Η παιδίατρος συμβουλεύει: «Γιατί τα παιδιά πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση χυμών»

Μαριαλένα Κυριακάκου

Μία πρόσφατη σύσταση από την Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία προτείνει αποφυγή της κατανάλωσης χυμών φρούτων κατά το 1ο έτος της ζωής του παιδιού, ενώ και για τις μεγαλύτερες ηλικίες δίνει αντίστοιχα νέες οδηγίες.

Σύμφωνα με τον Melvin Heyman και τους συνεργάτες του, γιατρός του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στον Σαν Φρανσισκο, ο παιδίατρος έχει σημαντικό ρόλο στην υγιή ανάπτυξη του παιδιού καθοδηγώντας τις διατροφικές του συνήθειες και παρέχοντας σημαντικές συμβουλές στους γονείς. Οι συστάσεις που πρέπει να κάνει προς τους γονείς, για σωστές διατροφικές συνήθειες, συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης ολόκληρων φρούτων αντί των χυμών τους, μπορούν να συμβάλλουν στην ενθάρρυνση των γονέων ώστε τα παιδιά να έχουν υγιή ποσοστά αύξησης βάρους.

Επιπλέον, υπογραμμίζουν πως η διατροφή του βρέφους μέχρι τον 6ο μήνα πρέπει να αποτελείται αποκλειστικά από γάλα, είτε μητρικό είτε κατάλληλα προσαρμοσμένο στις βρεφικές ανάγκες όταν ο θηλασμός είναι δύσκολος.

Όσο για την κατανάλωση χυμών;

Καμία ένδειξη δεν συνιστά κατανάλωση χυμών από βρέφη, ενώ μετά τους 6 μήνες οι γονείς θα πρέπει να συμβουλεύονται τον παιδίατρο καθώς ο χυμός δεν πρέπει να δίνεται με το μπουκάλι, αλλά μέσα σε μία κούπα και μόνο για ιατρικούς λόγους. Θα πρέπει να γίνεται συνείδηση η κατανάλωση ολόκληρων φρούτων, είτε καθαρισμένα και κομμένα, είτε πολτοποιημένα. Μετά το 1ο έτος ζωής, ο χυμός μπορεί να αποτελεί ένα υγιεινό σνακ ή μέρος ενός γεύματος. Ωστόσο, οι γονείς θα πρέπει να αγοράζουν μόνο 100% φυσικό χυμό, καθώς τα φρουτοποτά δεν είναι θρεπτικά ισοδύναμα με τους χυμούς.

Και πόσο χυμό μπορεί να καταναλώνει ένα παιδί;

Όσον αφορά τις ενδεικτικές ποσότητες χυμού που πρέπει να καταναλώνονται αυτές δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 110 γραμμάρια την ημέρα για νήπια ηλικίας 1-3 ετών και τα 170 γραμμάρια για τα παιδιά μεταξύ 4-6 ετών. Για τα μεγαλύτερα παιδιά και τους εφήβους, τα 225 γραμμάρια χυμού την ημέρα αποτελούν μια επαρκή ποσότητα. Επιπλέον τα παιδιά δεν πρέπει να πίνουν χυμούς λίγο πριν πέσουν για ύπνο, καθώς ούτε να πίνουν όλη την ημέρα χυμό από ένα σκεπασμένο ποτήρι ή μπουκάλι. Θα πρέπει να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να καταναλώνουν ολόκληρα τα φρούτα και οι παιδίατροι με τη σειρά τους να συμβάλλουν στη μείωση της κατανάλωσης χυμών.

Γιατί τέτοιου είδους απαγόρευση;

Η πρόσληψη χυμού μπορεί να προκαλέσει διάρροια, υπερ- ή υπό- κατανάλωση θρεπτικών συστατικών, υποσιτισμό και εμφάνιση τερηδόνας. Επιπλέον, μία συνηθισμένη πρακτική των γονιών να αραιώνουν το χυμό με νερό δεν μειώνει αναγκαστικά τους κινδύνους για την οδοντική υγεία των παιδιών. Όταν ο παιδίατρος εντοπίζει κλινικά συμπτώματα υποσιτισμού στο παιδί θα πρέπει να ενημερώνεται από τους γονείς για τις ποσότητες των χυμών που καταναλώνει, καθώς εκεί μπορεί να βρίσκεται η κύρια αιτία διατροφικών διαταραχών του παιδιού. Αντίστοιχη είναι και η λογική για παιδιά με συμπτώματα χρόνιας διάρροιας, μετεωρισμού, κοιλιακών πόνων ή και φουσκωμάτων. Ο παιδίατρος οφείλει να εξηγεί στους γονείς πόσο επιβλαβείς είναι οι χυμοί για την υγεία των παιδιών, καθώς επίσης ότι δεν αποτελούν τη λύση ενάντια στη διάρροια και την αφυδάτωση. Ταυτόχρονα η κατανάλωση μη παστεριωμένων προϊόντων χυμού πρέπει να αποφεύγεται σε όλες τις ηλικίες μέχρι την εφηβεία, ενώ ο Heyman προειδοποιεί πως ακόμη και η κατανάλωση χυμών γκρέιπφρουτ θα πρέπει να αποφεύγεται σε μικρούς ασθενείς οι οποίοι λαμβάνουν φαρμακευτικά σκευάσματα που μεταβολίζονται από το CYP3A4.

Στην εφηβεία τι γίνεται;

Όλα τα παραπάνω ισχύουν και για τα μεγαλύτερα παιδιά και τους εφήβους, καθώς η κατανάλωση ολόκληρων φρούτων αντί χυμών αυξάνει την πρόσληψη φυτικών ινών. Επιπλέον θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο στους γονείς πως το νερό και των χαμηλών ή ανύπαρκτων λιπαρών γάλα είναι ανεπαρκή για να καλύψουν τις διατροφικές ανάγκες των μεγαλύτερων παιδιών. Καταλήγοντας, σημαντικός είναι ο ρόλος του παιδιάτρου και στην δημόσια ζωή και κυρίως στα σχολεία, όπου η βελτίωση των επιπέδων πρόσληψης φρούτων και λαχανικών συνδέεται με μία πολιτική προώθησης ενός υγιέστερου τρόπου ζωής με σωστές διατροφικές επιλογές.

Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
inkedin.com/in/kyriakakou
marialenakyriakakou@gmail.com

Διαβάστε επίσης:
Υγιεινή διατροφή για παιδιά: 6 διατροφικοί μύθοι που παχαίνουν τα παιδιά

Oι χυμοί φρούτων είναι καλή επιλογή για τα παιδιά;

Ακατάλληλοι οι χυμοί για τον πρώτο χρόνο του βρέφους

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved