Εγκυμοσύνη και συσπάσεις. Να ανησυχώ;
Όποια γυναίκα έχει μείνει έγκυος έστω και μία φορά, θα θυμάται στη λέξη 'σύσπαση' εκείνον τον ελαφρά ενοχλητικό πόνο που ακολουθείται όμως από μία γλυκιά κλωτσιά ή κούνημα του εμβρύου που μεγαλώνει στην κοιλίτσα της και την κάνει να ανυπομονεί όλο και παραπάνω.
Οι συσπάσεις της μήτρας είναι ό,τι πιο φυσιολογικό συμβαίνει σε μία εγκυμοσύνη, όμως μπορεί να είναι και επικίνδυνες αν γίνονται πολύ έντονες και πριν φτάσει η ώρα του τοκετού. Πότε λοιπόν πρέπει μία μέλλουσα μαμά να ανησυχεί για τις συσπάσεις της μήτρας που νιώθει;
Οι συσπάσεις, όπως αναφέραμε και παραπάνω, είναι απόλυτα φυσιολογική διαδικασία σε μία εγκυμοσύνη καθώς έτσι μόνο η μήτρα καταφέρνει να μεγαλώσει κατά τρεις φορές σε σχέση με την αρχική της μορφή για να φιλοξενήσει μέχρι τέλους το έμβρυο που μεγαλώνει μέρα με τη μέρα. Η ανησυχία μίας εγκύου θα πρέπει να ξεκινήσει από τη στιγμή που αυτές οι συσπάσεις γίνονται όλο και πιο έντονες και καταλήγουν να είναι επώδυνες, ειδικά στα μέσα μιας εγκυμοσύνης. Όταν δε γίνουν και πολύ συχνές, τότε οπωσδήποτε πρέπει να επικοινωνήσει με τον γυναικολόγο ή τη μαία της οι οποίοι και θα την συμβουλέψουν τι ακριβώς πρέπει να κάνει. Οι έντονες συσπάσεις που καταλήγουν να γίνουν επώδυνες μπορεί να γίνουν παθολογικές και έτσι να προκαλέσουν διαστολή του τραχήλου, κάτι που σημαίνει πως η έγκυος μπαίνει στην τροχιά του τοκετού. Έτσι, αν βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο κύησης μιλάμε για αποβολή ή αν βρισκόμαστε στα μέσα μιας εγκυμοσύνης, τότε μιλάμε για πρόωρο τοκετό. Σε κάθε περίπτωση οι συσπάσεις αυτές είναι επικίνδυνες και η έγκυος που αντιμετωπίζει ένα τέτοιο πρόβλημα θα πρέπει να εξεταστεί άμεσα από τον γιατρό της. Προβλήματα με συσπάσεις αντιμετωπίζουν συνήθως οι γυναίκες που ο μυς της μήτρας τους δεν είναι σφιχτός εκ γενετής ή γιατί έχουν υποβληθεί στο παρελθόν σε ενδομήτριες επεμβάσεις. Συσπάσεις όμως μπορεί να προκαλέσουν λοιμώξεις που συνοδεύονται από υψηλό πυρετό και γι' αυτό οι έγκυες που αρρωσταίνουν θα πρέπει να συμβουλεύονται αμέσως τον γιατρό τους.