Γκρίνια, Γκρίνια, Γκρίνια. .. Τι την προκαλεί και πως μπορούμε να την αποφύγουμε

Η γκρίνια είναι συχνό φαινόμενο στα παιδιά προσχολικής ηλικίας. Εν μέρει είναι μέσα στο πρόγραμμα, αυτό όμως δε σημαίνει πως πρέπει να είναι και καλοδεχούμενη.

Η γκρίνια κουράζει τόσο το παιδί όσο και το γονιό, αποδυναμώνει τη σχέση και κάνει λιγότερο ευχάριστη την καθημερινότητα. Σε τι οφείλεται και τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν ως γονείς για να την αποφύγουμε;

Το πιο σημαντικό είναι να αναγνωρίσουμε από πού προέρχεται, σε τι δηλαδή οφείλεται.

1. Γκρίνια επειδή είναι εκτός προγράμματος

Πεινάει, νυστάζει, νιώθει αποδιοργανωμένος. Αυτή είναι και η «ευκολότερη» γκρίνια γιατί αποφεύγετε καθαρά και μόνο διατηρώντας ένα πρόγραμμα και μια ρουτίνα. Εάν κάποια στιγμή βγείτε από τη ρουτίνα αυτή, φροντίστε να είσαστε προετοιμασμένη για τις δυσκολίες που θα ακολουθήσουν.

2. Γκρίνια επειδή θέλει τη προσοχή σας

Τα παιδιά γκρινιάζουν όταν διεκδικούν, θέλουν και απαιτούν περισσότερο χρόνο μαζί μας, τον οποίο λόγο αλλαγών στην καθημερινότητά σας έχουν χάσει. Στην περίπτωση αυτή αναλογιστείτε και προσπαθήστε να τους αφιερώσετε περισσότερο δυαδικό χρόνο προτού όμως το ζητήσουν. Ουσιαστικά τους λείπει η επικοινωνία και ο ουσιαστικός χρόνος μαζί σας και το εκφράζουν μέσα από τη γκρίνια αυτή.

3. Γκρίνια επειδή τα πράγματα δε γίνονται όπως θα ήθελαν

Στη περίπτωση αυτή αναγνωρίστε το συναίσθημά τους σε πρώτη φάση, και στη συνέχεια δώστε τους τα εφόδια να εκφράσουν το παράπονό τους με λόγια. Μάθετε τους να χρησιμοποιούν επιχειρήματα και λόγια αντί για γκρίνια και κλάμα. Μην υποκύψετε όμως στη γκρίνια αυτή και εκπαιδεύστε τους να επικοινωνούν διαφορετικά τη ματαίωση που νιώθουν.

4. Γκρίνια επειδή έχουν ανάγκη να κλάψουν

Βιώνουν αλλαγές (είτε στο σχολείο, είτε στο σπίτι) οι οποίες τους έχουν αποσυντονίσει. Στη περίπτωση αυτή, βάλτε λόγια σε αυτά που βιώνουν, αναγνωρίστε τα και δώστε τους το χώρο και το χρόνο να ξαναμπούν στη ρουτίνα τους.

5. Γκρίνια επειδή πιάνει

Εάν έχουν πετύχει αυτό που θέλουν έστω και μια φορά, τότε το σίγουρο είναι πως θα ξαναπροσπαθήσουν. Άρα είναι σημαντικό να μένετε σταθεροί σε αυτό που λέτε.. πάντα!

6. Γκρίνια επειδή σας βλέπουν να χάνετε τον έλεγχο

Συχνά οι γονείς θα κάνουν ότι μπορούν για να σταματήσει η γκρίνια αυτή ακριβώς επειδή είναι τόσο κουραστική. Εάν σας δουν λοιπόν να αποδυναμώνεστε τότε είναι που νιώθουν και εκείνοι ανασφάλεια και θα γκρινιάξουν ακόμα πιο πολύ.

Για να αποφύγετε τη γκρίνια, προσπαθήστε να καταλάβετε από πού και γιατί προέρχεται και αντιμετωπίστε την με συναίσθημα, σταθερότητα και αποφασιστικότητα. Πάντα κρατώντας υπόψη σας ότι όσο τα παιδιά μεγαλώνουν και μαθαίνουν να διαχειρίζονται και να επικοινωνούν τα συναισθήματά τους η γκρίνια γίνεται ολοένα και σπανιότερη.

Αλεξία Βερνίκου
Ψυχολόγος, Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
email επικοινωνίας: alexia@myplayce.gr
www.myplayce.gr

Διαβάστε επίσης:

Το παιδί μου κλαψουρίζει όλη την ώρα – 10 tips για να το σταματήσετε
«Το παιδί μου γκρινιάζει συνέχεια. Τι να κάνω;»
Πώς να μάθετε το παιδί σας να μην γκρινιάζει!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved