Το παιδί μου είναι ντροπαλό. Τι να κάνω;

Πολλά παιδιά χαρακτηρίζονται ως «ντροπαλά», και τι έγινε με αυτό;

Το πρώτο και πιο σημαντικό είναι να σταματήσουμε να βλέπουμε αυτό τους το χαρακτηριστικό ως κάτι αρνητικό, αλλά απλά ως ακόμα ένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς τους. Η ιστορία έχει δείξει πως κάποιοι από τους πιο ενδιαφέροντες ανθρώπους ήταν στη ζωή τους ντροπαλοί, και οι έρευνες μας λένε πως συχνά τα ντροπαλά παιδιά χαρακτηρίζονται από μια εσωτερική γαλήνη και δύναμη που τα κάνουν να λάμπουν και να διαπρέπουν. Άρα πριν κρίνουμε και πριν χαρακτηρίσουμε κάποιο παιδί ως ντροπαλό, ας το δούμε λίγο πιο σφαιρικά.

Η ντροπαλότητα δε συνδέεται με χαμηλή αυτοεκτίμηση και πολλές φορές λειτουργεί και ως εργαλείο, εάν δε συνδέεται με προβλήματα συμπεριφοράς. Τα ντροπαλά παιδιά είναι συνήθως εξαιρετικοί ακροατές, είναι προσεκτικά και ήρεμα, περνάνε καλά μόνα τους, είναι μεθοδικά, έχουν ήθος και ένα σταθερό τρόπο σκέψης. Συνήθως είναι παιδιά διστακτικά, που χρειάζονται χρόνο για να εμπιστευτούν και να ανοιχτούν, και αυτό είναι που συχνά μπλοκάρει και θυμώνει τους ενήλικες.

Στην κοινωνία μας, ο χαρακτηρισμός αυτός δεν έχει θετικό αντίκρισμα και οι γονείς έχουμε μια τάση να «σπρώχνουμε» τα παιδιά μας, να μιλήσουν, να χαιρετίσουν, να κάνουν πολλούς φίλους κλπ. Το να χαρακτηρίσουμε ένα παιδί ως ντροπαλό, συνήθως έρχεται από τους ενήλικες με ένα παράπονο ή μια επίπληξη, δε θα έπρεπε όμως να είναι έτσι. Τα παιδιά διαισθάνονται την αντίδραση αυτή, κρύβονται πίσω από την ταμπέλα του «ντροπαλού» παιδιού, και δημιουργείτε ένα φαύλος κύκλος μεταξύ γονέα, παιδιού και μαζεμένης συμπεριφοράς.

Άρα, πριν προτρέξετε να χαρακτηρίσετε τα παιδιά σας ως «ντροπαλά» και πριν προσπαθήσετε να αλλάξετε την ιδιοσυγκρασία τους:

  1. Αναγνωρίστε ότι δεν είναι ένα αρνητικό χαρακτηριστικό
  2. Η ηρεμία και γαλήνη που τους διακατέχει θα είναι μελλοντικά τους εργαλεία
  3. Δώστε τους χρόνο και χώρο για να εμπιστευτούν και να αναπτυχθούν
  4. Αγκαλιάστε τους ακόμα πιο πολύ
  5. Μη τους αποκαλέσετε ντροπαλούς και νιώσουν πως κάτι δε πάει καλά με αυτούς
  6. Μη τους πιέσετε να είναι κάτι που δεν είναι (super κοινωνικοί)
  7. Μη τους βάζετε στο επίκεντρο (πχ να τραγουδήσεις μπροστά στους καλεσμένους σας)
  8. Μη προσπαθήσετε να τους αλλάξετε, δε θα το καταφέρετε.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα σας έρθει να χαρακτηρίσετε το παιδί σας ή κάποιο άλλο ως ντροπαλό σκεφτείτε και συνδυάστε το με ένα χαρακτηριστικό από τα προαναφερθέντα. Θα αλλάξει τόσο τη δική σας αντιμετώπιση απέναντί του όσο και τη δική του προς εσάς.

Αλεξία Βερνίκου
Ψυχολόγος, Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
email επικοινωνίας: alexia@myplayce.gr
www.myplayce.gr

Διαβάστε επίσης:
Μεγαλώνοντας παιδιά με υψηλή αυτοπεποίθηση: 12 τρόποι για να το καταφέρετε
«Το δικό μου είναι προχωρημένο», η κλασσική μαμαδίστικη φράση ξαναχτυπά

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved