Πώς δημιουργούνται τα ινομυώματα; (vid)

Τι είναι τα ινομυώματα και γιατί εμφανίζονται;

Μενέλαος Λυγνός
Πώς δημιουργούνται τα ινομυώματα; (vid)
Bigstock

Τα ινομυώματα είναι καλοήθεις όγκοι της μήτρας, οι οποίοι προέρχονται από το μυϊκό τοίχωμά της. Η αύξηση του μεγέθους των μορφωμάτων αυτών εξαρτάται από την έκκριση οιστρογόνων από τις ωοθήκες.

Σπανίως εμφανίζονται ινομυώματα πριν από την έναρξη της εμμήνου ρύσεως, δηλαδή την εμμηναρχή, ενώ κατά κανόνα μετά από την εμμηνόπαυση το μέγεθος των ινομυωμάτων παρουσιάζει μείωση.

Είναι απαραίτητο να τονισθεί μάλιστα, πως η ύπαρξη ινομυωμάτων στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν συνδέεται με την εκδήλωση κάποιου συμπτώματος. Επομένως, συχνά τίθεται το ερώτημα κατά πόσον υφίστανται οι ενδείξεις υποβολής της γυναίκας σε χειρουργική αφαίρεσή τους.

Η μικρή ηλικία της εμμηναρχής έχει συσχετισθεί με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης ινομυωμάτων, εξαιτίας της παρατεταμένης έκθεσης των ιστών της μήτρας στην οιστρογονική και στην προγεστερονική δράση. Η ένταση των συγκεκριμένων δράσεων κάμπτεται μετά την εμμηνόπαυση.

Λύστε όλες σας τις απορίες για το πώς δημιουργούνται τα ινομυώματα, στο video, που δημιουργήσαμε αποκλειστικά για τις αναγνώστριες του mothersblog.gr

Δείτε τα υπόλοιπα videos με τις συμβουλές μου ΕΔΩ!

Δείτε περισσότερα για το θέμα ΕΔΩ!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved