Αντίσταση στην ινσουλίνη και παιδιά – Μεταβολικό σύνδρομο
Το μεταβολικό σύνδρομο είναι μια μεταβολική διαταραχή που προκύπτει από την αντίσταση στην ινσουλίνη.
Τι είναι το μεταβολικό σύνδρομο
Το «μεταβολικό σύνδρομο» σαν όρος κάνει την εμφάνισή του κάποιες δεκαετίες νωρίτερα, καθώς ήδη από το 1988 ο Reaven χρησιμοποιεί την ορολογία για να περιγράψει τη συνύπαρξη μεταβολικών διαταραχών. Πράγματι, ο όρος αυτός αφορά τη συνύπαρξη διαταραχών του μεταβολισμού σε ένα παιδί, που μπορούν να αποτελέσουν παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση σοβαρών παθήσεων, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως η εκδήλωση μίας διαταραχής του μεταβολισμού, δεν σημαίνει πως το παιδί πάσχει από μεταβολικό σύνδρομο.
Αντίσταση στην ινσουλίνη: Συμπτώματα, διάγνωση, πρόληψη
Πού οφείλεται το μεταβολικό σύνδρομο
Η συχνότερη αιτία για την εκδήλωση του μεταβολικού συνδρόμου είναι τα περιττά κιλά, σε σημείο που το παιδί εκδηλώνει παχυσαρκία. Η περίσσεια των κιλών συνοδεύεται με την αντίσταση στη δράση της ινσουλίνης, έχοντας ως αποτέλεσμα την αδυναμία του οργανισμού να ρυθμίσει τη συγκέντρωση της γλυκόζης. Κατά συνέπεια ο οργανισμός μπορεί να οδηγηθεί στην εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη.
Πώς γίνεται η διάγνωση του μεταβολικού συνδρόμου
Το μεταβολικό σύνδρομο παρατηρείται πολύ συχνά, ακολουθώντας τη συχνότητα εκδήλωσης της παχυσαρκίας και αφορά το 1/3 των παχύσαρκων παιδιών και εφήβων. Προκειμένου να γίνει η διάγνωσή του, ο παιδίατρος εξετάζει ένα πλήθος κλινικών παραμέτρων σε συνδυασμό με εργαστηριακό έλεγχο, όπως είναι η μέτρηση των επιπέδων της γλυκόζης και των τριγλυκεριδίων. Ένα σημείο επίσης που οδηγεί στη διάγνωσή του είναι η εμφάνιση μελανίζουσας ακάνθωσης, σκουρόχρωμων γραμμών στην περιοχή του αυχένα και του λαιμού.
Δέκα tips διατροφής για παιδιά με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1
Διαχείριση και αντιμετώπιση του μεταβολικού συνδρόμου
Για τη διαχείριση και την αντιμετώπιση του μεταβολικού συνδρόμου αρχικά θα πρέπει το παιδί να ακολουθήσει μία ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε λαχανικά και φρούτα. Σε γενικές γραμμές καλό θα είναι να υιοθετήσει έναν διαφορετικό τρόπο ζωής, εντάσσοντας την καθημερινή σωματική άσκηση στο πρόγραμμά του και περιορίζοντας σημαντικά το χρόνο της καθιστικής ζωής, μπροστά σε οθόνες. Σημαντική είναι η συμβολή της οικογένειας στην υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, ώστε να βοηθήσει το παιδί να θέσει νέους στόχους και να αλλάξει την καθημερινότητά του.
Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
marialenakyriakakou@gmail.com