Προεκλαμψία: Συμπτώματα και τι να κάνετε

Photo by Anderson Martins from Pexels

Προεκλαμψία: Πώς θα την αναγνωρίσετε και πότε να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.

Προεκλαμψία: Τα αυξημένα επίπεδα προγεστερόνης μπορεί να προκαλέσουν θολή όραση και πονοκεφάλους στην εγκυμοσύνη. Αν εμφανίσετε επίμονα αυτά τα συμπτώματα σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, θα πρέπει να ενημερώσετε αμέσως τον γιατρό σας. Είναι πιθανόν να καταδεικνύουν προεκλαμψία, η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε εκλαμψία και να κινδυνεύει η ζωή σας.

Πάμε να δούμε την προεκλαμψία αναλυτικά:

Προεκλαμψία

Πρόκειται για ένα σύνδρομο που εμφανίζεται μόνο κατά τη διάρκεια της κύησης και χαρακτηρίζεται από υψηλή αρτηριακή πίεση, πρωτεϊνουρία και πρήξιμο στα πόδια και τα πέλματα. Η προεκλαμψία επηρεάζει το 8-10% των κυήσεων και το 85% αυτών ε΄ναι πρώτες εγκυμοσύνες. Στην ομάδα υψηλού κινδύνου συγκαταλέγονται οι μητέρες που είναι πάνω από 40 ετών, οι έφηβες μητέρες, οι διαβητικές και οι έγκυοι με ιστορικό υψηλής αρτηριακής πίεσης, προεκλαμψίας, νεφρικών ή ρευματολογικών ανωμαλιών ή οι έγκυοι με πολύδυμη κύηση.

Πολλές γυναίκες με προεκλαμψία δεν έχουν συμπτώματα όταν ανιχνευτεί υψηλή πίεση. Αν όμως εκδηλωθούν τα ακόλουθα συμπτώματα, τότε η κατάσταση γίνεται πιο σοβαρή.



Συμπτώματα προεκλαμψίας

  • Ξαφνικό εκτεταμένο οίδημα στο κ΄τω άκρο (πρήξιμο) ή υπερβολική αύξηση σωματικού βάρους.
  • Επίμονες κεφαλαλγίες
  • Θολή όραση ή εμφάνιση φωτεινών και μαύρων κουκίδων στην όραση
  • Πόνοι στην άνω δεξιά κοιλιακή χώρα, ακριβώς κάτω από τις τελευταίες πλευρές

Αιτία προεκλαμψίας

Η αιτία που ευθύνεται για τη νόσο αυτή παραμένει άγνωστή.

Θεραπεία προκλαμψίας

Αν και είναι ύποπτη κάποια πρωτεΐνη, καμία θεραπεία δεν έχει αποδεχτεί αποτελεσματική σε επίπεδο πρόληψης ή αντιμετώπισης. Η γέννηση του μωρού αποτελεί τη μόνη θεραπεία, με πρόκληση τοκετού στις τελειόμηνες εγκύους ή αυτές που έχουν προσβληθεί σοβαρά από τη νόσο.

Εάν εντοπιστεί στην αρχή της κύησης ή είναι ελαφριάς μορφής, η λήψη δισκίων για την υπέρταση θα μειώσει την αρτηριακή πίεση. Επίσης, η ασπιρίνη -75mg καθημερινά- και ίσως και το ασβέστιο μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο εξέλιξης της προεκλαμψίας.

Εσείς δεν έχετε παρά να ακολουθείτε το πρόγραμμα των ιατρικών ελέγχων, ώστε να προλάβετε εγκαίρως οποιοδήποτε πρόβλημα και προσπαθήστε να μην αγχώνεστε, γιατί αυτό αυξάνει την πίεση.

Να τρώτε υγιεινά, περιορίστε τα λίπη, ελαττώστε το αλάτι, τρώτε φρούτα και λαχανικά, καθώς και άφθονο νερό.

*απόσπασμα από το βιβλίο Η βίβλος της Εγκυμοσύνης από τις εκδόσεις Ψυχογιός

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved