Επιστροφή στο σχολείο και στις ιώσεις

Bigstock

Επιστροφή στο σχολείο – Επιστροφή στις ιώσεις: Τι να γνωρίζουν οι γονείς;

Οι λέξεις "επιστροφή", "σχολείο" και "ιώσεις" αυτή την περίοδο πάνε πακέτο. Η έναρξη της σχολικής περιόδου για πολλούς γονείς σημαίνει και την «έναρξη» του άγχους των ιώσεων.

Σε γενικές γραμμές το φθινόπωρο αποτελεί μία εποχή κατά την οποία το παιδί, ιδιαίτερα εάν πρόκειται για την πρώτη επαφή με το σχολείο, έρχεται αντιμέτωπο με μία πληθώρα ιών. Οι ιώσεις μεταδίδονται πολύ εύκολα γιατί οφείλονται σε ιούς που έχουν εξαιρετική ικανότητα μεταδοτικότητας, την ίδια στιγμή που ο συνωστισμός των παιδιών σε κλειστούς χώρους, συχνά μη αεριζόμενους πλήρως (παιδικοί σταθμοί, σχολεία, παιδότοποι) συντελεί στην εύκολη μετάδοση των ιώσεων. Οι περισσότεροι από αυτούς τους ιούς μπορεί να είναι και άγνωστοι για το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού, γεγονός που συνεπάγεται με την απουσία αντισωμάτων. Έτσι, οι μέρες που απαιτούνται για να αντιδράσει το ανοσοποιητικό του σύστημα είναι πιθανόν να συνοδεύονται με μία σειρά συμπτωμάτων όπως τα δέκατα και ο βήχας. Το θετικό στοιχείο είναι πως οι περισσότερες ιώσεις δεν συνοδεύονται με σοβαρότερα συμπτώματα και συνέπειες.

Συμπτώματα ιώσεων

Η συμπτωματολογία των περισσότερων ιώσεων είναι κοινή και περιλαμβάνει:

  • καταρροή
  • φτέρνισμα
  • ήπιο πυρετό
  • βήχα
  • έμετοι
  • διάρροιες
  • και γενικότερα μειωμένη και κακή διάθεση του παιδιού.

Ωστόσο δεν χρειάζεται πανικός αλλά σωστή αντιμετώπιση.

Τι να κάνουν οι γονείς αν το παιδί παρουσιάσει ένα ή παραπάνω από τα συμπτώματα

Αρχικά για όσες μέρες το παιδί εμφανίζει αδυναμία ή κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα, θα πρέπει να παραμένει στο σπίτι, ενώ στο σχολείο και στις δραστηριότητές του μπορεί να επιστρέψει 48 ώρες αφότου είναι απύρετο και χωρίς καθόλου συμπτώματα.

Καλό είναι να ξεκουράζεται σε ένα χώρο στον οποίο θα υπάρχει επαρκής αερισμός, ώστε να ανανεώνεται ο αέρας και η ατμόσφαιρα, ενώ συνίσταται η αποφυγή συνωστισμού. Οι γονείς θα πρέπει να ελέγχουν πως το παιδί ενυδατώνεται πλήρως, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος αφυδάτωσης. Η χορήγηση αντιπυρετικών στην περίπτωση πυρετού θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του παιδιάτρου, ως προς το είδος του αντιπυρετικού καθώς και το μεσοδιάστημα χορήγησης της επόμενης δόσης, ενώ δεν θα πρέπει να χορηγούνται αντιβιοτικά, καθότι δεν αποτελούν θεραπεία έναντι των ιών.

«Μπορώ να προλάβω ή να περιορίσω τις ιώσεις;»

Όσον αφορά το πιο κρίσιμο ερώτημα των γονέων «πώς μπορώ να προλάβω ή να περιορίσω τις ιώσεις;» η απάντηση κρύβεται σε μεγάλο βαθμό στη σωστή διατροφή και τον επαρκή και ποιοτικό ύπνο. Στα καθημερινά γεύματα του παιδιού και της οικογένειας γενικότερα θα πρέπει να περιέχονται τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για ισορροπία και σε επαρκείς ποσότητες. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι βιταμίνες και οι ουσίες με αντιοξειδωτική δράση.

Τέλος, το παιδί θα πρέπει να εκπαιδευτεί στη σωστή τήρηση των απαραίτητων μέτρων προσωπικής υγιεινής. Είναι σημαντικό να μάθει να πλένει σωστά τα χέρια του, σύμφωνα με τους κανόνες που προβλέπονται, με ταυτόχρονη χρήση αντισηπτικών/απολυμαντικών σαπουνιών, τόσο κατά τη διάρκεια παραμονής του στο σχολείο όσο και στο σπίτι.

Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
marialenakyriakakou@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved