Τι να κάνετε και τι όχι όταν το παιδί έχει πυρετό
Μάθετε για τον πυρετό & την αντιμετώπισή του.
Ο πυρετός είναι από τα συμπτώματα που συχνά «τρομοκρατούν» τους γονείς, οι οποίοι απευθύνονται στον παιδίατρο ρωτώντας για αντιπυρετικά και τρόπους αντιμετώπισης. Παρόλο αυτά είναι πολύ σημαντικό να γίνεται αντιληπτό πως ο πυρετός αποτελεί μία φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού, έναντι πληθώρας παραγόντων, με τις πιο συνηθισμένες αιτίες που τον προκαλούν να είναι οι λοιμώξεις, τόσο οι ιογενείς όσο και οι βακτηριακές. Όσο και εάν ακούγεται παράλογο, ο πυρετός δρα ευεργετικά στο σώμα, καθότι σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες του ανοσοποιητικού συστήματος, βοηθά στην αναστολή του πολλαπλασιασμού των μικροβίων.
Βασικές αρχές αντιμετώπισης παιδικού πυρετού
Οι γονείς είναι καλό να έχουν στο μυαλό τους τις βασικές αρχές αντιμετώπισης ενός πυρετού, ώστε να αποφεύγεται ο πανικός και ταυτόχρονα να ακολουθείται η ενδεδειγμένη φαρμακευτική προσέγγιση. Σε γενικές γραμμές, ένας πυρετός θα ακολουθήσει την «προδιαγεγραμμένη» πορεία του με τη θερμοκρασία να φτάνει εκεί όπου είναι αναμενόμενο και «προγραμματισμένο». Επειδή τις περισσότερες φορές, ο πυρετός συνοδεύεται με τις τρομώδεις κινήσεις των μυών, το γνωστό ρίγος, θα βοηθήσει σημαντικά το σκέπασμα του παιδιού, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία της ανόδου. Πολλοί γονείς επιλέγουν να κάνουν ένα μπάνιο το παιδί όταν ανεβάζει πυρετό, καθότι η πρόκληση υπεραιμίας του δέρματος μετά από ένα ζεστό μπάνιο, οδηγεί σε αποβολή θερμοκρασίας. Επιπρόσθετα, ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται και για τη χορήγηση των αντιπυρετικών, καθώς δεν συνεισφέρει στην μείωση της θερμοκρασίας κατά τη φάση ανόδου, ενώ δεν βοηθούν σημαντικά, εάν ο πυρετός δεν έχει φτάσει στο μέγιστο σημείο του.
Εκτός από τον πυρετό παίζει ρόλο και η διάθεση του παιδιού
Ένα σημείο που είναι ιδιαίτερα βοηθητικό είναι να θυμούνται οι γονείς πως σχετικά με την εκτίμηση του πυρετού και τους τρόπους αντιμετώπισης, δεν είναι σημαντική τόσο η αύξηση της θερμοκρασίας, όσο η διάθεση του παιδιού. Ένα άρρωστο παιδί ηλικίας μεγαλύτερη των 12 μηνών που κατά τα άλλα είναι ζωηρό, επικοινωνεί πολύ καλά μαζί μας και τέλος έχει διάθεση να παίξει, δεν χρειάζεται αντιπυρετική αγωγή άμεσα. Είναι προτιμότερη η παρακολούθηση της συμπεριφοράς του και τα τυχόν συμπτώματα. Για το λόγο αυτό στην πλειοψηφία των περιστατικών ο πυρετός μπορεί να αντιμετωπιστεί και στο σπίτι.
Πυρετός παιδιού και ενυδάτωση
Οι γονείς θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στο επίπεδο ενυδάτωσης του παιδιού, καθώς και στην παρατήρηση άλλων συμπτωμάτων όπως για παράδειγμα ένα εξάνθημα. Είναι γεγονός πως ένα παιδί που έχει πυρετό διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο να αφυδατωθεί εξαιτίας της εφίδρωσης, αλλά και της μειωμένης λήψης υγρών. Για το λόγο αυτό κύρια φροντίδα των γονέων θα πρέπει να είναι η χορήγηση υγρών κάθε μορφής και κατά προτίμηση δροσερών, ενώ είναι καλό να παρακολουθούν και το χρώμα των ούρων του παιδιού, καθότι τα ανοιχτόχρωμα ούρα υποδηλώνουν καλό βαθμό ενυδάτωσης, ενώ τα βαθύχρωμα όχι. Επειδή το παιδί που έχει πυρετό τις περισσότερες φορές νιώθει κουρασμένο και εκδηλώνει πονοκέφαλο ή μυαλγίες, οι γονείς είναι καλό να το παροτρύνουν να ξαπλώσει για όσο εκείνο επιθυμεί.
Πυρετός παιδιού - Πότε να επικοινωνήσουν οι γονείς με τον γιατρό
Οι γονείς θα πρέπει να ενημερώνουν τον παιδίατρο σχετικά με τον πυρετό του παιδιού, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις όπως όταν πρόκειται για βρέφος μικρότερο των 3 μηνών, για ένα πυρετό που διαρκεί πάνω από 3 ημέρες και συνοδεύεται με κακουχία και τάση αφυδάτωσης και φυσικά στις περιπτώσεις παιδιών με αρκετά υψηλό πυρετό όπως πάνω από 39oC. Σε κάθε περίπτωση όμως κατά την επικοινωνία με τον παιδίατρο οι γονείς θα πρέπει να εστιάζουν στα συμπτώματα και όχι στον πυρετό.
Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
marialenakyriakakou@gmail.com