Παιδιά και αλλεργίες: Γνωριμία με τις «Ανοιξιάτικες» Αλλεργίες

Μαριαλένα Κυριακάκου

Όσο προχωρούν οι εβδομάδες και η άνοιξη εδραιώνεται, οι αλλεργίες αρχίζουν και κάνουν αισθητή την παρουσία τους.

Ειδικότερα, η ανθοφορία των φυτών, η γύρη σε συνδυασμό με τη σκόνη που επιβαρύνει την ατμόσφαιρα, αποτελούν έναν εκρηκτικό συνδυασμό για έξαρση των αλλεργιών. Οι αλλεργίες που σχετίζονται με αυτή την εποχή του χρόνου κάνουν την εμφάνισή τους στις αρχές του Φεβρουαρίου και διαρκούν μέχρι τα μισά του Ιουνίου.

Ωστόσο αυτό το χρονικό διάστημα ποικίλλει ανάλογα με τη γεωγραφική θέση στην οποία διαμένει ένα παιδί, το είδος της χλωρίδας στο σημείο αυτό και την περίοδο της ανθοφορίας του, καθώς και το γενικότερο κλίμα της περιοχής.

Η γύρη μπορεί να προκαλέσει την έναρξη μίας αλλεργικής αντίδρασης μόνο στα άτομα που έχουν ευαισθησία σε αυτή, καθώς διαθέτουν αλλεργικά αντισώματα (ανοσοσφαιρίνες τύπου Ε – IgE) που αναγνωρίζουν το αντιγόνο της γύρης και επάγουν απόκριση σε αυτό. Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα των παιδιών που εκδηλώνουν κάποια αλλεργία είναι η αλλεργική ρινίτιδα.

Τις περισσότερες φορές, η γύρη προκαλεί αποκοκκιοποίηση των μαστοκυττάρων, τα οποία περιέχουν αντιφλεγμονώδεις παράγοντες (όπως ισταμίνη και άλλα μόρια σχετιζόμενα με αλλεργίες), γεγονός που οδηγεί σε παραγωγή μίας σειράς συμπτωμάτων όπως φτέρνισμα, δακρύρροια, βήχα και ρινίτιδα, ενώ στα πολύ βαριά συμπτώματα περιλαμβάνονται απώλεια της γεύσης και της όσφρησης. Ταυτόχρονα, η γύρη μπορεί να επάγει κρίσεις άσθματος, αφού οι αντιφλεγμονώδεις παράγοντες που απελευθερώνονται στον οργανισμό μπορούν να προκαλέσουν λοίμωξη των αεραγωγών, βρογχική υπερευαισθησία και απόφραξη στο αναπνευστικό.

Αναλυτικότερα τα μαστοκύτταρα σε όλη την έκταση των ρινικών και αναπνευστικών αεραγωγών, στο λαιμό και στα μάτια είναι ευαισθητοποιημένα με IgE με αποτέλεσμα να εκκρίνουν ισταμίνη και άλλα αντιφλεγμονώδη. Έτσι, η χρήση αντισταμινικών, κορτικοστεροειδών που θα σταθεροποιήσουν την παραγωγή αντιφλεγμονωδών παραγόντων από τα μαστοκύτταρα, μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση των προκληθέντων συμπτωμάτων.

Το οικογενειακό ιστορικό παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση γενετικής προδιάθεσης ενός ατόμου να εκδηλώσει αλλεργίες. Έτσι, εάν ο ένας τουλάχιστον γονιός έχει αλλεργία, τότε είναι πολύ πιθανό να εμφανιστεί και στο παιδί, με τις πιθανότητες αυτές να αυξάνονται σημαντικά όταν πάσχουν από αλλεργία και οι δύο γονείς. Ένα σημείο που αξίζει προσοχής είναι να μπορούν οι γονείς να διακρίνουν ένα απλό κρυολόγημα από μία πρωτο-εμφανιζόμενη αλλεργία. Συνήθως ένα κρυολόγημα που οφείλεται σε ρινοϊό, διαρκεί 7-10 ημέρες, ενώ εάν τα συμπτώματα συνεχίζονται αυτό αποτελεί ένδειξη για εκδήλωση αλλεργίας.

Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητη ωστόσο η κλινική εξέταση του παιδιού από τον παιδίατρο, προκειμένου να αποκλειστούν τα ενδεχόμενα μιας βρογχίτιδας ή άσθματος και να καταλήξουν σε εκδήλωση αλλεργίας. Έτσι, ο παιδίατρος συνήθως με τη χρήση της μεθόδου skin-prick θα ελέγξει ποια αντιγόνα (για παράδειγμα το γρασίδι, η οικιακή σκόνη, κάποια ζώα) είναι αυτά που προκαλούν ευαισθητοποίηση του παιδιού, ώστε να γίνουν κατανοητές οι αιτίες της αλλεργίας του.

Στις μεθόδους που χρησιμοποιούνται επίσης περιλαμβάνονται η δοκιμασία radioallergosorbent (RAST) ή ο έλεγχος για IgE ImmunoCAP που χρειάζεται περισσότερες ημέρες για να διαγνωστούν τα αποτελέσματά του. Τέλος, μία σύγχρονη μέθοδος που μπορεί να προταθεί από τον παιδίατρο για τον έλεγχο των αλλεργιών είναι αυτή της ανοσοθεραπείας, κατά την οποία χορηγούνται σταδιακά ελεγχόμενες ποσότητες αλλεργιογόνων ώστε να διεγείρουν ανοσολογική απόκριση του ασθενούς με αύξηση των επιπέδων IgG4 και των Τ-ρυθμιστικών κυττάρων του.

Η παραγωγή αυτών των μορίων θα βοηθήσει το παιδί να δημιουργήσει ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα το οποίο θα μπορεί να ενεργοποιηθεί άμεσα και αποτελεσματικά, όταν έρθει το παιδί σε επαφή με το αντιγόνο που του προκαλεί την αλλεργία. Προκειμένου να μειωθεί ελαφρά η πιθανότητα εμφάνισης αλλεργίας στο παιδί, καλό θα είναι να αποφεύγεται η άμεση έκθεση του στο αλλεργιογόνο αντιγόνο, με περιορισμό εντός του σπιτιού τις ημέρες που είναι αρκετά επιβαρυμένη η ατμόσφαιρα, να παραμένουν κλειστά τα παράθυρα το πρωί, καθώς και το παράθυρο του αυτοκινήτου κατά τη διάρκεια της κίνησης, ώστε να περιορίζεται η ποσότητα της γύρης που εισέρχεται μέσω του αέρα.

Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
inkedin.com/in/kyriakakou
marialenakyriakakou@gmail.com

Διαβάστε επίσης:
Αλλεργίες της άνοιξης: Πώς να τις αντιμετωπίσετε

Αντιμετωπίστε τις αλλεργίες της Άνοιξης με αυτούς τους 3 τρόπους

Εγκυμοσύνη και αλλεργίες: Πώς να τις αντιμετωπίσετε τώρα την άνοιξη

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved