Μπορεί τα απλά φάρμακα να επηρεάσουν την εγκυμοσύνη;
Αρχικά εξαρτάται από τα φάρμακα που παίρνεις.
Κάποια φάρμακα, κυρίως αυτά που αφορούν την ψυχική υγεία, ίσως είναι πολύ επιβαρυντικά. Μπορεί να εγκυμονούν κινδύνους για το μωρό άμα τα παίρνεις κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού, οπότε είναι πολύ σημαντικό να ενημερώσεις τον γυναικολόγο σου για την θεραπεία σου και να συζητήσεις μαζί του τις πιθανές εναλλακτικές.
Τι θα πρέπει να συζητήσεις μαζί του:
- Ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες αν σταματήσεις ξαφνικά τα φάρμακα σου.
- Ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις αν συνεχίσεις να παίρνεις την αγωγή σου.
- Ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις στην περίπτωση που αλλάξεις φάρμακα.
- Το ενδεχόμενο να έρθεις σε επαφή με κάποιον ψυχολόγο ώστε να αντικαταστήσεις την φαρμακευτική αγωγή με κάποια ψυχοθεραπεία με συνεδρίες.
Τα συστατικά που υπάρχουν στα φάρμακα της αγοράς, ιδιαίτερα στα φάρμακα που χορηγούνται λόγο ψυχολογικών παραγόντων έχουν την τάση να αναμιγνύονται με το μητρικό γάλα, οπότε είναι σαφές ότι ειδικά κατά τη διάρκεια του θηλασμού είναι απαγορευτικά.
Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποια φάρμακα ήπιας μορφής τα οποία πολύ πιθανό να μπορούν να αντικατασταθούν με κάποια «φυσικά φάρμακα» όπως η συμβουλή κάποιου ψυχολόγου, ο διαλογισμός, η ψυχοθεραπεία κάθε είδους, διάφορα σεμινάρια και αλλά και φυτικά φάρμακα.
Ακόμα για άλλες αιτίες που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση των σωματικών διαταραχών στην εγκυμοσύνη, μπορούν να χρησιμοποιηθούν φάρμακα φυτικής προέλευσης που έχουν αξιολογηθεί σε διάφορες δοκιμές και φαίνεται να είναι ασφαλή.
Ενδεικτικά κάποια από αυτά είναι το τζίντζερ που χρησιμοποιείται ως αντιεμετικό και κατά του ιλίγγου αλλά και τα φύλλα κόκκινου βατόμουρου που είναι κατάλληλα για την τόνωση της μήτρας.
Όπως και να έχει για ό,τι κάνεις, μην διστάσεις να πάρεις πριν διαφορετικές γνώμες ειδικών ώστε να σιγουρευτείς ότι θα κάνεις το σωστό για εσένα και το παιδί σου.