Κρέμες κορτιζόνης - Πότε να τις χρησιμοποιούν οι γονείς και γιατί δεν πρέπει να κάνουν κατάχρηση

Bigstock

Τι πρέπει να γνωρίζετε για κρέμες δερματικών διαταραχών με κορτιζόνη.

Αρκετά συχνά οι γονείς χρησιμοποιούν κορτιζονούχες κρέμες στα παιδιά για την αντιμετώπιση μίας σειράς δερματικών διαταραχών που μπορούν να συνοδεύονται με κνησμό και ερεθισμό του δέρματος. Ωστόσο θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως η κατάχρηση των σκευασμάτων αυτών μπορεί να έχει σημαντικές επιδράσεις και για το λόγο αυτό οι γονείς θα πρέπει να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες του παιδιάτρου, σχετικά με τη χρήση τους.

Τι να κάνετε αν τσιμπήσει το μωρό σας κουνούπι (+ συνταγή για DIY αντικουνουπικό για βρέφη)

Κρέμες δερματικών διαταραχών με κορτιζόνη - Τι είναι;

Η κορτιζόνη αποτελεί μία συνθετική μορφή μίας ορμόνης που παράγει φυσιολογικά ο ανθρώπινος οργανισμός, της κορτιζόλης, η οποία επιδρά στο σύνολο του σώματος, ιδιαίτερα στο ανοσοποιητικό καθώς και στο μεταβολισμό του ατόμου. Το γεγονός λοιπόν πως εμπλέκεται σε πολλά και διαφορετικά συστήματα του οργανισμού, δικαιολογεί και την ευρεία χρήση της σε πολλές παθήσεις.

Πού μπορεί να τη χρησιμοποιήσει ένας γονιός;

Μία τέτοια κρέμα για παράδειγμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση δερματικών εξανθημάτων λόγω μίας αλλεργικής αντίδρασης, στην αντιμετώπιση της ψωρίασης καθώς και στην αντιμετώπιση δηγμάτων εντόμων.

Τσίμπημα ψύλλου και παιδιά: Πώς θα το αναγνωρίσετε, τι να κάνετε

Κατάχρηση και μακροχρόνια χρήση

Ωστόσο, η μακροχρόνια χρήση τέτοιων σκευασμάτων μπορεί να επηρεάσει τις στιβάδες του δέρματος, καθιστώντας το ατροφικό, μπορεί να οδηγήσει σε αλλεργικές αντιδράσεις, στην εκδήλωση μυκητιάσεων καθώς επίσης και σε να εμπλέκεται και σε άλλες ανεπιθύμητες επιπλοκές. Σημαντικό ωστόσο είναι πως οι περισσότερες από αυτές τις επιπλοκές είναι παροδικές και αναστρέψιμες.

Οι γονείς θα πρέπει να φροντίζουν ώστε το παιδί να αποφεύγει την έκθεση στον ήλιο, όσο καιρό χρησιμοποιεί μία κορτιζονούχα κρέμα, ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα εμφάνισης δυσχρωμίας του δέρματος.

Τσίμπημα μέδουσας: Τι πρέπει να κάνετε και τι όχι

Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
marialenakyriakakou@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved