορίας η οποία επιδεινώνεται όταν η έγκυος κάθεται.
Πώς μπορείτε να τις αντιμετωπίσετε
- Τεντώστε τη γάμπα σας πιάνοντας τα δάχτυλα του ποδιού σας, τραβώντας τα προς τα πάνω και κρατώντας όσο μπορείτε το πόδι σας σε ευθεία.
- Τεντώστε το πόδι σας στρέφοντας τα δάχτυλα προς τα πάνω και κάνοντας συγχρόνως απαλό μασάζ στην περιοχή.
- Όσο κι αν δεν το πιστεύετε το νερό κάνει θαύματα. Πίνετε αρκετό νερό, ώστε ο οργανισμός σας να έχει επάρκεια σε ηλεκτρολύτες και μεταλλικά στοιχεία.
- Βάλτε το ασβέστιο στην καθημερινότητά σας. Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με ασβέστιο και μαγνήσιο.
- Να τρώτε φρέσκα λαχανικά και φρούτα που περιέχουν κάλιο. Οι μπανάνες, τα μήλα, τα πορτοκάλια και τα βερίκοκα περιέχουν σημαντικές ποσότητες καλίου.
- Το μασάζ στα πόδια μπορεί να περιορίσει στο ελάχιστο τον πόνο.
Αν ωστόσο οι κράμπες επιμένουν και δεν μπορείτε να τις αντιμετωπίσετε μόνη σας, τότε καλό θα είναι να επικοινωνήσετε με τον γυναικολόγο σας ώστε να σας συμβουλέψει για το τι μπορείτε να κάνετε περαιτέρω!
Διαβάστε επίσης
Κράμπες στην εγκυμοσύνη: Δείτε τι θα πρέπει να αποφεύγετε
Κράμπες στα πόδια στην εγκυμοσύνη: 8 tips για να ανακουφιστείτε
Κράμπες στην εγκυμοσύνη: Αίτια, αντιμετώπιση, θεραπεία
Κράμπες στην εγκυμοσύνη: Πώς θα ανακουφιστείτε!