Επιληψία στα παιδιά-Χρήσιμες συμβουλές για τους γονείς και τρόποι αντιμετώπισης

Τα πρώτα επεισόδια με την εμφάνιση σπασμών παρουσιάζονται στα αρχικά στάδια ζωής, συνήθως στα πρώτα έτη του παιδιού, όταν ο εγκέφαλος αυξάνεται και αναπτύσσεται ραγδαία στο μέγιστο βαθμό του.

Ωστόσο ειδικά στα βρέφη η διάγνωση επιληπτικών κρίσεων μπορεί να είναι δύσκολη καθώς δεν είναι ικανά να περιγράψουν αυτά που αισθάνονται μετά τους σπασμούς ή κατά τη διάρκεια των ιατρικών εξετάσεων.

Σε αυτή τη χρονική φάση, μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γονείς είναι η φροντίδα των παιδιών και οι αυξημένες ανάγκες τους. Όταν τα παιδιά είναι μεγαλύτερης ηλικίας η επιληψία μπορεί να επηρεάσει αρκετές πτυχές της ζωής τους, όπως για παράδειγμα την επίδοσή τους στο σχολείο.

Σε κάθε περιστατικό οι γονείς οφείλουν να παραμένουν ψύχραιμοι ώστε να περιορίζεται το άγχος του παιδιού. Η εφηβεία δεδομένου ότι είναι για όλα τα παιδιά μία δύσκολη ηλικία, αποτελεί και για τα παιδιά με επιληψία μία κρίσιμη περίοδο. Ένας έφηβος ανησυχεί εάν θα πρέπει να αναφέρει τη νόσο του στο νέο του σύντροφο, με το φόβο της απόρριψης να είναι υπαρκτός. Επιπλέον όλες οι ορμονικές αλλαγές επιβαρύνουν σημαντικά τα παιδιά, ειδικά τα κορίτσια και ίσως τότε είναι η περίοδος που θα χρειαστεί αλλαγή στο είδος των φαρμάκων που παίρνουν. Τα παιδιά αυτά νιώθουν τι σημαίνει να «είσαι διαφορετικός», γεγονός που τα δυσκολεύει αρκετά στην καθημερινή και κοινωνική τους ζωή. Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό πως ακόμη και λίγοι φίλοι αλλά σημαντικοί μπορούν να είναι δίπλα τους, κατανοώντας το ζήτημα και αποτελώντας βασική πηγή δύναμης για αυτά. Επειδή η εφηβεία είναι μία περίοδος στην οποία ξεκινούν και όλες οι «καταχρήσεις» ουσιών, τσιγάρου και αλκοόλ τα παιδιά με επιληψία θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά και να ακολουθούν πιστά τις συμβουλές του γιατρού.

Σχεδόν η πλειοψηφία των παιδιών με επιληψία ζουν φυσιολογικά, όντας ενεργά στο σχολείο, στις συναναστροφές με τους φίλους τους και συμμετέχουν κανονικά στις αθλητικές δραστηριότητες. Ο βαθμός που επηρεάζει η επιληψία τη ζωή ενός παιδιού εξαρτάται από το είδος της νόσου, το ποσοστό επιτυχίας της θεραπείας καθώς και από πλήθος άλλων παραγόντων.

Αυτό που θα πρέπει να θυμούνται οι γονείς σε κάθε στιγμή με το παιδί τους είναι να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες του παιδιάτρου καθώς και να ενθαρρύνουν το παιδί τους να γίνει ανεξάρτητο, καθώς στις μέρες μας οι άνθρωποι που πάσχουν από επιληψία διάγουν απόλυτα φυσιολογική ζωή και καθημερινότητα, χωρίς να υστερούν στις σπουδές, στην καριέρα, στην κοινωνική ζωή αλλά και στη δημιουργία οικογένειας.

Επιληπτική κρίση και παιδί: Πώς μπορούν οι γονείς να ενθαρρύνουν και να υποστηρίξουν το παιδί:

  • οι γονείς οφείλουν να είναι απόλυτα ενημερωμένοι για τη φύση της νόσου και τις συνέπειες που προκαλεί
  • καλό θα είναι να μιλούν ανοιχτά και ειλικρινά με το παιδί για το συγκεκριμένο ζήτημα, για να μάθει το παιδί αντίστοιχα ότι μπορεί να μιλά ευθέως για την επιληψία.
  • θα πρέπει να αποφεύγουν να αναφέρουν πράγματα που θα φέρουν το παιδί σε δύσκολη θέση, πιστεύοντας ότι αποτελεί πρόβλημα ή βάρος για την οικογένεια του
  • θα πρέπει να διατηρούν πάντοτε μία θετική στάση για τη ζωή και να βοηθούν το παιδί να κάνει νέους φίλους
  • στην καθημερινότητα καλό θα είναι να δουλέψουν μαζί με το παιδί το ζήτημα της επιληψίας και πώς αυτό παρουσιάζεται στον περίγυρο (συγγενείς, φίλοι, καθηγητές)
  • σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να διαταραχθεί το οικογενειακό πρόγραμμα και οι δραστηριότητες-συνήθειες της οικογένειας θα πρέπει να συνεχίζονται με τους φυσιολογικούς ρυθμούς. Σε αυτό θα βοηθήσει και ο προγραμματισμός κάποιων δραστηριοτήτων σαν μία καθημερινή ρουτίνα της οικογένειας.
  • οι γονείς δεν θα πρέπει να αισθάνονται ένοχοι και θα πρέπει να φροντίζουν και τον εαυτό τους, ώστε να μπορούν μετά να ανταπεξέρχονται σωματικά και πνευματικά στις ανάγκες του παιδιού
  • τα φάρμακα του παιδιού θα πρέπει να βρίσκονται πάντοτε στο ίδιο σημείο, ενώ όταν αυτό φτάσει την κατάλληλη ηλικία θα πρέπει οι γονείς να το εκπαιδεύσουν ώστε μόνο του να μπορεί να παίρνει τη θεραπεία του
  • το παιδί θα πρέπει να ξεκουράζεται και να κοιμάται επαρκείς ώρες ώστε να περιορίζεται ο κίνδυνος εμφάνισης σπασμών. Στα πλαίσια αυτά καλό θα είναι να υπάρχει ένα τακτικό πρόγραμμα με καθορισμένες ώρες μελέτης του παιδιού.

Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
inkedin.com/in/kyriakakou
marialenakyriakakou@gmail.com

Διαβάστε επίσης:

Eπιληψία: Ποιες είναι οι πιθανές αιτίες εμφάνισής της στα παιδιά
Επιληψία στα παιδιά: Αίτια, συμπτώματα, θεραπεία
Μητέρες με ρευματοειδή αρθρίτιδα μπορεί να γεννήσουν παιδί με επιληψία

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved