Πώς μια καλή μάνα, φτάνει να γίνει κακιά πεθερά; Οδηγίες για να μη κάνετε αυτά που κοροϊδεύετε!
Οσες έχουνε παιδιά και ιδιαιτέρως γιους, σίγουρα, έχουν πει : «Εγώ δεν θα γίνω ποτέ έτσι» ή «Εγώ δεν θα το κάνω ποτέ αυτό». Όμως επειδή ποτέ δεν πρέπει να λέμε ποτέ, καλό είναι να δούμε τι είναι αυτό που κάνει μία κατά τα άλλα ιδανική μάνα, τραγική πεθερά!
Όλα ξεκινάνε από τον ΓΙΟ! Ο γιος, που τον αναθρέψαμε με τόσο κόπο και που τώρα αντί να δίνει σημασία στην … μανούλα, δίνει σε μια άλλη! Προσοχή! Κάπως έτσι ξεκινάει το κακό!
Αυτός είναι ένας οδηγός «Σκέψου πριν μιλήσεις» για να ξέρεις πώς να συμπεριφερθείς όταν με το καλό αποκτήσεις και εσύ νύφη. Γιατί τότε θα είσαι και εσύ μία πεθερά.
Με γενικότερο κανόνα ότι το παιδί μας δεν είναι πακέτο για να μας το ...«τυλίξουν» το σημείο που πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή είναι ο αυθορμητισμός! Κοινώς δεν ανοίγουμε το στόμα μας … αυθορμήτως, αλλά σκεφτόμαστε διπλά πριν μιλήσουμε. Μπορεί με τα λόγια μας ή ακόμα και το ύφος μας, να προσβάλουμε τη … νύφη μας. Και πριν γίνετε ιδιαιτέρως δεικτική να σκεφτείτε:
Α) Κι αυτήν, μανούλα τη γέννησε
Β) Τι κάνατε εσείς στην ηλικία της;- Δεν γεννιέται κάποια νοικοκυρά ή μαγείρισσα!- Θα μάθει σιγά σιγά…
Γ) Αναλογιστείτε τι πιθανόν τραβήξατε εσείς από τη δικιά σας πεθερά. Μη φτάσουμε να κάνουμε αυτά που κοροϊδεύουμε!
Γενικοί κανόνες:
Δεν σχολιάζουμε το νοικοκυριό του ζευγαριού. Είναι δικό τους σπίτι, θα το έχουν όπως αυτοί κρίνουν σωστό.
Ελαχιστοποιούμε την υπερδύναμη των ματιών μας που εντοπίζει την απώλεια γραμμαρίων από το βάρος του γιού μας. Ταυτόχρονα δνε ξεστομίζουμε φράσεις όπως «Μα καλά δεν τρώτε σε αυτό το σπίτι;». Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και φράσεις όπως «Οταν ήταν μικρός ο Κώστας μου τον λάτρευε τον αρακά!». Υπάρχουν πολλές πιθανότητες, ο μικρός Κώστας που τώρα είναι ένας ολόκληρος άντρας να μη λατρεύει πια τον αρακά. Μπορεί να συμβεί και στις καλύτερες οικογένειες.
Προσοχή στο θέμα εγγόνια: Δεν ξεκινάμε τη συζήτηση βάζοντας πρόθεμα «Εγώ τα παιδιά μου…». Δεν είστε η μαμά τους, είστε η γιαγιά τους. Μπορείτε να δίνετε συμβουλές, ή κάποιες ιδέες, αλλά σε καμία περίπτωση να υποδεικνύετε πώς θα μεγαλώσει το ζευγάρι τα παιδιά του. Διπλή υπενθύμιση:- Ως γιαγιά δικαιούστε να κάνετε κάποια χατίρια, αλλά όταν το ζευγάρι έχει θέσει απαγόρευση σε κάποια ζητήματα πρέπει να τα σέβεστε.
Δεν κάνουμε εκπλήξεις στο ζευγάρι, όπως για παράδειγμα να μπουν στο σπίτι και να μας βρουν εκεί απροειδοποίητα. Επίσης, παρότι έχουμε κλειδιά σπιτιού, δεν τα χρησιμοποιούμε παρά μόνο όταν υπάρχει ανάγκη. Όταν ήδη είναι κάποιος στο σπίτι , χτυπάμε κουδούνι και δεν μπουκάρουμε αδιακρίτως.
Γενικότερα συνίσταται η ψυχραιμία. Οι καβγάδες, οι ανεβασμένοι τόνοι, οι ειρωνείες και η ασφυκτική πίεση ,το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να δημιουργήσουν σε όλους τους εμπλεκόμενους ένταση και προβλήματα.
Ελένη Κεχαγιά, Mothersblog