Εμβόλια που πρέπει να έχει κάνει ένα παιδί μέχρι τα 12 έτη

Μαριαλένα Κυριακάκου
Bigstock

Εμβόλια στα παιδιά - Πίνακας

Κατά την έναρξη της σχολικής περιόδου οι γονείς είναι απαραίτητο να επισκεφτούν τον παιδίατρο, ώστε να γίνει έλεγχος της εμβολιαστικής του κάλυψης και ο απαραίτητος εμβολιασμός, σύμφωνα με το ηλικιακό του στάδιο.

Ο παιδίατρος θα υπογράψει επίσης και το βιβλιάριο με τα εμβόλια που έχουν γίνει στο παιδί, το οποίο είναι απαραίτητο για την εγγραφή του στις διάφορες σχολικές μονάδες.

Στο σημείο αυτό αξίζει να τονιστεί η αναγκαιότητα του εμβολιασμού, καθότι είναι εξαιρετικά σημαντικός για τη δημιουργία αντισωμάτων στον οργανισμό, ώστε να ενισχυθεί η άμυνά του. Το αποτέλεσμα του εμβολιασμού, είναι πως ακόμη και εάν προσβληθεί ο οργανισμός από ένα μικροοργανισμό ή ιό, δεν θα νοσήσει με σοβαρά συμπτώματα και δεν θα κινδυνεύσει η ζωή του. Ταυτόχρονα, μέσω του εμβολιασμού δημιουργούνται στον οργανισμό και εξειδικευμένα «κύτταρα μνήμης», ώστε η ανοσία του να επιτευχθεί για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Κάθε παιδί ανάλογα με την ηλικία του, πρέπει να λάβει τις αντίστοιχες εμβολιαστικές δόσεις, όπως αυτές καθορίζονται από το Εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών παιδιών και εφήβων το οποίο φαίνεται στον παρακάτω πίνακα.

ethniko-programma-emvoliasmon-paidion-2022.pdf

Ιδιαίτερη σημασία αξίζει να δοθεί σε εμβόλια όπως αυτό της γρίπης και του κορωνοϊού, τα οποία θα πρέπει χορηγούνται κυρίως σε παιδιά που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Επιπρόσθετα, ένα εμβόλιο εξαιρετικής σημασίας είναι αυτό έναντι του μηνιγγιτιδόκοκκου β (Bexsero), το οποίο εφαρμόζεται για την πρόληψη της διηθητικής μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου, η εκδήλωση της οποίας οφείλεται στο βακτήριο N. Meningitidis. Στην περίπτωση που εισέλθει το βακτήριο στο ανθρώπινο σώμα εξαπλώνεται και προκαλεί σοβαρές επιπλοκές στον εγκέφαλο, στη σπονδυλική στήλη και στο αίμα (μηνιγγίτιδα, σηψαιμία). Στις παρενέργειες που μπορούν να εμφανιστούν εντάσσονται τα τυπικά συμπτώματα όπως ο πονοκέφαλος, ο πυρετός, η υπνηλία, το εξάνθημα, η διάρροια, ο εμετός, το κλάμα/γκρίνια, η αρθραλγία και η απώλεια όρεξης.

Κλείνοντας, οι γονείς θα πρέπει να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες του παιδιάτρου, να μην αμελούν και να μην καθυστερούν τον προβλεπόμενο εμβολιασμό, κατανοώντας την αναγκαιότητά του ώστε να διασφαλιστεί στο μέγιστο βαθμό η σωματική ακεραιότητα του παιδιού. Στα πλαίσια αυτά, αξίζει να σημειωθεί πως ο εμβολιασμός αποτελεί και μία σημαντική κίνηση προστασίας της δημόσιας υγείας, καθώς έτσι περιορίζεται ο κίνδυνος έκθεσης περισσότερων παιδιών σε ασθένειες.

Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
marialenakyriakakou@gmail.com

Η Μεγάλη Μέρα: Δείτε περισσότερα άρθρα στο back to school αφιέρωμα του Mothersblog.gr και... καλή αρχή!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved