Ζαλάδες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και πώς να τις αντιμετωπίσετε
Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος όπου οι γυναίκες βιώνουν αρκετές αλλαγές και καταστάσεις που δεν έχουν ξαναζήσει. Οι ζαλάδες είναι μια από αυτές.
Μπορεί να αρχίσετε να νιώθετε ζαλάδες στις περίπου έξι εβδομάδες στο πρώτο τρίμηνο. Σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει περίπτωση να αισθανθείτε ζάλη ακόμα και στο δεύτερο και στο τρίτο τρίμηνο καθώς η αναπτυσσόμενη μήτρα ασκεί πίεση στα αιμοφόρα αγγεία.
Η ζάλη είναι πιο συχνή κατά την πρώιμη εγκυμοσύνη, εξαιτίας της ναυτίας και της πρωινής ασθένειας. Αυτά τα συμπτώματα προκαλούν χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και απώλεια όρεξης που τελικά σας προκαλούν ζάλη. Οι αιτίες της ζάλης εξαρτώνται από το στάδιο της εγκυμοσύνης και μπορεί να οφείλονται στις διάφορες αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα. Ορισμένες γυναίκες μπορεί να αισθάνονται ζάλη και αδυναμία ενώ άλλες αισθάνονται ναυτία με αίσθηση της περιστροφής του δωματίου. Κάποιες ζαλάδες συνδυάζονται με αίσθημα χαλάρωσης, ενώ μερικές γυναίκες νιώθουν αίσθημα πτώσης, απώλεια ισορροπίας κ.ά.
Τι να κάνετε όταν αισθάνεστε ξαφνική ζάλη
Ανοίξτε τις πόρτες και τα παράθυρα και μεταβείτε σε έναν επαρκώς αεριζόμενο χώρο.
Καθίστε αργά για να αποφύγετε μια ξαφνική πτώση ή, αν είναι δυνατόν, να καθίσετε με το κεφάλι σας τοποθετημένο ανάμεσα στα γόνατά σας. Σηκωθείτε αργά καθώς οι ξαφνικές κινήσεις θα επιδεινώσουν την κατάσταση.
Αν υπάρχει δυνατότητα ξαπλώστε στην αριστερή σας πλευρά. Θα βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο και θα αισθανθείτε καλύτερα.
Φάτε ένα μικρό σνακ και πιείτε λίγο νερό ή χυμό φρούτων για να τονώσετε τα ενεργειακά σας επίπεδα. Αυτό συμβαίνει επίσης όταν η ζάλη οφείλεται σε πτώση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Μείνετε ενυδατωμένες.
Κάντε ένα λουτρό ή ντους κρύου νερού.