Πώς πρέπει να αντιδρά μία μαμά στον τραυματισμό του παιδιού της
Ο μεγαλύτερος φόβος μιας μητέρας είναι μήπως το παιδί πέσει και χτυπήσει την ώρα που παίζει ή όταν έχει ανέβει σε ένα ψηλό σημείο...
Αν τελικά χτυπήσει, ο πανικός που την κυριεύει, δεν προσφέρει τίποτα άλλο στο παιδί παρά μόνο άγχος και απόλυτη ελευθερία να εκμεταλλευτεί την κατάσταση. Τα παιδιά, μην ξεχνάμε, καταλαβαίνουν τα πάντα και φυσικά ξέρουν και τη στιγμή που θα καταφέρουν τους στόχους που έχουν βάλει στο μυαλό τους. Όπως το να απολαύσουν ένα παγωτό ενώ εσείς το έχετε απαγορεύσει, να κοιμηθούν μαζί σας γιατί νιώθουν περισσότερη ασφάλεια ενώ εσείς επανειλημμένα τους τονίζετε ότι πρέπει να κοιμούνται στο δικό τους δωμάτιο και ούτω καθ' εξής. Με ένα μικρό τραύμα δεν χάλασε και ο κόσμος. Φυσικά και πρέπει να εποπτεύετε το παιδί σας προκειμένου να μην χτυπάει όμως αυτό δεν σημαίνει ότι αν τελικά γίνει το... μοιραίο, πρέπει να πανικοβληθείτε. Τη στιγμή που το παιδί θα πέσει και θα χτυπήσει, αφήστε το να κλάψει –είναι απόλυτα φυσιολογικό το κλάμα αφού νιώθει πόνο- και χαρίστε του την αγκαλιά σας απλόχερα αν σας τη ζητήσει, ακόμα και αν εσείς του λέγατε από ώρα ότι είναι επικίνδυνο αυτό που κάνει. Εγωισμοί με τα παιδιά δεν χωράνε. Αν πάλι αρνείται να σας μιλήσει και συνεχίζει να κλαίει και γενικότερα είναι θυμωμένο που χτύπησε, αφήστε το να ηρεμήσει. Όλα αυτά βέβαια αν δεν έχει χτυπήσει σοβαρά. Ακόμα και τότε όμως, δεν πρέπει να του δείξετε πως είναι σοβαρή η κατάσταση. Κρίνοντας ότι πρέπει να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, πρέπει να του παράσχετε τις πρώτες βοήθειες και αμέσως να φύγετε για εκεί. Αν έχει τις αισθήσεις του, κρατάτε το αγκαλιά και καθησυχάζετέ το για τον πόνο που νιώθει. Μπορεί για παράδειγμα να έχει σπάσει το πόδι ή το χεράκι του. Ακούστε το όταν σας λέει μέσα στα κλάματα ότι πονάει και πείτε του όμορφα λόγια για να ξεχαστεί. Ο θυμός, αν τον νιώσετε, δεν έχει καμία θέση σε τέτοιες στιγμές. Όταν όλα τελειώσουν και επιστρέψετε σώοι και αβλαβείς στο σπίτι, όταν θα είναι σε ήρεμη κατάσταση, εξηγήστε του το λάθος που έκανε προκειμένου να μην το ξανακάνει.
Γενικός κανόνας λοιπόν για μία νέα μητέρα είναι ότι δεν θα πρέπει να εξωτερικεύει σε τέτοιες καταστάσεις τα πραγματικά άσχημα συναισθήματα που βιώνει. Ήρεμα και με υπομονή μπορούν να αντιμετωπιστούν τέτοιου είδους προβλήματα που δυστυχώς συμβαίνουν καθημερινά σε μία οικογένεια.