Επιτρέπεται η νηστεία για τα παιδιά;
Μπορούν να νηστέψουν τα παιδιά;
Ενόψει εορτών και περιόδου νηστείας αρκετοί γονείς σκέφτονται κατά πόσο πρέπει τα παιδιά να μπαίνουν σε διαδικασία νηστείας και εάν αυτό είναι ωφέλιμο ή μη για τη σωματική τους ανάπτυξη. Η νηστεία σημαίνει κάτι διαφορετικό για κάθε άνθρωπο, αφού από τη μία μπορεί να συνεπάγεται αποχή από συγκεκριμένα ποτά/ φαγητά και από την άλλη συνοδεύεται με προσωπικές πεποιθήσεις, θρησκευτικές ή μη.
Η κατανάλωση τροφών και υγρών είναι απαραίτητες διαδικασίες, ως πηγή ενέργειας για τον οργανισμό και ιδιαίτερα για τον εγκέφαλο, ώστε να διατηρηθεί ένα υγιές σώμα. Εάν κάποιος προσλαμβάνει πολύ χαμηλό αριθμό θερμίδων έπειτα από κάποιες ώρες τα επίπεδα γλυκόζης μειώνονται σημαντικά, με αποτέλεσμα να ξεκινά η διαδικασία της γλυκονεογένεσης, της δημιουργίας δηλαδή γλυκόζης. Έτσι καταναλώνεται η αποθηκευμένη στο ήπαρ γλυκόζη και σε περίπτωση που συνεχίζεται η έλλειψη θερμίδων, αρχίζει η κατανάλωση πρωτεϊνών από τους μύες, ενώ σε παρατεταμένη έλλειψη φαγητού αρχίζει η κατανάλωση λίπους ως πηγή κετονών. Σε περιπτώσεις απουσίας υγρών εύκολα μπορούν να παρατηρηθούν αφυδάτωση, ολιγοουρία, μυικοί σπασμοί, καρδιακές ανωμαλίες, αναπνευστικά προβλήματα ακόμη και θάνατος.
Τα παιδιά είναι εξαιρετικά ευάλωτα σε πιθανές διαταραχές προκαλούμενες από νηστεία, κυρίως λόγω του μικρότερου σωματικού μεγέθους, των αναλογιών της σωματικής επιφάνειας, των αυξημένων μεταβολικών αναγκών, ακόμη και της ανικανότητας τους να εκφράσουν τις ανάγκες τους σε πολύ μικρή ηλικία. ‘Αλώστε δεν είναι τυχαίο το συμπέρασμα επιστημονικών μελετών, σύμφωνα με τα οποία, ακόμη και μικρά διαστήματα απουσίας τροφής, όπως σε παιδιά που δεν καταναλώνουν πρωινό, οδηγούν σε μειωμένες πνευματικές λειτουργίες.
Έτσι, ο παιδίατρος συστήνει πως καλό θα είναι η νηστεία να μην διαρκεί μεγάλο χρονικό διάστημα για τα παιδιά. Σίγουρα ιδιαίτερα για τα παιδιά της σχολικής ηλικίας, μετά την ηλικία των 6 ετών, αποτελεί μία καλή ευκαιρία για υιοθέτηση ενός υγιεινού διαιτολογίου, εμπλουτισμένο με χορταρικά, όσπρια, φρούτα και θαλασσινά, τροφές οι οποίες είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
Η έλλειψη πρωτεϊνών από το κόκκινο κρέας μπορεί να αντικατασταθεί από όσπρια και δημητριακά, για παράδειγμα ο συνδυασμός ενός πιάτου φακές με ρύζι καλύπτει επαρκώς τις θρεπτικές ανάγκες του παιδιού και την απορρόφηση σιδήρου. Επιπλέον, οι διατροφικές ανάγκες για ασβέστιο μπορούν να καλυφθούν με κατανάλωση θαλασσινών, αλλά και ξηρών καρπών όπως τα αμύγδαλα, ενώ και το ταχίνι αποτελεί μία πολύ καλή επιλογή.
Ένα σημείο που χρήζει προσοχής, στην περίπτωση που οι γονείς επιλέξουν το παιδί τους να ακολουθήσει μία τέτοια διατροφή, είναι η μετάβαση μετά το πέρας της νηστείας στις προηγούμενες διατροφικές συνήθειες. Αυτό σημαίνει πως απαιτείται μία ομαλή μετάβαση και προσαρμογή, καθώς παραδοσιακά η Κυριακή του Πάσχα και οι επόμενες ημέρες συνοδεύονται από αρνί, αυγά, τσουρέκι και πολλά γλυκά. Δεν θα πρέπει λοιπόν να αφήσουν το παιδί ανεξέλεγκτο να πέσει με τα μούτρα στις αγαπημένες του γεύσεις, καθώς αυτό μπορεί να του προκαλέσει σημαντικές γαστρεντερικές διαταραχές. Επιπλέον καλό θα είναι τα παιδιά να καταναλώνουν το άπαχο τμήμα κρέατος, συνοδευόμενο από πλούσιες σαλάτες, ένα αυγό ημερησίως, ενώ και η παραδοσιακή μαγειρίτσα με συνδυασμό κρέατος και λαχανικών μπορεί να βοηθήσει στην ομαλή μετάβαση.
Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
inkedin.com/in/kyriakakou
marialenakyriakakou@gmail.com
Διαβάστε επίσης
Νηστεία Σαρακοστής- Μπορούν να νηστεύουν τα παιδιά;
Οι βιταμίνες που χρειάζεστε όταν νηστεύετε