Τρόποι προστασίας των παιδιών στην έξαρση ιλαράς

Η ιλαρά στο παρελθόν αποτελούσε μία συχνή παιδική ασθένεια και αρκετά αναμενόμενη στις μικρές ηλικίες.

Τρόποι προστασίας των παιδιών στην έξαρση ιλαράς

Μπορεί τα περισσότερα παιδιά να ξεπερνούσαν τη νόσο χωρίς προβλήματα, για κάποια όμως δημιουργούσε αρκετές επιπλοκές, όπως πνευμονία, εγκεφαλίτιδα ακόμη και θάνατο. Χαρακτηριστικά, πριν την εμφάνιση και την κυκλοφορία του εμβολίου, πέθαιναν 450 άτομα ετησίως, με τα περισσότερα να είναι υγιή παιδιά.

Έτσι, χάρη στην επιτυχία του εμβολίου της ιλαράς, τα παιδιά προστατεύονται πλέον πλήρως από την ασθένεια. Ωστόσο σύμφωνα με τις νέες τάσεις και τη λογική κάποιων γονέων να μην εμβολιάζουν τα παιδιά τους, από φόβο και άγνοια ταυτόχρονα, η ιλαρά έχει κάνει την επανεμφάνισή της, γεγονός που οφείλεται καθαρά στο μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων ατόμων στην κοινωνία. Στο σημείο αυτό, αξίζει να τονιστεί το γεγονός πως η επιλογή κάποιων να μην εμβολιάζουν τα παιδιά τους, θέτει σε κίνδυνο να νοσήσουν τόσο τα δικά τους παιδιά όσο και τα γύρω τους και ειδικά τα βρέφη που δεν είναι σε θέση να εμβολιαστούν τόσο νωρίς. Τα υψηλά ποσοστά ανοσοποίησης σε μία χώρα προστατεύουν σημαντικά τα παιδιά <12 μηνών, που είναι και τα πιο ευάλωτα σε τόσο σοβαρές νόσους.

ilara simptomata therapia 3

Ιλαρά: Πώς μεταδίδεται;

Η ιλαρά μπορεί να μεταδοθεί πολύ εύκολα μέσω σταγονιδίων στην ατμόσφαιρα, όταν ένα μολυσμένο άτομο φτερνίζεται ή βήχει, καθώς και με άμεση επαφή υγρών του στόματος και της ρινικής κοιλότητας. Βιβλιογραφικά, η ιλαρά εντάσσεται στις πιο μολυσματικές ασθένειες του ανθρώπινου είδους.

Στις ΗΠΑ οι περισσότερες εξάρσεις έχουν ξεκινήσει στο παρελθόν από άτομα τα οποία δεν είχαν εμβολιαστεί, ταξίδεψαν σε χώρες που υπήρχε η νόσος και τη μετέφεραν στη χώρα τους. Ο ιός της ιλαράς είναι εξαιρετικά ανθεκτικός, καθώς μπορεί να επιβιώσει για περισσότερο από 2 ώρες στις επιφάνειες που μολύνθηκαν με την επαφή ή στην ατμόσφαιρα. Συνεπώς ο χώρος του αεροδρομίου, ,τα πάρκα ψυχαγωγίας, οι παιδότοποι και γενικότερα πολυσύχναστα και κλειστά μέρη αποτελούν δυνητικές πηγές για τη νόσο.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ιλαράς;

Στα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνεται υψηλός πυρετός που συνοδεύεται από κόκκινα εξανθήματα. Ωστόσο αυτά δεν είναι τα μόνα συμπτώματα, καθώς πριν εμφανιστούν το παιδί έχει ήδη παρουσιάσει συμπτώματα κοινού κρυολογήματος, όπως: βήχα, καταρροή, πυρετό και κόκκινα μάτια. Τα πρώτα αυτά συμπτώματα αρχίζουν να εντείνονται κατά τη διάρκεια της 1ης με 3ης μέρας της νόσου.

ilara simptomata therapia 1

Πόσο ασφαλές είναι το εμβόλιο και πότε γίνεται;

Το εμβόλιο της ιλαράς είναι απολύτως ασφαλές, ενώ οι μόνες επιπλοκές που μπορεί να δημιουργήσει έχουν ήπιο χαρακτήρα όπως πόνο στο σημείο της ένεσης και πυρετό που διαρκεί 1-2 μέρες. Ο κίνδυνος για εμφάνιση σοβαρότερων επιπλοκών είναι εξαιρετικά μικρός και σαφέστατα πολύ μικρότερος από το να νοσήσει κάποιος από ιλαρά. Σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες, η πρώτη δόση του εμβολίου θα πρέπει να γίνεται στην ηλικία των 12-15 μηνών και η επαναληπτική στην ηλικία των 4-6 ετών. Η επαναληπτική δόση μπορεί να πραγματοποιηθεί και νωρίτερα, εάν κρίνεται σκόπιμο, αρκεί να έχει μεσολαβήσει ένα χρονικό διάστημα της τάξεως των 28 ημερών από την πρώτη δόση.

Ιλαρά και παιδί: Το εμβόλιο προστατεύει πλήρως;

Το εμβόλιο της ιλαράς είναι πολύ ανθεκτικό έναντι του ιού, παρέχοντας σημαντική προστασία. Δεν είναι σπάνιο βέβαια, όπως συμβαίνει με όλα τα εμβόλια, κάποιος που έχει λάβει ανοσοποίηση στην ιλαρά να νοσήσει σε κάποια χρονική στιγμή της ζωής του. Στην περίπτωση αυτή μπορούν να ενταχθούν ως υποψήφιοι να προσβληθούν από τον ιό, τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με μία μόνο δόση του εμβολίου, όπως ήταν οι παγκόσμιες οδηγίες μέχρι το 1989 που άλλαξαν και καθιερώθηκε η διπλή δόση. Η δεύτερη επαναληπτική δόση αυξάνει την προστασία έναντι στον ιό σε ποσοστό >95%.

Στην περίπτωση που κάποιος δεν γνωρίζει με βεβαιότητα εάν έχει λάβει αυτός ή το παιδί του κάποια δόση του εμβολίου, είναι προτιμότερο να εμβολιαστεί. Μία επιπλέον δόση δεν προκαλεί επιπλοκές, ακόμη και εάν έχει υπάρξει προηγούμενη τελικά και στο παρελθόν. Ωστόσο επειδή το εμβόλιο περιέχει ζωντανά αδρανοποιημένα τμήματα του ιού, παιδιά που έχουν σοβαρά προβλήματα του ανοσοποιητικού τους συστήματος, θα πρέπει να συμβουλεύονται τον παιδίατρό τους για τη δυνατότητα ή όχι να κάνουν το εμβόλιο.

Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
inkedin.com/in/kyriakakou
marialenakyriakakou@gmail.com

Διαβάστε επίσης:

Ιλαρά: Τι την προκαλεί και γιατί παρατηρείται έξαρση το τελευταίο διάστημα;

Το παιδί μου έχει ιλαρά. Πρέπει να ανησυχώ;

Ιλαρά: Αίτια, συμπτώματα, θεραπεία και πρόληψη

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved