Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε όταν είστε έγκυος για πρώτη φορά
Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γνωρίζετε ειδικά αν είστε έγκυος για πρώτη φορά.
Το 1ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή μιας γυναίκας. Εάν πρόκειται να γίνετε για πρώτη φορά μαμά το να έχετε άγχος και ανησυχία είναι κάτι το φυσιολογικό και κοινό στις περισσότερες εγκύους.
Υπάρχουν μικρά «μυστικά», απλές συμβουλές που αν τις εφαρμόσετε τότε το πιθανότερο είναι πώς οι ανησυχίες σας θα πάψουν και οι 9 μήνες θα κυλήσουν δίχως να τους καταλάβετε.
Αυτά που πρέπει να γνωρίζετε είναι:
Βρείτε έναν καλό γιατρό ή μαία με τους οποίους θα έχετε καλή επικοινωνία και συνεργασία και θα σας κάνουν να νιώθετε ασφαλής.
Ενημερωθείτε για το οικογενειακό ιατρικό ιστορικό τόσο του δικό σας όσο και του συζύγου σας.
Ελέγχετε το βάρος σας, ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή, βάλτε στο πρόγραμμα σας ήπια άσκηση – σε συνεργασία με τον γιατρό σας.
Να ξεκουράζεστε συχνά.
Αγόρι ή κορίτσι; Μην το σκέφτεστε πολύ. Απλώς ετοιμαστείτε να υποδεχτείτε το μωρό σας.
Φορέστε τα κατάλληλα, άνετα ρούχα. Μην ανησυχείτε για την αισθητική αρκεί να αισθάνεστε άνετα και βολικά.
Θα αρχίσετε να ροχαλίζετε καθώς οι μεμβράνες της μύτης σας μπορεί να διογκωθούν.
Η κατακράτηση υγρών θα είναι ένα θέμα που θα σας απασχολήσει. Δοκιμάστε να κοιμάστε με τα πόδια ανυψωμένα και πίνετε όσο περισσότερο νερό μπορείτε.
Οι ορμόνες εγκυμοσύνης επηρεάζουν και αλλάζουν τις μεταβολικές διαδικασίες με αποτέλεσμα να ζεσταίνεστε και να ιδρώνετε περισσότερο.
Το δέρμα τεντώνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης γεγονός που μπορεί να σας δημιουργήσει φαγούρα στην κοιλιά.
Μπορεί να μυρίζετε διαφορετικά. Οι χημικές αλλαγές στο σώμα σας θα σας δώσουν μια νέα οσμή.
Μην παραλείπετε τις επισκέψεις στον γιατρό σας. Κάθε εξέταση είναι σημαντική καθώς όποιες επιπλοκές ενδεχομένως εμφανιστούν όσο νωρίτερα εντοπιστούν τόσο καλύτερα θα μπορέσουν να αντιμετωπιστούν με την κατάλληλη θεραπεία.
Η λίμπιντο σας θα αλλάξει σημαντικά. Μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί. Είναι φυσιολογικό και αυτές οι αλλαγές είναι προσωρινές.
Η φωνή σας θα είναι ό,τι το καλύτερο μπορεί να ακούει το μωρό σας. Τραγουδήστε του και πείτε του ιστορίες και παραμύθια.
Μπορεί να έχετε περίεργες αλλαγές της διάθεσης σας. Μπορεί να νιώσετε οργή, θλίψη και φόβο. Δεν σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά. Είναι μόνο οι ορμόνες σας.
Εάν έχετε κατοικίδια ζώα φροντίστε να είναι υγιή και καθαρά και αρχίστε να τα εκπαιδεύετε για όταν θα έρθει το μωρό στο σπίτι. Επιπλέον φροντίστε να κανονίσετε ποιος θα το αναλάβει (βόλτες κ.λπ.) όταν εσείς δεν θα μπορείτε.
Πρέπει να φροντίσετε για βοήθεια ώστε να υπάρχει κάποιος που να φροντίζει το μωρό όταν εργάζεστε ή θα ξεκουράζεστε μετά τον τοκετό.
Αποφασίστε ποιος θα είναι μαζί σας την ημέρα της γέννας. Ορισμένες γυναίκες θέλουν να έχουν πολλούς ανθρώπους γύρω τους άλλες επιλέγουν την ιδιωτικότητα. Ετοιμάστε τη βαλίτσα σας για το μαιευτήριο νωρίς.
Θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σχετικά με το πώς ο σύζυγός σας μπορεί να σας βοηθήσει στον τοκετό.
Εάν θέλετε να ταξιδέψετε καλό είναι να συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας και λάβετε τις απαραίτητες προφυλάξεις. Πολλές αεροπορικές εταιρείες δεν επιτρέπουν σε γυναίκες να ταξιδέψουν αν είναι άνω των 36 εβδομάδων ενώ σε άλλες μπορεί να χρειαστεί να έχετε μαζί σας ένα πιστοποιητικό γιατρού που θα σας επιτρέπει τη μετακίνηση.
Αν εργάζεστε αφήστε για λίγο καιρό το άγχος στην άκρη. Απλά ηρεμήσετε και φροντίστε να μην σας επηρεάσει καμία κατάσταση ή ιστορία εγκυμοσύνης άλλων συναδέλφων σας με κανέναν τρόπο. Η εμπειρία της κάθε μιας εγκύου είναι διαφορετική.