Είναι η εξαγωγή δοντιού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ασφαλής;
Εξαγωγή στην εγκυμοσύνη: Η εγκυμοσύνη αλλάζει το σώμα σας και το στόμα σας.
Όταν είστε έγκυος, οι αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών σας μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης ασθένειας των ούλων και άλλων οδοντικών ανησυχιών. Για αυτόν τον λόγο, είναι πάντα καλή η ιδέα να μείνετε σε τακτική επαφή και να προγραμματίζετε τακτικά καθαρισμούς και εξετάσεις με τον οδοντίατρό σας όταν είστε έγκυος.
Ένας όμως οδοντιατρικός έλεγχος είναι κάτι απλό. Το να μπορεί μια έγκυος να υποβληθεί σε εξαγωγή δοντιού κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης γίνεται; Η απάντηση, είναι ναι.
Ξεπερασμένη σκέψη
Ένας λόγος για τον οποίο πολλοί άνθρωποι ανησυχούν για την εξαγωγή δοντιού όταν μια γυναίκα είναι έγκυος έχει να κάνει με μια ξεπερασμένη αντίληψη σχετικά με το θέμα της παροχής οδοντιατρικής φροντίδας σε έγκυες γυναίκες.
Τοπική αναισθησία και άλλες ασφαλείς θεραπείες
Για να δούμε τι επίδραση έχει η τοπική αναισθησία στα βρέφη που εκτέθηκαν σ 'αυτήν στη μήτρα, η Εφημερίδα της Αμερικανικής Οδοντιατρικής Ένωσης (JADA) εξέτασε 210 εγκυμοσύνες εκτεθειμένες σε τοπικά αναισθητικά κατά το πρώτο τρίμηνο και 794 εγκυμοσύνες που δεν εκτέθηκαν σε αναισθητικά. Οι συγγραφείς της μελέτης δεν βρήκαν διαφορά μεταξύ του αριθμού των αποβολών, του βάρους κατά την γέννηση ή της ηλικίας κατά την παράδοση των νεογέννητων στις δύο ομάδες.
Τι γίνεται με άλλες μορφές αναισθησίας;
Η τοπική αναισθησία μπορεί να μην επηρεάζει το μωρό κατά τη διάρκεια μιας εξαγωγής δοντιού αλλά τι γίνεται με τις πιο έντονες μορφές αναισθησίας, όπως η καταστολή ή η γενική αναισθησία; Σε γενικές γραμμές, συνιστάται ότι οι γυναίκες αποφεύγουν την καταστολή και τη γενική αναισθησία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αν και μπορούν να χρησιμοποιηθούν κάποιες μορφές καταστολής ή γενικής αναισθησίας, σε συνεννόηση με τον μαιευτήρα – γυναικολόγο της εγκυμονούσας.
Πότε πρέπει να γίνει η εξαγωγή;
Όταν πρόκειται για εξαγωγή δοντιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο χρόνος είναι σημαντικός. Συνιστάται η πραγματοποίηση της απαραίτητης οδοντιατρικής εργασίας κατά το δεύτερο τρίμηνο και την αναβολή οποιωνδήποτε μη βασικών θεραπειών μέχρι τη γέννα.
Μπορείτε επίσης να κάνετε οδοντιατρική εργασία στο πρώτο τρίμηνο καθώς και οι εγκυμοσύνες που εξετάστηκαν στη μελέτη του JADA έλαβαν τοπική αναισθησία κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου.
Φυσικά, εάν έχετε πραγματική οδοντιατρική έκτακτη ανάγκη και το δόντι πρέπει να βγει άμεσα, δεν έχει σημασία σε ποιο τρίμηνο βρίσκεστε. Η αφαίρεση ενός μολυσμένου ή σοβαρά κατεστραμμένου δοντιού το συντομότερο δυνατόν είναι καλύτερο και για εσάς αλλά και για το μωρό σας από το να αφήσετε να χαλάει μέσα στο στόμα σας.
Είτε έχετε μια εξαγωγή, είτε ένα σφράγισμα ή απλώς έναν καθαρισμό ρουτίνας, είναι σημαντικό για την υγεία σας και την υγεία του μωρού σας να μην αγνοείτε τα δόντια και τα ούλα σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Διαβάστε όλα τα άρθρα μου εδώ
Αλέξανδρος Μάνος DDS , MOrth
Οδοντίατρος , Ειδικός Ορθοδοντικός
Tel Aviv University
site: www.drmanosclinic.com
e-mail: dralexmanos@gmail.com
instagram: dr_alex_manos