Αντιπυρετικά και παιδί - Τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς

Θερμόμετρο με ανεβασμένη παιδική θερμοκρασία.

Bigstock

Ο πυρετός είναι ένα σύμπτωμα που θα απασχολήσει όλους τους γονείς σε κάποια χρονική στιγμή της ζωής του παιδιού τους. Καλό είναι να γνωρίζουν κάποιες σημαντικές πληροφορίες ώστε να μην αγχώνονται και πανικοβάλλονται.

Τί είναι όμως τελικά ο πυρετός; Και γιατί εμφανίζεται;

Ο πυρετός είναι ένα σύμπτωμα που εμφανίζεται όταν κάποιος λοιμογόνος παράγοντας έχει εισέλθει στον οργανισμό του παιδιού και το αμυντικό του σύστημα προσπαθεί να τον αντιμετωπίσει. Ο πυρετός λοιπόν, αποτελεί φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού σε μία ποικιλία παραγόντων, με συνηθέστερο αίτιο τις λοιμώξεις, ιογενείς αλλά και βακτηριακές. Εμφανίζεται όμως και σε άλλες περιπτώσεις που αναγκάζει το ανοσοποιητικό σύστημα να ενεργοποιηθεί και να αντιδράσει όπως σε αυτοάνοσα νοσήματα, κακοήθειες και άλλα νοσήματα πιο σπάνια. Το ανοσοποιητικό σύστημα εκκρίνει διάφορες ουσίες που ονομάζονται πυρετογόνες ουσίες, προκαλούν δηλαδή πυρετό μέσω αύξησης της θερμοκρασίας του σώματος.

Ποια φάρμακα ενδείκνυνται για τον πυρετό στα παιδιά;

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούμε κυρίως είναι η παρακεταμόλη και σε ηλικία άνω των 6 μηνών και η ιβουπροφαίνη.

Η ευρέως διαδεδομένη ασπιρίνη δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε παιδιά κάτω των 18ετών, εξαιτίας του πολύ επικίνδυνου συνδρόμου Reye που μπορεί να προκληθεί αν το παιδί έχει προσβληθεί από γρίπη ή ανεμευλογιά. Για τις δόσεις των φαρμάκων απαραίτητη η επικοινωνία με τον Παιδίατρο.

Η μέτρηση της ποσότητας των φαρμάκων γίνεται πάντοτε με σύριγγα και υπολογισμό ml και όχι με κουταλάκια γιατί υπάρχει η πιθανότητα λάθους στη δοσολογία.

Κάθε πότε πρέπει να δίνουμε αντιπυρετικό σε ένα παιδί;

Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού ο πυρετός αντιμετωπίζεται διαφορετικά.

  • Σε βρέφη κάτω των 3 μηνών με θερμοκρασία μασχάλης μεγαλύτερη ή ίση με 37,8 οC, χορηγούμε μόνο παρακεταμόλη κατόπιν οδηγιών του Παιδιάτρου και άμεσα το βρέφος πρέπει να εκτιμηθεί από Παιδίατρο ακόμη και στην πρώτη άνοδο της θερμοκρασίας, στο πρώτο πυρετικό κύμα.
  • Σε βρέφη άνω των 3 μηνών μέχρι 6 μηνών με θερμοκρασία μασχάλης μεγαλύτερη ή ίση με 37,8 οC, χορηγούμε μόνο παρακεταμόλη σε διάστημα όχι κάτω των 6 ωρών κι ενημερώνεται ο Παιδίατρος ώστε να αξιολογήσει κλινικά το παιδί και να δοθούν περαιτέρω οδηγίες.
  • Σε βρέφη άνω των 6 μηνών, νήπια και παιδιά με θερμοκρασία μασχάλης μεγαλύτερη ή ίση με 38 οC, -38,2 οC γίνεται εναλλαγή αντιπυρετικών κάθε 3 ή 4 ώρες ανάλογα αν έχει ή όχι πυρετό το παιδί, πάντα σύμφωνα με οδηγίες Παιδιάτρου.

Τί είναι καλύτερο; Σιρόπι ή υπόθετο για τα παιδιά;

Τα αντιπυρετικά για τα παιδιά υπάρχουν σε δύο μορφές: σιρόπι και υπόθετο.

Η μορφή που θα χορηγηθεί το αντιπυρετικό αφορά κυρίως την δεκτικότητα του παιδιού σε λήψη ή όχι σιροπιού. Σε κάποια παιδιά τα σιρόπια τους προκαλούν εμέτους. Επίσης σε περιπτώσεις που ο πυρετός συνοδεύεται έτσι κι αλλιώς από εμέτους επιλέγεται το υπόθετο. Η χορήγηση αντιπυρετικού σε υπόθετο από το ορθό πολλές φορές επιλέγεται και λόγω της ταχύτερης απορρόφησης από τον οργανισμό συνεπώς και ταχύτερης δράσης στην κάθοδο του πυρετού.

Σε πόση ώρα δρουν τα αντιπυρετικά;

Η παρακεταμόλη όταν δίνεται από το στόμα (σιρόπι) δρά σε περίπου 30-60 λεπτά. Η ιβουπροφαίνη όταν δίνεται από το στόμα (σιρόπι) δρα επίσης σε περίπου 30-60 λεπτά αλλά έχει μεγαλύτερη διάρκεια δράσης σε σχέση με την παρακεταμόλη (6-8 ώρες σε σχέση με 4-6 ώρες που ισχύει για τη παρακεταμόλη).

Τί άλλο πρέπει να κάνουν οι γονείς για τον πυρετό;

Εκτός από τη χορήγηση αντιπυρετικών σημαντική είναι η καλή ενυδάτωση του παιδιού κατά τη διάρκεια του πυρετού, γιατί το παιδί που έχει πυρετό διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο να αφυδατωθεί εξαιτίας της εφίδρωσης, αλλά και της μειωμένης λήψης υγρών.

Τα παιδιά με πυρετό συνήθως δεν έχουν όρεξη για φαγητό και δεν πρέπει να τα πιέζουμε να φάνε.

Αν το άρρωστο παιδί αρνείται να πιει και να φάει για περισσότερες από 4-5 ώρες καλό είναι να επικοινωνείτε με τον παιδίατρο ιδιαίτερα αν συνυπάρχουν εμετοί ή διάρροιες.

Ο πυρετός πολλές φορές συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα όπως βήχα, εξάνθημα, εμετούς, διάρροιες, κόπωση, κεφαλαλγία και άλλα.

Αυτά τα συμπτώματα μαζί και με το αν είναι ή όχι καλή η διάθεση του παιδιού όταν δεν έχει πυρετό, κυρίως, πρέπει να αξιολογούνται άμεσα από τον Παιδίατρο ακόμη και από τις πρώτες ώρες εμφάνισης αυτών.

Οι γονείς να θυμούνται ότι :

  • Ο πυρετός είναι ο τρόπος αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπινου οργανισμού. Παίζει λοιπόν σημαντικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού.
  • Ο πυρετός είναι ένα σύμπτωμα και όχι η αρρώστια του παιδιού
  • Δεν προκαλεί εγκεφαλικές βλάβες.
  • Πρέπει να αξιολογείται άμεσα από τον Παιδίατρο του παιδιού

Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
marialenakyriakakou@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved