Επιτρέπεται ο χαλβάς στην εγκυμοσύνη;

Μενέλαος Λυγνός

Χαλβάς κατά την εγκυμοσύνη: Επιτρέπεται ή όχι; 

Τι είναι ο χαλβάς;

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό φαίνεται προφανής… Μα ποιος δεν γνωρίζει το αγαπημένο γλύκισμα των περιόδων νηστείας, αλλά και – για πάρα πολλούς – και των περιόδων εκτός νηστείας!

Όμως δεν υπάρχει μόνον ένα είδος χαλβά, αλλά περισσότερα, τα οποία διαφέρουν μεταξύ τους και ως προς τα συστατικά, αλλά και ως προς τις μεθόδους παρασκευής.

Ας δούμε τα πιο γνωστά είδη:

  • Ο σησαμένιος χαλβάς (ή χαλβάς του μπακάλη), που ως βασικό του συστατικό έχει το ταχίνι.
  • Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς, που ως βασικό του συστατικό έχει – φυσικά – το σιμιγδάλι.
  • Ο χαλβάς Φαρσάλων (σαπουνέ), που ως βασικό του συστατικό έχει το νισεστέ (από ρύζι ή καλαμπόκι).

Ας εξετάσουμε το κάθε είδος χαλβά ξεχωριστά και ας δούμε τι επιδράσεις έχει η κατανάλωσή του στην έγκυο και το μωράκι…

Ο χαλβάς του μπακάλη

Πρόκειται για το πιο δημοφιλές είδος χαλβά, που μπορούμε να βρούμε είτε συσκευασμένο, είτε «χύμα», στα καταστήματα τροφίμων ειδικά τις ημέρες νηστείας, όπως η Τεσσαρακοστή.

Βασικό του συστατικό αποτελεί το ταχίνι, το οποίο κατά βάσιν είναι ένας πολτός σησαμιού. Φαίνεται, πως η κατανάλωση ταχινιού στην εγκυμοσύνη δεν ενέχει κινδύνους για το έμβρυο. Αντίθετα, το σησάμι περιέχει ιχνοστοιχεία, όπως ασβέστιο, σίδηρο και φυλλικό οξύ καθώς και φυτικές ίνες, όλα χρήσιμα στην έγκυο και το μωρό της.

Όμως, στη Νέα Ζηλανδία υπάρχει η σύσταση τα παρασκευάσματα, που περιέχουν ταχίνι, να αποφεύγονται από τις εγκύους. Σε κάθε περίπτωση ιδιαίτερη σημασία έχει η προσοχή στη διατήρηση των κανόνων υγιεινής κατά την παρασκευή και συντήρηση του πολτού αυτού, αλλά και του χαλβά.
Ο χαλβάς του μπακάλη, εκτός από ταχίνι περιέχει συχνά και ξηρούς καρπούς, όπως αμύγδαλα και φουντούκια. Η κατανάλωση ξηρών καρπών σε γενικές γραμμές δεν απαγορεύεται στην εγκυμοσύνη, εκτός βέβαια αν είστε αλλεργική.

Ενίοτε στο χαλβά του μπακάλη προστίθεται και κακάο, δηλαδή το βασικό συστατικό της σοκολάτας. Η κατανάλωση σοκολάτας στην εγκυμοσύνη δεν απαγορεύεται, αλλά πάντα με μέτρο.

Κάποιες φορές στην παρασκευή του χαλβά του μπακάλη χρησιμοποιείται και πετιμέζι ή μέλι, αμφότερα αυτά τα γλυκαντικά δεν απαγορεύονται κατά την κύηση, αρκεί η χρήση τους να μην υπερβαίνει το μέτρο.

Σιμιγδαλένιος χαλβάς

Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς είναι και ο «κλασσικός» σπιτικός χαλβάς, που ως βασικό του συστατικό έχει το σιμιγδάλι, που παρασκευάζεται από σκληρό σιτάρι.

Δεν έχουν καταγραφεί στοιχεία, που να καθιστούν την κύηση αντένδειξη για την κατανάλωση σιμιγδαλιού, εκτός βέβαια αν η γυναίκα είναι αλλεργική σε αυτό.

Αντίθετα, το σιμιγδάλι είναι πηγή σιδήρου και ασβεστίου, που είναι απαραίτητα ιχνοστοιχεία για την έγκυο, ενώ φαίνεται, πως η βρώση του συμβάλλει και στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στην πρόληψη του διαβήτη.

Χαλβάς Φαρσάλων

Ο χαλβάς Φαρσάλων έχει ως βασικό του συστατικό το νισεστέ (ή τον νισεστέ), το οποίο είναι κατά βάση άλευρο με ψιλό κόκκο προερχόμενο από την άλεση, οποιουδήποτε πρωτογενούς αμυλώδους υλικού (πατάτα, σιτάρι, ρύζι ή καλαμπόκι). Στην παρασκευή χαλβά χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο νισεστέ ρυζιού ή καλαμποκιού (παρόμοιο με το γνωστό μας corn flour). Δεν υπάρχουν στοιχεία, που να συνδέουν την κατανάλωση κατά την εγκυμοσύνη των προϊόντων αυτών με κινδύνους για τη μαμά ή το μωρό.

Τι κοινό έχουν όλοι οι χαλβάδες;

Τη νοστιμιά και τη γλύκα! Είναι η πρώτη σκέψη, που ξεπηδά στο μυαλό…

Όμως έχουν και ένα άλλο κοινό: Τις θερμίδες!

Όλα τα είδη χαλβά, όπως και τα περισσότερα γλυκίσματα άλλωστε, έχουν υψηλή θερμιδική αξία. Έτσι η υπερβολική κατανάλωσή τους συνδέεται με υπέρμετρη πρόσληψη βάρους. Κατά την εγκυμοσύνη η διατήρηση του σωματικού βάρους εντός των φυσιολογικών ορίων είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την πρόληψη παθολογιών, όπως είναι ο διαβήτης, η υπέρταση κύησης και η προεκλαμψία.

Επομένως, αν και η κατανάλωση χαλβά δεν απαγορεύεται στην έγκυο, αυτή πρέπει να γίνεται με μέτρο.

Βέβαια, αν πάσχετε από διαβήτη ή αν είστε ήδη υπέρβαρες, τότε θα πρέπει να στερηθείτε τα γλυκίσματα αυτά.

Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό, στην παρασκευή του χαλβά, αλλά και στη συντήρησή του, να ακολουθούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής.

Δείτε ΕΔΩ σε ποιο στάδιο της κύησης βρίσκεστε!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved