Το διαβητικό παιδί στο σχολείο - Συμβουλές για γονείς

Σακχαρώδης διαβήτης και παιδιά

Μαριαλένα Κυριακάκου
Το διαβητικό παιδί στο σχολείο - Συμβουλές για γονείς
Bigstock

Ξεκινώντας μία νέα σχολική χρονιά ένα ευαίσθητο θέμα για αρκετούς γονείς, είναι η προσαρμογή του παιδιού στο σχολικό περιβάλλον όταν νοσεί από σακχαρώδη διαβήτη.

Με το παρόν άρθρο προσπαθώ να συγκεντρώσω μερικές χρήσιμες συμβουλές, για τους γονείς, ώστε το παιδί να μπορεί με ασφάλεια να απολαμβάνει τη σχολική του καθημερινότητα.

Το διαβητικό παιδί στο σχολείο: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς;

Ο πρώτος και «χρυσός» κανόνας: Η σωστή διαχείριση και η ενδεδειγμένη εκπαίδευση του παιδιού

Ο πρώτος και «χρυσός» κανόνας – συμβουλή για τους γονείς είναι η σωστή διαχείριση και η ενδεδειγμένη εκπαίδευση του παιδιού. Το παιδί θα πρέπει να έχει εκπαιδευτεί τόσο για την λήψη μετρήσεων της συγκέντρωσης της γλυκόζης, όσο και για τη λήψη των γευμάτων σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα. Παράλληλα, οι γονείς θα πρέπει από την πρώτη κιόλας επαφή με το σχολικό περιβάλλον και το υπεύθυνο προσωπικό, να παρέχουν επαρκή ενημέρωση για την κατάσταση του παιδιού, καθώς και τις οδηγίες που χρειάζονται σε περίπτωση που το παιδί εκδηλώσει συμπτώματα υπό- ή υπεργλυκαιμίας. Σημαντικό σημείο, είναι το παιδί να μπορεί να χρησιμοποιεί έναν ήσυχο και καθαρό χώρο, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιεί με άνεση και ασφάλεια τον απαραίτητο εξοπλισμό.

paidikos-diavitis-kai-paidia.jpg

Φυσιολογικές τιμές σακχάρου στα παιδιά

Φυσικά, ένα σημείο εξαιρετικά σημαντικό για τη σωστή διαχείριση είναι η υιοθέτηση ενός ενδεδειγμένου διατροφικού προγράμματος, κατάλληλα προσαρμοσμένο για το παιδί. Πολύ συχνά, το παιδί θα έχει την ανάγκη να τρώει ένα μικρό σνακ, συνεπώς οι γονείς θα πρέπει να ενημερώσουν τους δασκάλους και να εξηγήσουν τη σημασία των τακτικών γευμάτων, ώστε να επιτυγχάνεται η ρύθμιση του σακχάρου του.

Νεανικός σακχαρώδης διαβήτης και διατροφή: Τι πρέπει να προσέχουμε

Συνεργασία εκπαιδευτικών και γονιών

Κλείνοντας, οι γονείς σε συνεργασία με το σχολείο καλό θα είναι να φροντίζουν ώστε το παιδί να μην απομονώνεται λόγω του διαβήτη. Έτσι, κατά τη διάρκεια των σχολικών δραστηριοτήτων θα πρέπει ο υπεύθυνος καθηγητής να είναι ενήμερος ώστε να διασφαλίζει τόσο τη σωματική ακεραιότητα του παιδιού όσο και την ψυχική του υγεία. Θα πρέπει άλλωστε να γίνει κατανοητό, πως η άθληση σε τακτική βάση βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων της γλυκόζης.

Λαχταριστό smoothie για παιδιά με διαβήτη

Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
marialenakyriakakou@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved