Αίμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τι λέει ο ειδικός!
Πολύ συχνά οι εγκυμοσύνες συνδέονται με κολπική αιμόρροια. Αρκετά συχνά οι γυναίκες αντιλαμβάνονται την πιθανότητα εγκυμοσύνης όταν έχουν μία διαφορετική «περίοδο», δηλαδή έχουν λιγότερο αίμα και μικρότερης διάρκειας.
«Το 50% των κυήσεων που παρουσιάζουν κολπική αιμόρροια θα οδηγηθούν σε αποβολή ή σε κακή έκβαση όπως προωρότητα ή παθολογία κύησης» λέει στο mothersblog.gr ο μαιευτήρας-γυναικολόγος Λάζαρος Γκόγκας και συνεχίζει: «Η κολπική αιμόρροια σε βιώσιμες κυήσεις είναι κατά κύριο λόγο αποτέλεσμα αποκόλλησης των υμένων ή του πλακούντα και συνήθως σταματάει μέσα στις πρώτες εβδομάδες. Η χορήγηση προγεστερόνης αλλά και αντιβίωσης μπορεί να βοηθήσουν το κύημα. Η κολπική αιμόρροια στο πρώτο τρίμηνο μπορεί επίσης να οφείλεται σε παλίνδρομο κύηση, έκτοπη κύηση, δηλαδή εξωμήτριο όπου το αίμα προέρχεται από το φθαρτό, σε πολύποδες τραχήλου, τροφοβλαστική νόσο, κακοήθεια του τραχήλου, σε εκτρόπιο ή τραύμα.
Οι ενδομήτριες κυήσεις που αποβάλλονται στο πρώτο τρίμηνο είναι συνήθως αποτέλεσμα χρωμοσωμιακής ανωμαλίας σε ένα ποσοστό 80%.
Όταν η κολπική αιμόρροια στο πρώτο τρίμηνο συνδέεται με κοιλιακό άλγος ή κράμπες υπογαστρίου, η πιθανότητα αποβολής αυξάνεται.
Η γυναικολογική εξέταση είναι απαραίτητη όπως και το διακολπικό υπερηχογράφημα για την διαφορική διάγνωση των παραπάνω. Επίσης ο μαιευτήρας πρέπει να παρακολουθεί την άνοδο της β χοριακής η οποία διπλασιάζεται ανά 48 ώρες σε μία καλή εγκυμοσύνη για να διαπιστώσει την ποιότητα της κύησης.
Σε περίπτωση που διαπιστωθεί παλίνδρομος κύηση ή μερική αποβολή συνιστάται η θεραπευτική εκκένωση της μήτρας με αναρροφητική απόξεση ενδομητρίου ή φαρμακευτική εκκένωση. Σε περίπτωση εξωμητρίου κύησης η γρήγορη διάγνωση μπορεί να μας οδηγήσει σε φαρμακευτική αντιμετώπιση με μεθοτρεξάτη και αποφυγή της χειρουργικής θεραπείας. Σε περίπτωση τροφοβλαστικής νόσου συνιστάται θεραπευτική εκκένωση της μήτρας και παρακολούθηση της β χοριακής γοναδοτροπίνης μέχρι να μηδενιστεί . Η χορήγηση μεθοτρεξάτης δεν αποκλείεται σε αυτή την περίπτωση. Σε περίπτωση καρκίνου του τραχήλου συνιστάται διακοπή της εγκυμοσύνης και χειρουργική θεραπεία. Τέλος στην περίπτωση πολύποδα, εκτροπίου ή τραύματος, καλό είναι να αποφεύγεται οποιοδήποτε είδος αντιμετώπισης».
Λάζαρος Γκόγκας (MD, PHD) Μαιευτήρας- Γυναικολόγος, Ειδικός σε προβλήματα γονιμότητας και παθήσεις μαστού (Ενδοσκόπος, Χειρούργος)