Μειωμένη πρόσληψη βάρους: Όταν το παιδί δεν παίρνει βάρος

Γιατί το παιδί μου δεν παίρνει κιλά;

Οι σωματικές αναλογίες του παιδιού θα πρέπει να παρακολουθούνται από τον παιδίατρο αρκετά συχνά, σε κάθε επίσκεψή του, χωρίς να προκαλείται πανικός στους γονείς και φόβος εάν το παιδί τους αναπτύσσεται φυσιολογικά ή μη. Θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο πως ένα μεγάλο ποσοστό υγιών τελειόμηνων βρεφών θα σημειώσει μείωση στο βάρος τους από τη γέννηση μέχρι την ηλικία των 2 ετών. Το γεγονός αυτό θεωρείται φυσιολογική διαδικασία προσαρμογής και αύξησης του σώματος.

Ποιος είναι ο λόγος στασιμότητας;

Αν και αρκετά σπάνια, μπορεί να υπάρχει κάποια συγκεκριμένη αιτία που δεν επιτρέπει την αύξηση του βάρους. Η μειωμένη πρόσληψη τροφής και θρεπτικών συστατικών, (όπως πρωτεΐνες, λιπίδια, υδατάνθρακες και ιχνοστοιχεία) θα μπορούσε να αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες. Είναι γεγονός πως λόγω των οικονομικών δυσκολιών αρκετοί γονείς δυσκολεύονται να παρέχουν στο παιδί τις κατάλληλες τροφές, με αποτέλεσμα συχνά να παρουσιάζονται περιπτώσεις χορτοφαγίας ή μεγάλης αραίωσης του γάλατος.

Ωστόσο πίσω από τη στασιμότητα του βάρους μπορεί να κρύβονται και παθήσεις που χαρακτηρίζονται από απώλεια θερμίδων από το πεπτικό σύστημα, αυξημένη κατανάλωση θερμίδων ή ακόμη και μειωμένη πρόσληψη τροφής. Στα βρέφη μπορεί να παρατηρηθεί για παράδειγμα γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση που μπορεί να οδηγεί σε φλεγμονή στον οισοφάγο και πόνο κατά την κατάποση. Άλλες φορές μία ιογενής λοίμωξη του στοματοφάρυγγα και του οισοφάγου μπορούν να οδηγήσουν σε μειωμένη πρόσληψη τροφής από τα παιδιά, κάτι το οποίο διαρκεί λίγες ημέρες και το πρόβλημα αποκαθίσταται.

Μία άλλη περίπτωση στασιμότητας βάρους μπορεί να οφείλεται στη δυσαπορρόφηση θρεπτικών συστατικών από το πεπτικό σύστημα και συγκεκριμένα από το έντερο, που μπορεί να δημιουργείται λόγω φλεγμονής στο βλεννογόνο του λεπτού εντέρου, όπως μετά από μία ιογενή γαστρεντερίτιδα.

Επιπλέον, η κοιλιοκάκη, ένα αυτοάνοσο νόσημα, θα μπορούσε να ευθύνεται για την απώλεια βάρους του βρέφους. Η αιτία της είναι η δυσανεξία στη γλουτένη, ένα βασικό συστατικό στο σιτάρι και τα δημητριακά που καταναλώνει το μωρό. Σε περίπτωση διάγνωσής της, η θεραπεία γίνεται με αποφυγή κατανάλωσης γλουτένης εφ’όρου ζωής.

Τι θα πρέπει να γίνει;

Σε κάθε περίπτωση ο παιδίατρος είναι ο ειδικός που θα αξιολογήσει την πρόσληψη βάρους του παιδιού, ανάλογα με το οικογενειακό- κοινωνικό ιστορικό καθώς και το ιστορικό της εγκυμοσύνης. Ταυτόχρονα θα συστήσει καταγραφή των γευμάτων του παιδιού για 3 ημέρες ώστε να αξιολογήσει την επάρκεια των θερμίδων που καταναλώνονται και στη συνέχεια θα δώσει τις κατάλληλες οδηγίες τόσο για την αύξηση των θερμίδων όσο και για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι γονείς για βελτίωση της υγιούς σωματικής ανάπτυξης του παιδιού.

Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
inkedin.com/in/kyriakakou
marialenakyriakakou@gmail.com

Διαβάστε επίσης:

Αξιολογείτε σωστά το βάρος του παιδιού σας;

Το παιδί με μειωμένη πρόσληψη ή στασιμότητα βάρους

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved