Ένα ταξίδι μόνο για τη μαμά και τον μπαμπά, χωρίς τα παιδιά

Ταξιδεύοντας χωρίς τα παιδιά! Είναι αρκετά συχνά που οι γονείς προβληματίζονται για το εάν πρέπει να πάρουν το παιδί τους μαζί σε ένα ταξίδι, να μην φύγουν καθόλου, ή να φύγουν οι δυο τους.

Γνώμη μου, κάντε λίγο από όλα, δηλαδή και μαζί και χώρια. Βρείτε ότι σας κάνει να νιώθετε καλύτερα, ότι ταιριάζει σε εσάς και την οικογένειά σας. Ακολουθήστε το ένστικτο σας, χωρίς να είσαστε υπερβολική.

Η αλήθεια είναι πως κάνει καλό στο ζευγάρι να ξεφεύγει για λίγο. Λίγες μέρες χωρίς κλάματα, χωρίς παιδικά ωράρια και με λίγη από την ανεμελιά που είχατε πριν τον ερχομό του μικρού σας και πριν αλλάξουν οι προτεραιότητές σας και τα καθημερινά δεδομένα.

Ένα ταξίδι χωρίς τα παιδιά θα σας δώσει την ευκαιρία να ξεκουραστείτε, να ξαναγεμίσετε τις μπαταρίες σας και να κάνετε πράγματα που αρέσουν σε εσάς. Πιθανότατα να μη «ξεχαστείτε» εντελώς και πιθανόν να υπάρξουν στιγμές που τα παιδιά θα σας λείψουν, σίγουρα όμως θα έχετε τη δυνατότητα να ευχαριστηθείτε το σύζυγο σας, να γελάσετε μαζί, να κοιμηθείτε και να ξυπνήσετε πιο αργά και να δείτε καινούρια μέρη ως ενήλικοι.

Από τις συζητήσεις μου με τους γονείς, βλέπω ότι η απόφαση να αφήσουν τα παιδιά είναι αρχικά δύσκολη, ειδικά την πρώτη φορά. Στο γυρισμό όμως συνήθως λένε πως θα ξαναέκαναν με χαρά, και σίγουρα φορά με φορά γίνεται όλο και πιο εύκολο.

Η δυσκολότερη ηλικία για να αφήνετε τα παιδιά είναι μεταξύ 6 μηνών και 2 ετών. Σε αυτές τις ηλικίες βιώνουν την αποχώρησή σας εντονότερα, συχνά με άγχος το οποίο δε μπορούν να εξωτερικευόσουν. Αυτό δε σημαίνει ότι δε πρέπει να λείπετε ποτέ. Αντιθέτως εάν το θέλετε και το έχετε ανάγκη είναι σημαντικό να το κάνετε και να ξεφύγετε για λίγο. Αυτό θα κάνει καλό σε εσάς, στον άνδρα σας, στη σχέση σας και στην οικογένειά σας.

Λίγα πράγματα που θα κάνουν την αποχώρησή σας ευκολότερη.

  • Κρατήστε τη ρουτίνα τους σταθερή. (σχολείο, πάρκο, ώρες γευμάτων, ώρες ύπνου, playgroups)
  • Εάν είναι δυνατό, αφήστε τους να μείνουν στο σπίτι. Ειδικά στις μικρές ηλικίες, το σπίτι είναι ο χώρος που νιώθουν τη μεγαλύτερη ασφάλεια. Ζητήστε στον υπεύθυνο «φροντιστή» να μετακομίσει σπίτι σας αντί να μετακινηθούν τα παιδιά.
  • Νταντά ή γιαγιά, ένας έχει πάντα την ευθύνη του παιδιού. Φροντίστε να είναι κάποιος που εμπιστεύεστε και κάποιος μου ο μικρούλης σας εμπιστεύεται και γνωρίζει καλά. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζει τη ρουτίνα και τα «χούγια» του.
  • Αφήστε λίστα με τα τηλέφωνα για ώρα ανάγκης (ο παιδίατρος, ο γείτονας, η αδελφή σας) και ένα γεμάτο φαρμακείο. Αχρείαστα να είναι, είναι απαραίτητα.
  • Απαντήστε στα ερωτηματικά τους με ειλικρίνεια. Εάν μπορούν να μιλήσουν, θα έχουν σίγουρα ερωτήματα για το πού θα πάτε και πότε θα γυρίσετε. Εάν τα παιδιά σας είναι άνω των 2 ετών φτιάξτε μαζί ένα ημερολόγιο στο οποίο μπορούν να διαγράφουν τις ημέρες και να ξέρουν πότε γυρνάτε.
  • Είναι πολύ πιθανό παιδιά αυτής τη ηλικίας να σας κρατούν «μούτρα» όταν γυρίσετε. Προετοιμαστείτε!
    Είμαι υπέρ του να φεύγετε, μην επιλέγετε όμως τις γιορτές για τα ταξίδια σας. Χριστούγεννα, Πάσχα, Γενέθλια, είναι ημέρες που πρέπει να είσαστε ΟΛΟΙ μαζί. Τα παιδιά θα τα θυμούνται για μια ζωή.

Όσο λείπετε:

  • Παίρνετε όσα τηλέφωνα θέλετε για να μαθαίνετε τα νέα τους. Ζητήστε να μιλήσετε στα παιδιά σας, ακόμα και εάν δεν μιλάνε, ακούν και αναγνωρίζουν την φωνή σας. Θα πάρετε και εσείς χαρά ακούγοντας τη φωνή τους. Κάντε face time ή skype, ειδικά στις μεγαλύτερες ηλικίες αρέσει πολύ.
  • Χαλαρώστε, κάνετε όσα δε μπορείτε να κάνετε όταν τα έχετε μαζί σας, και περάστε καλά.
    Είναι σίγουρο πως θα σας λείψουν. Είναι όμως επίσης σίγουρο πως θα σας κάνει καλό και θα το ευχαριστηθείτε!

Αλεξία Βερνίκου
Ψυχολόγος, Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
email επικοινωνίας: alexia@myplayce.gr
www.myplayce.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved