Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Mothersblog: Στο εδώλιο οι γυναίκες που γεννούν κατ’ οίκον στην Ελλάδα
Τι αποκαλύπτει δικηγόρος 19 γυναικών που έχουν προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Έχετε αναλογιστεί ποτέ αν θα μπορούσατε να γεννήσετε στο σπίτι σας όπως συναντάται, πλέον συχνά στις Ηνωμένες Πολιτείες ή τη Μεγάλη Βρετανία; Η απάντηση είναι πως κανένας δεν σας εμποδίζει να το κάνετε, αρκεί να έχετε γερά νεύρα για να αντιμετωπίσετε όλα τα προβλήματα που θα προκύψουν αμέσως μετά τον τοκετό από το κράτος και τον γραφειοκρατικό μηχανισμό του εδώ στην Ελλάδα.
Το ζουν 79 γυναίκες που θεωρούσαν πως είχαν την επιλογή αυτή –άλλωστε δεν την απαγορεύει ο νόμος- μόνο που τώρα έχουν να αντιμετωπίσουν μία σκληρή πραγματικότητα, με μία ανελέητη δικαστική διαμάχη που δεν έχει τέλος.
Η δικηγόρος Ηλέκτρα Λήδα-Κούτρα που χειρίζεται τις 19 από αυτές τις υποθέσεις, εξηγεί στο Mothersblog: «Ζήτησαν μόνο να κρατήσουν το γενετικό τους υλικό, το οποίο υπηρεσίες του κράτους θεωρούν ιατρικό απόβλητο».
Κοινώς, όλες τους κινδυνεύουν να βρεθούν στο εδώλιο με την κατηγορία της «ρύπανσης του περιβάλλοντος» επειδή θεώρησαν σημαντικό να κρατήσουν οι ίδιες τον πλακούντα τους, αρνούμενες να τον μεταχειρισθούν ως απόβλητο και να τον παραδώσουν σε ιδιωτικές εταιρίες διαχείρισης αποβλήτων, όπως ορίζει ο Νόμος.
«Με διάφορες κινήσεις που έχουν γίνει, οι γυναίκες που γεννούν κατ' οίκον πρέπει να παραδώσουν υποχρεωτικά σε ιδιωτικούς φορείς το βιολογικό τους υλικό που είναι κοινό όργανο για μητέρα και παιδί» αποκαλύπτει αποκλειστικά στο mothersblog.gr η Ηλέκτρα Λήδα-Κούτρα και συνεχίζει: «Οι γυναίκες αυτές θέλουν να φυτέψουν τον πλακούντα τους και όχι να τον μεταχειριστούν σαν σκουπίδι. Συνηθίζεται αυτό το μοναδικό όργανο που είναι η σύνδεση μητέρας και παιδιού να φυτεύεται και πάνω από αυτό να φυτεύεται ένα δεντράκι που μεγαλώνει συγχρόνως με το παιδί που έχει έρθει στον κόσμο και αυτό έχει τη σημειολογία του για αυτές τις μάνες γιατί είναι ένδειξη σεβασμού προς τη γενναιοδωρία της φύσης και του ίδιου του σώματός τους. Άλλωστε, σε μερικές χώρες, ο πλακούντας θεωρείται φάρμακο και χρησιμοποιείται ανάλογα».
Ο εφιάλτης για τις Ελληνίδες γυναίκες, όπως μας εξηγεί η έγκριτη δικηγόρος, ξεκίνησε από μία καταγγελία που έγινε στο Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Υγείας και στη Διεύθυνση Υγείας Θεσσαλονίκης, η οποία έστειλε απόρρητα εγκύκλιο στους ληξιάρχους να μην εγγράφουν την πράξη της γέννησης ενός παιδιού κατ' οίκον αν δεν προσκομίζεται η απόδειξη από τον ιδιωτικό φορέα ότι έχει παραλάβει τα ιατρικά απόβλητα από τον συγκεκριμένο τοκετό. «Αυτό είναι παράνομο!», τονίζει η κυρία Λήδα-Κούτρα και συνεχίζει: «Είναι παράνομο γιατί το ληξιαρχικό γεγονός είναι υποχρέωση του κάθε ληξιάρχου να το εγγράψει, άσχετα με το τι συμβαίνει με τον πλακούντα σε κάθε γέννα. Με αυτόν τον τρόπο δυσχεραίνουν την επιλογή μιας γυναίκας για το πώς θα γεννήσει που είναι ελεύθερο δικαίωμά της».
Η δικηγόρος επισημαίνει: «Με αυτόν τον τρόπο αποθαρρύνεται και το προσωπικό υγείας –μαίες και γιατροί- και έτσι δεν υποστηρίζουν την επιλογή του κατ' οίκον τοκετού ενώπιον των ποινικών δικαστηρίων γιατί θα βρεθούν και αυτοί κατηγορούμενοι για την πράξη αν εμπλακούν».
Οι 19 γυναίκες που αντιμετωπίζουν τώρα όλα τα παραπάνω –υποθέσεις που χειρίζεται η Ηλέκτρα Λήδα-Κούτρα- έχουν προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου το οποίο όπως τονίζει η δικηγόρος είναι σαφές καθώς υποστηρίζει πως «Οι γονείς έχουν το δικαίωμα να ελέγξουν τις συνθήκες τοκετού».
Στην ερώτησή μας τι πρόκειται να γίνει από εδώ και στο εξής και πώς θα λυθεί μία και καλή το όλο πρόβλημα ώστε οι Ελληνίδες να έχουν την επιλογή του κατ' οίκον τοκετού χωρίς προβλήματα, η Ηλέκτρα Λήδα-Κούτρα δηλώνει: «Πρέπει να φάμε την καταδίκη και όταν θα καταδικαστεί και το κράτος για όλα αυτά τα προβλήματα που δημιουργεί σε αυτές τις γυναίκες, τότε θα ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιοι φορείς».