«SafeYouth»: Σε ισχύ τίθεται από τον επόμενο μήνα η εφαρμογή panic button για ανήλικους και μαθητές

Η εφαρμογή απευθύνεται όχι μόνο σε παιδιά αλλά και γονείς. Παράλληλα, η ΕΛ.ΑΣ. ανάρτησε στα social media  νέο βίντεο κατά του bullying με τον Δημήτρη Διαμαντίδη.

Νίκη Παπανικολάου
«SafeYouth»: Σε ισχύ τίθεται από τον επόμενο μήνα η εφαρμογή panic button για ανήλικους και μαθητές
Bigstock

Τον επόμενο μήνα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η νέα εφαρμογή panic button για ανήλικους, μαθητές αλλά και γονείς.

Σχολικό bullying: 5+1 τεχνικές αντιμετώπισης που αξίζει να μάθετε στο παιδί σας

Όπως εξήγησε η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Κωνσταντίνα Δημογλίδου, στην πρωινή εκπομπή «Κοινωνία ώρα MEGA», «πρόκειται για μία εφαρμογή που θα την έχουμε μέσα στον επόμενο μήνα και θα λέγεται «SafeYouth». Θα μπορούν να την χρησιμοποιήσουν τόσο οι ανήλικοι όσο και οι ενήλικοι. Η εφαρμογή απευθύνεται και στους γονείς και τα απιδιά. Όταν κατεβάζει την εφαρμογή ζητείται η ηλικιακή του ομάδα, οπότε θα έχει πρόσβαση σε συγκεκριμένο ενημερωτικό υλικό. Στους ανήλικους δίνεται η δυνατότητα να ενεργοποιούν το κουμπί όταν βρίσκονται σε κίνδυνο».

Το γνωστό «κουμπί πανικού» θα εφαρμόζεται στα κινητά τηλέφωνα των παιδιών. Αν νιώσουν κίνδυνο θα μπορούν να ειδοποιήσουν άμεσα τις αρχές για την ακριβή τους τοποθεσία.

Επιστροφή στα σχολεία 2024- 2025: Τι ισχύει για απουσίες, κινητά τηλέφωνα, αποβολές, bullying

«Η συγκεκριμένη εφαρμογή έχει πολλές δικλείδες ασφαλείας όταν ενεργοποιείται το περιστατικό για να δούμε αν είναι αληθές. Η εφαρμογή είναι δωρεάν. Δεχόμαστε ένα σύνδεσμο γεωεντοπισμού και έχουμε και τα στοιχεία του παιδιού καθώς έχει γίνει εγγραφή», εξήγησε η κα Δημογλίδου.

Την ίδια εφαρμογή θα μπορούν να χρησιμοποιούν ακόμα και οι γονείς ενώ θα περιλαμβάνονται και ενότητες για τους κινδύνους στο διαδίκτυο και την ενδοοικογενειακή βία.

to-paidi-mou-kanei-bullying.jpg

Πλατφόρμα Stop-bullying.gr

Το panic button για μαθητές είναι ακόμα ένα εργαλείο για να αντιμετωπιστούν τα σχεδόν καθημερινά περιστατικά βίας και επιθετικότητας μεταξύ των ανηλίκων εντός και εκτός σχολείου.

Ήδη, από τα τέλη της προηγούμενης σχολικής χρονιάς λειτουργεί η πλατφόρμα Stop-bullying.gr

Μέχρι σήμερα έχουν δημιουργήσει προφίλ χρήστη 1.243 γονείς/κηδεμόνες και 185 μαθητές, ενώ έχουν ήδη υποβληθεί 285 και 43 αναφορές, αντίστοιχα. Τα ίδια τα σχολεία διαχειρίστηκαν την πλειονότητα των περιστατικών ενώ η τετραμελής ομάδα δράσης των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης παρενέβη σε 17 περιπτώσεις.

Μία από τις σημαντικότερες πτυχές της πλατφόρμας είναι η απαίτηση για πλήρη προσωπικά στοιχεία του καταγγέλοντα. Συμπεριλαμβανομένου του ΑΜΚΑ. Αυτό επιτρέπει στις αρμόδιες αρχές να διερευνήσουν τα περιστατικά με μεγαλύτερη ακρίβεια και να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των θυμάτων και την αντιμετώπιση των δραστών.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η πλατφόρμα δεν αποτελεί μέσο για τους εκπαιδευτικούς να καταγγέλουν περιστατικά. Ωστόσο, έχουν πρόσβαση σε αυτήν μόνο σε περιπτώσεις που εμπλέκονται άμεσα. Είτε ως μέλη των αρμόδιων επιτροπών, είτε εάν υπάρχει καταγγελία εναντίον τους.

Ένα ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο της πλατφόρμας είναι η δημιουργία ομάδων δράσης, σε επίπεδο σχολικών μονάδων και διευθύνσεων εκπαίδευσης. Αυτές οι ομάδες, αποτελούνται από ειδικούς επιστήμονες, όπως ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς. Και αναλαμβάνουν τη διαχείριση κρίσεων με υποστήριξη των σχολικών μονάδων, στην αντιμετώπιση των περιστατικών βίας και εκφοβισμού. Παρέχουν επίσης παρακολούθηση και επίβλεψη, ενώ ασκούν και εποπτεία σχετικά με τον χειρισμό των υποθέσεων, στο εσωτερικό των σχολικών μονάδων.

Εκτός από τις λειτουργίες που αφορούν τη διαχείριση περιστατικών, οι ομάδες αυτές είναι υπεύθυνες και για τη σύνταξη ετήσιων εκθέσεων. Που θα περιλαμβάνουν παρατηρήσεις και συμπεράσματα για την αντιμετώπιση των περιστατικών βίας, σε επίπεδο σχολικών μονάδων. Αυτές οι εκθέσεις, θα αποστέλλονται στους ανώτερους εκπαιδευτικούς οργανισμούς και θα συμβάλλουν στη συνεχή βελτίωση των διαδικασιών και των προγραμμάτων αντιμετώπισης της βίας στα ελληνικά σχολεία.

10201: Η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή για την προστασία των ανηλίκων

Aπό τα τέλη Απριλίου 2024 λειτουργεί από την Ελληνική Αστυνομία και το 10201, η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή για την προστασία των ανηλίκων, σε πανελλαδικό επίπεδο. Εξειδικευμένο και εκπαιδευμένο προσωπικό της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων διαχειρίζεται τις καταγγελίες, κινητοποιεί άμεσα τις υπηρεσίες ανάλογα με την ανάγκη και παρέχει συμβουλές σε παιδιά και γονείς.

1 στα 3 παιδιά σε όλη την χώρα, δηλώνει ότι έχει δεχθεί Bullying

Βίντεο της ΕΛ.ΑΣ. κατά του bullying με τον Δημήτρη Διαμαντίδη

Η Ελληνική Αστυνομία ανάρτησε στα social media ένα νέο βίντεο για την ευαισθητοποίηση των νέων σε θέματα εκφοβισμού, σωματικής αλλά και ψυχολογικής κακοποίησης με πρωταγωνιστή τον παλαίμαχο διεθνή μπασκεμπολίστα Δημήτρη Διαμαντίδη. Κεντρικό σύνθημα «Μαζί κλείνουμε την πόρτα στη βία».

« Ο Διαμαντίδης έδωσε την πάσα, το παιχνίδι είναι στα χέρια σου!» αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ. στο συνοδευτικό κείμενο του βίντεο.

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved