Επανειλημμένες ωτίτιδες στα παιδιά - Τι να γνωρίζετε

Μαριαλένα Κυριακάκου
Bigstock

Οι επανειλημμένες ωτίτιδες είναι ένα συχνό πρόβλημα στα βρέφη και τα παιδιά.

Κατά την περίοδο του χειμώνα, μία συχνή λοίμωξη που ταλαιπωρεί τα παιδιά και ανησυχεί τους γονείς είναι η εκδήλωση ωτίτιδας, με τον χαρακτηριστικό πόνο στο αυτί.

Ωτίτιδα και μωρά - Πώς θα την αναγνωρίσουν οι γονείς

Αρκετά συχνά τα παιδιά και ιδιαίτερα μικρών ηλικιών, εκδηλώνουν την ενόχληση που νιώθουν με διαφορετικό τρόπο, είτε αγγίζοντας επίμονα, είτε τραβώντας το αυτί τους.

Γιατί εμφανίζεται συχνά στα παιδιά;

Πράγματι σημειώνεται μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισής της στα παιδιά σε σύγκριση με τους ενήλικες, γεγονός που οφείλεται στην ανατομική διαφορά της ευσταχιανής σάλπιγγας, η οποία έχει μεγαλύτερη οριζόντια κλίση και είναι βραχύτερη στα παιδιά. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο φράζει συχνότερα, οδηγώντας στην εκδήλωση ωτίτιδας. Πολλά παιδιά επίσης, εκδηλώνουν επανειλημμένες ωτίτιδες και για άλλους λόγους, όπως το μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα που μπορεί να έχουν ή ακόμη και η έκθεση των παιδιών στον καπνό που μπορεί να «ευνοήσει» την εκδήλωση αλλεργιών και κατ’ επέκταση τις συχνές ωτίτιδες.

Ποια τα αίτια της ωτίτιδα στην βρεφική και παιδική ηλικία;

Η αιτιολογία της ωτίτιδας μπορεί να είναι είτε ιογενής είτε βακτηριακή και συχνά αποτελεί συνέπεια μιας αλλεργίας ή ενός κοινού κρυολογήματος. Κατά την εκδήλωση ωτίτιδας αυξάνεται η πίεση στο τύμπανο, με αποτέλεσμα αυτό να μην δονείται φυσιολογικά. Η εμφάνιση μιας ωτίτιδας μπορεί να συνοδεύεται επίσης με κλάμα, πυρετό και ενοχλήσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Ο παιδίατρος κατά την εξέταση εντοπίζει την παρουσία φλεγμονής και το συσσωρευμένο υγρό και συνήθως χορηγεί την απαιτούμενη αντιβιοτική αγωγή, για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Πολλές φορές ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως τα συμπτώματα μπορούν να υποχωρήσουν στο πρώτο 48ωρο, με αποτέλεσμα να μην χρειαστεί αντιβίωση, ενώ με την υποχώρηση του πυρετού, το παιδί μπορεί να επανέλθει στις δραστηριότητές του και στο σχολείο του, καθότι πρόκειται για μία μη μεταδοτική νόσο.

Η ωτίτιδα αποτελεί τη συχνότερη λοίμωξη των αυτιών στα παιδιά.

Bigstock

Τι να κάνουν οι γονείς αν το παιδί τους έχει επανειλημμένες ωτίτιδες

Στις περιπτώσεις που το παιδί εμφανίζει επανειλημμένες ωτίτιδες, με συχνότητα >3 ανά εξάμηνο, ο παιδίατρος μπορεί να συστήσει τη χορήγηση αντιβιοτικού για ένα διάστημα 2-3 μηνών, ενώ σε πιο σοβαρές περιπτώσεις θα πρέπει να ακολουθήσει εξέταση από εξειδικευμένο ωτορινολαρυγγολόγο. Ο ωτορινολαρυγγολόγος είναι ο υπεύθυνος που μπορεί να δώσει οδηγίες για πιο εξειδικευμένη αντιμετώπιση, η οποία απαιτεί χειρουργική επέμβαση, προκειμένου να τοποθετηθούν στο αυτί ειδικά σωληνάρια.

Δρ. Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
marialenakyriakakou@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved