Αντηλιακή προστασία και παιδιά - Τι πρέπει να γνωρίζετε ανά ηλικία

Bigstock

Αντηλιακή προστασία παιδιών.

Αντηλιακή προστασία: Αν είστε από εκείνους τους γονείς που ανησυχούν για το αν έχουν διαλέξει το σωστό αντηλιακό για τα παιδιά τους συνεχίστε να διαβάζετε το άρθρο μας. Θα βρείτε συμβουλές για όλες τις ηλικίες.

Γιατί τα παιδιά πρέπει να φορούν αντηλιακό στο πρόσωπο ακόμη και αν έχει συννεφιά

Ένας από τους σημαντικότερους «συμμάχους» ολόκληρης της οικογένειας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι η αντηλιακή προστασία που διαλέγουμε. Το αντηλιακό θα πρέπει να αποτελεί ένα από τα απαραίτητα αξεσουάρ τόσο κατά τη διάρκεια των διακοπών, όσο και μέσα στην πόλη. Επιπλέον, είναι πολύ βασικό οι γονείς να γνωρίζουν πως η εφαρμογή του αντηλιακού είναι απαραίτητη και αναγκαία ακόμη και τις ημέρες με συννεφιά, χωρίς έντονη ηλιοφάνεια, καθώς οι υπεριώδεις ακτινοβολίες του ήλιου (UVA, UVB) διαπερνούν τα στρώματα της ατμόσφαιρας με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά επικίνδυνες.

Ωστόσο για τους περισσότερους γονείς είναι «γρίφος» η επιλογή του σωστού αντηλιακού, ειδικά μπροστά σε μία πληθώρα προϊόντων που μπορούν να συναντήσουν σε ένα μαγαζί.

Το πρώτο κριτήριο επιλογής αντηλιακής προστασίας για παιδιά αποτελεί ο δείκτης προστασίας (SPF) που θα πρέπει να είναι κατάλληλος τόσο για το σώμα, όσο και για την ευαίσθητη επιδερμίδα του προσώπου. Ο δείκτης SPF απαιτεί προσοχή, ανεξάρτητα από την ηλικία του παιδιού, καθότι τόσο τα μικρότερα παιδιά, όσο και οι έφηβοι χρειάζονται αυξημένη αντηλιακή προστασία. Ο δείκτης προστασίας θα πρέπει να είναι το λιγότερο 15, λαμβάνοντας υπόψη και το χρώμα της επιδερμίδας.

Αντηλιακή προστασία για βρέφη

Ιδιαίτερα για τα βρέφη, οι γονείς θα πρέπει να ελέγχουν και τη σύσταση της αντηλιακής προστασίας που επιλέγουν, καθώς συνίσταται να επιλέγουν ένα αντηλιακό, το οποίο βασίζεται σε φυσικά φίλτρα, που είναι τα πιο ασφαλή που μπορούν να υπάρξουν για την παιδική επιδερμίδα. Τα βρέφη κάτω των 6 μηνών θα πρέπει να παραμένουν σε σκιερά μέρη χωρίς την παραμικρή έκθεση τους στον ήλιο, ενώ κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους ζωής καλό θα είναι οι γονείς να επιλέγουν άλλους τρόπους προστασίας έναντι των ακτινοβολιών, όπως ελαφρύ και ανοιχτόχρωμο ρουχισμό και αποφυγή έκθεσης στον ήλιο κατά τις ώρες 10.00 – 17.00.

Οι γονείς ανεξάρτητα από την ηλικία του παιδιού θα πρέπει να ελέγχουν τη συσκευασία, ώστε να αναγράφεται ο χαρακτηρισμός sunblocker, καθώς αυτό σημαίνει πως ο σχεδιασμός του αντηλιακού είναι τέτοιος ώστε να εμποδίζει όλους τους τύπους ακτινοβολίας του ήλιου καθώς αυτές αντανακλώνται, σε αντίθεση με τα αντηλιακά τύπου sunscreen τα οποία οδηγούν σε απορρόφηση των υπεριωδών ακτινών.

Αντηλιακή προστασία για μεγαλύτερα παιδιά και εφήβους

Ένα αντηλιακό πρέπει να είναι αδιάβροχο, ιδιαίτερα για τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας αλλά και για τους εφήβους, καθώς μπαινοβγαίνουν συχνά στο νερό και το αντηλιακό τους θα πρέπει να παραμένει προστατεύοντάς τους. Επιπλέον, προσοχή χρειάζεται για εφαρμογή του στα σημεία που εμφανίζουν αυξημένο βαθμό εφίδρωσης.

Τα κοινά λάθη που κάνουν οι γονείς στην επιλογή αντηλιακού

Ένα από τα λάθη που κάνουν συχνά οι γονείς είναι ως προς την εφαρμογή του αντηλιακού και τη συχνότητά της. Οι γονείς θα πρέπει να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες του παιδιάτρου ως προς την ποσότητα του αντηλιακού που εφαρμόζουν στο παιδί και ως προς τη συχνότητα. Το αντηλιακό καλό είναι να ανανεώνεται με πλούσια στρώματα επάλειψης αρκετά συχνά, περίπου κάθε 2 ώρες. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί πως η επάλειψη θα πρέπει να είναι επαρκής για τη σωματική αναλογία του παιδιού, ένα λάθος το οποίο γίνεται αρκετά συχνά από τους γονείς. Καλό θα είναι λοιπόν να ζητήσουν από τον παιδίατρο να τους δείξει ποια είναι η απαιτούμενη ποσότητα αντηλιακού, ανάλογα με την ηλικία και τη σωματική ανάπτυξη του παιδιού.

Κλείνοντας, οι γονείς θα πρέπει να θυμούνται πως το αντηλιακό ακόμη και εάν είναι σύμφωνο με τις οδηγίες του παιδιάτρου, δεν προστατεύει το παιδί κατά 100%. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να τηρούνται ταυτόχρονα και όλες οι ενδεδειγμένες οδηγίες για μία απόλυτη κάλυψη απέναντι στον ήλιο, όπως το καπέλο και τα γυαλιά ηλίου, ο ανοιχτόχρωμος ρουχισμός και φυσικά η ενυδάτωση.

Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
marialenakyriakakou@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved